Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 грудня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 грудня

7 Грудня 2022
813
7 Грудня 2022
22:23

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 грудня

813
День Збройних сил України, амбіції Лукашенка, Путін на Кримському мосту, позбавлення «Дождя» ліцензії в Латвії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 грудня

Цього дня чимало гостей починали свої включення зі слів подяки українській армії, вітаючи наших захисників із їхнім святом.

У слоті «1+1» представник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук розповів про ситуацію з енерго- та водопостачанням на Одещині, яка чи не найбільше постраждала внаслідок ворожого масованого удару, що стався напередодні, 5 грудня.

Білоруська журналістка Тетяна Мартинова в записаному заздалегідь інтерв’ю коментувала інсайдерську інформацію щодо перебування сина Лукашенка Миколки «в заручниках у ФСБ», а також амбіції самого Лукашенка, який, за припущенням Мартинової, мріє після відходу від влади Путіна запропонувати себе росіянам у ролі «міцного господарника».

Ексзаступник начальника Генштабу української армії Ігор Романенко зробив огляд трансформації української армії впродовж трьох десятиліть Незалежності. В іншому слоті про це говорив також голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, який зараз служить в армії.

Головний редактор «Нової газети. Європа» Кирило Мартинов говорив про настрої російського суспільства, в якому, за деякими даними соціологів, зменшилася підтримка війни в Україні. Також Мартинов прокоментував показаний російськими засобами масової пропаганди проїзд нібито Путіна на мерседесі по Кримському мосту.

Засновник «Білого легіону» Сергій Бульба коментував настрої в білоруському суспільстві, посилено наголошуючи на історичній близькості білорусів до українців.  

Леонід Невзлін, якого представили як «російсько-ізраїльський підприємця і громадського діяча», посперечався з ведучими, вимагаючи не називати його більше російським підприємцем. Після того, як вимогу погодилися задовольнити, він говорив про західні санкції щодо людей із близького оточення Путіна, затримання в Лондоні за підозрою у відмиванні грошей власника «Альфа-Банку» Михайла Фрідмана тощо.

У слоті каналу «Інтер» в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» власну історію війни розповів письменник, президент Pen Ukraine Андрій Курков. Він також поділився творчими планами і враженнями від поїздок світом із метою представляти Україну і сучасну українську літературу.

Головна редакторка білоруського сайту «Хартія’97» Наталя Радіна не виключила можливості повторного нападу на Україну з боку Білорусі, біля кордонів якої накопичуються російські війська. Також Радіна сказала, що рівень російської пропаганди в Білорусі зашкалює, однак білоруський телевізор, за її висловом, «розмовляє сам із собою», тому що його, мовляв, давно вже ніхто не дивиться.

Удруге за день вийшовши на зв'язок зі студією, Леонід Невзлін прокоментував справу російського опозиціонера Іллі Яшина, вирок якому мають оголосити 7 грудня, а також чергову масовану ракетну атаку на українську інфраструктуру, позбавлення телеканалу «Дождь» ліцензії в Латвії, обмеження ціни на російську нафту, проїзд Путіна по Кримському мосту. До слова, Невзлін зауважив, що скептично ставиться до чуток про двійників Путіна, але в цьому випадку навіть його скепсис похитнувся: надто вже несхожі риси має Путін у відеоролику.  

Експерт нафтогазового ринку Михайло Крутіхін висловив припущення, що через обмеження ціни обсяги видобутку російської нафти можуть скоротитися наполовину.

Музикант Дмитро Шуров розповів про концерт у звільненому Херсоні і свої відчуття від спілкування з мешканцями міста.

В етері показали також документальну стрічку «Настоящего времени» «Пором для біженців».

У слоті каналу іномовлення керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко пояснив той факт, що росіяни вже не перший місяць вперто штурмують Бахмут, тим, що це єдиний напрямок, де вони ще можуть наступати: на інших напрямках шансів немає. Коли Захід реагує на запит України щодо озброєння, це відразу дає результат, додав Мусієнко.

Завідувачка програмою славістики в університеті імені Вашингтона та Лі у штаті Вірджинія (США) Анна Бродська-Кроткіна говорила про розшарування американського суспільства щодо підтримки України в залежності від прихильності до демократів чи до республіканців. Водночас двопартійна підтримка України в США зберігається, сказала експертка.

Гендиректор ТОВ «Нафтагазбудінформатика» Леонід Уніговський не висловив розчарування рішенням ЄС обмежити ціну на російську нафту 60 доларами за барель. За його словами, слід розуміти, що країнам ЄС важливо не створити критичну ситуацію на власних ринках. До того ж, цю планку домовилися кожні два місяці переглядати. Так, Україні потрібна швидка допомога, і все ж антиросійські санкції, хоча й повільніше, ніж нам хочеться, таки діють, сказав Уніговський.

В етері також двічі була авторська рубрика Олексія Мацуки про те, чи втомився Захід від війни в Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
813
Теги:
Читайте також
14.12.2022 00:56
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
670
05.12.2022 23:14
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 004
05.12.2022 00:32
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
731
04.12.2022 09:58
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 081
03.12.2022 00:54
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 350
02.12.2022 00:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
583
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду