Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 листопада

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 листопада

27 Листопада 2022
892
27 Листопада 2022
23:10

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 листопада

892
Історичні паралелі між Голодомором та нинішнім геноцидом українців з боку Росії, відновлення енергетики, вистава Путіна з «солдатськими матерями», криза російської пропаганди, загадкова смерть міністра закордонних справ Білорусі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 листопада
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 листопада

У слоті каналу іномовлення інформаційний день розпочався із нагадування з боку ведучих, що 26 листопада Україна разом з усім світом згадує жертв Голодомору 1932—1933 років. Чим відрізняється нинішній геноцид українців від вчиненого радянською владою тоді, розповів керівник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович одразу після того, як двічі не вдалося налагодити зв’язок із соціологом Дмитром Громаковим (що на тлі проблем із енергопостачанням не викликає подиву).

«Повний блекаут технічно вже практично неможливий», — таку підбадьорливу заяву зробив експерт із питань енергетики Андрій Закревський. Після чого йшлося про економічні перспективи Росії, точніше, їхню повну відсутність. За словами керівника аналітичного напрямку Мережі захисту національних інтересів АНТС Іллі Несходовського, «у 2023 році Росія повернеться на рівень 1989—1990 років. Витрати на війну вперше за весь час перевищили соціальні».

Заступник головного редактора російського видання «Верстка» Олексій Левченко не знайшов для російської пропаганди іншої характеристики, ніж «біснування».

«Якби ми воювали з хоча б трохи адекватнішим противником з точки зору усвідомлення втрат, війна б вже закінчилася», — відзначив екс-командир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий. І додав прогноз щодо білоруського диктатора Лукашенка: мовляв, за два-три тижні після того, як бодай один солдат білоруської армії перетне кордон України, ця ж армія вже буде у Мінську відновлювати демократію в країні.

Слот «1+1» почався із обговорення ситуації на Одещині та у Чорному морі, яку прокоментував речник ОВА Сергій Братчук.

«Цинічною виставою», яка підтверджує, що влада Росії нав'язує народу бачення сенсу життя лише в смерті за режим, назвав зустріч Путіна нібито з солдатськими матерями шефредактор ньюзруму російського видання The Insider Тимур Олевський.

Адвокат Микола Полозов розповів про важке становище кримськотатарського народу, який зазнає політичних репресій на своїй батьківщині. У вечірньому етері Полозов також дав оцінку порушенням прав людини з боку Росії.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський підтвердив новину про те, що звільнений Херсон поступово починає отримувати енергоживлення та водопостачання. Проте ситуація з обстрілами з лівого берега Дніпра все ще залишається напруженою.

Ексміністр палива та енергетики України Іван Плачков закликав не вживати слово «блекаут» — це не зовсім точний опис ситуації в енергетиці. Він сказав, що на атомних станціях ситуація загалом була штатною, спрацювала захисна система, а зараз відбувається набір потужності.

Соціолог Ігор Ейдман висловив сподівання, що російське суспільство позбудеться своїх нав'язаних пропагандою фашистських поглядів, щойно впаде режим.

Російський публіцист Андрій Піонтковський прокоментував загадкову смерть міністра закордонних справ Білорусі Макея в контексті даних американської розвідки щодо видачі Кремлем дозволу на ліквідацію Лукашенка. На думку Піонтковського, Захід більше не схилятиме Україну до ведення переговорів, адже Україна «посилає так званих переговорників за адресою російського воєнного корабля».

Тепло привітали ведучі латвійця Рейніса Познякса, автора ініціативи #TwitterKonvojs, завдяки якій українським захисникам передали з Латвії вже майже тисячу позашляховиків. Той своєю чергою заявив, що не лише він, а й багато його співвітчизників підтримують Україну.

Аналітик Андреас Умланд прокоментував «маневри Орбана», відзначивши, що угорському прем'єрові не вдається завадити виділенню Україні 18 мільярдів євро допомоги від Євросоюзу на наступний рік.

Головний редактор російської емігрантської «Нової газети – Європа» Кирило Мартинов констатував, що російська пропаганда у кризі, а також зізнався, що за удари росіян по енергетичній інфраструктурі України йому особисто як громадянину держави-агресора дуже соромно.

У вечірньому слоті каналу іномовлення екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов говорив зокрема про причини відсутності санкцій проти російської атомної енергетики.

Голова Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко улесливо відгукнувся про прагнення української влади на тлі продовольчої кризи показати потрібність світові вільної, суверенної України. Також він відзначив символічність проведення саміту зернової ініціативи Grain from Ukraine саме у День пам'яті жертв Голодомору.

Підсумував інформаційний день політкоментатор Ігор Петренко, визначивши національну ідею українців у вигляді двох кроків: перемогти у війні та відбудувати свою країну ще кращою, ніж була. Зауважмо, що Петренка тепер можна бачити в ефірі практично щодня — якщо не на «FreeДомі», то в загальнонаціональному ефірі «Єдиних новин». Нагадаємо, він є номінальним власником каналу «Ми — Україна», який нещодавно долучився до виробництва марафону.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
892
Теги:
Читайте також
05.12.2022 00:32
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
742
04.12.2022 09:58
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 101
03.12.2022 00:54
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 358
02.12.2022 00:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
596
30.11.2022 19:16
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 324
30.11.2022 00:28
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
676
21.11.2022 21:03
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
914
21.11.2022 00:23
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
634
20.11.2022 18:57
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
966
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду