detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
05.12.2022 00:32
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього грудня
Репресії у Дагестані, скандал навколо російського телеканалу «Дождь» і виправдання російських лібералів.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», ICTV/СТБ, «FreeДом».

Про політику Путіна у Дагестані і загалом на Кавказі у блоці ICTV/СТБ говорили з президентом Всеукраїнського конгресу народів Дагестану Ахмадом Ахмедовим. Гість розповів, що політика президента Росії щодо чеченців і дагестанців завжди була політикою репресій. Також обговорили протести проти війни, які пройшли в Дагестані. За словами гостя, послаблення протестних настроїв пов’язане з нейтралізацією найактивніших учасників протестів. Цього дня також показали інтерв’ю Ахмедова у марафоні «Єдині новини #UAРазом».

Про скандал навколо російського телеканалу «Дождь» і наративи російської пропаганди говорили з російським журналістом Іллею Шепеліним. За його словами, російські патріоти обурюються, що не всіх людей у Росії цікавить війна в Україні. Що ж до висловлювання ведучого «Дождя» про підтримку російської армії, Шепелін сказав, що формулювання було некоректним і треба зважати на умови роботи телеканалу. Також він додав, що телеканалу треба знаходити спільне підґрунтя з російськими глядачами і доносити до них інформацію про погані умови служби. Загалом його виступ зводився до виправдання телеканалу «Дождь».

Нагадаємо, що ведучий телеканалу Коростельов у прямому етері закликав людей, які мають свідчення, як проходить у Росії мобілізація, як мобілізовані служать на фронті, про проблеми російської армії тощо, надсилати повідомлення на пошту або телеграм-бот каналу. Він висловив сподівання, що редакції каналу вдалось допомогти багатьом російським військовим на фронті, зокрема в оснащенні й елементарних зручностях. Другого грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) оштрафувала «Дождь» на 10 тисяч євро, а самого Коростельова звільнили. На його підтримку з телеканалу звільнились ще троє працівників.

Про настрої росіян також говорили з керівником відділу соціокультурних досліджень «Левада-центру» Олексієм Левінсоном. За його словами, у російському суспільстві дуже мало людей з антиукраїнськими настроями. Втім за останніми дослідженнями того ж «Левада-центру» війну проти України у листопаді 2022 року підтримувало 74% опитаних. У публікаціях своїх досліджень центр не називає війну війною, а визначає дії російських військових як «конфлікт з Україною».

Розподіл фінансових пріоритетів російської влади обговорили з російським економістом Максимом Міроновим. Гість сказав, що Путін зневажає росіян і, на його думку, у президента Росії зараз більше поваги до українців, ніж до росіян.

Про депортованих на територію Росії українців у блоці телеканалу іномовлення говорили з правозахисницею Тетяною Івановою. Вона розповіла, що депортованими українцями маніпулюють, їх не інформують, і похвалила «FreeДом» за те, що говорить про їхні проблеми. Під час включення на екрані відображалась плашка з текстом «Росія порушує права українських біженців» (хоча в розмові цих людей називали не біженцями,а примусово депортованими).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY