Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня

16 Жовтня 2022
1104
16 Жовтня 2022
06:05

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня

1104
День захисників і захисниць, «контртерористична операція» в Білорусі, мобілізація в Росії, енергетична криза в Європі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня

У ранково-денному блоці каналу іномовлення директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко розповів, як Євросоюз долає енергетичну кризу, позбуваючись залежності від Росії і прагнучи збільшити частку відновлюваної енергії.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен коментував масовий виїзд росіян за кордон. За словами експерта, ці росіяни виступають проти не війни в Україні, а втрати власного комфорту. А ті, хто проти війни, виїхали ще навесні. На думку Тизенгаузена, росіян неможливо вивести на вулицю: «У них не працює навіть базовий інстинкт самозбереження. Вони бачать, що вже багато хто повернувся з України у трунах, але все одно не протестують, а йдуть на війну. Вони голодуватимуть, бідуватимуть, але сидітимуть тихо і говоритимуть, що, напевно, так і треба».

Військовий експерт Роман Світан говорив про ситуацію в Білорусі, де за пів дня змінилося три режими, останній з яких — режим контртерористичної операції. За словами Світана, Путін наказав Лукашенку запровадити цей режим, щоб їхні армії могли пропрацювати якісь етапи «контртерористичної» операції на території Білорусі, а потім запровадити її на окупованих територіях України.

У блоці каналу «Інтер» офіцер батальйону Національної гвардії імені Кульчицького Віталій Марків, як і багато хто цього дня, говорив про День захисників і захисниць, зазначивши, що військові не святкують у повному сенсі слова, а працюють.

Власкор «Голосу Америки» в Білому домі Михайло Комадовський говорив про підтримку України Сполученими Штатами, як змінились і поповнились списки озброєння для передачі Україні після масованого ракетного обстрілу 10 і 11 жовтня. Він також прокоментував заяви Ілона Маска, зауваживши, що на них не треба звертати багато уваги, а Маска не варто наділяти якостями, яких він не має, позаяк він просто бізнесмен, а не політик.

Колишній працівник Держдепартаменту США Олексій Собченко спрогнозував, що «точка кипіння» російського суспільства попереду: це станеться, коли через мобілізацію і «похоронки» вибухне «жіночій бунт». На думку Собченка, відпускаючи велику кількість людей, які підлягають мобілізації, за кордон, Путін позбувається тих, хто міг би зробити революцію, адже з-за кордону революцій не роблять. Також Олексій Собченко, зробивши уточнення, що він є республіканцем, тобто не є прихильником Байдена, звернув увагу на «дивний» контакт між главою ЦРУ і Путіним у жовтні минулого року. «Думаю, план був зробити так, щоб виграли і Байден, і Путін, — припустив Собченко. — Байден мав би вийти з усього як людина, яка запобігла війні в Європі, а Путін отримав би бажане — новий статус для так званих “Л/ДНР”. Вони намагалися домовитися за рахунок України, але Путін Байдена, як кажуть, кинув». Ведучий на це дипломатично зауважив, що Путіну вірити не можна і це знають усі.

У блоці групи каналів StarLightMedia російський аналітик нафтогазового ринку Михайло Крутіхін коментував домовленості Туреччини і Росії щодо нового газового хабу у Туреччині. За словами фахівця, там невелика труба, яка може постачати газ тільки деяким країнам Балкан і в Угорщину, і створення хабу нічого не змінить для цих країн і для Росії. Зате змінить для Туреччини, адже завдяки цій домовленості Ердоган вибив у Путіна для себе майже безкоштовний газ.

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк, міркуючи про те, як можна скоротити споживання газу, констатував, що це вдасться там, де є централізоване опалення, а там, де в квартирах і будинках стоять власні газові котли, скоротити постачання газу майже неможливо.

Російська журналістка Вікторія Івлєва згадала, як у 90-ті познайомилася із Шойгу в літаку Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії, який прямував до Руанди. За її словами, саме тоді вона усвідомила, що «СРСР більше немає, Росія — вже інша країна, і всі були з цього приводу налаштовані дуже оптимістично». Але потім почалися чеченські війни, повернулася політика імперіалізму, і росіян знову ментально повернули в СРСР.

Журналіст російського видання The Insider Василь Крестьянінов розповів, як на його особисту пошту надійшов лист, що він записаний добровольцем у російську армію. За словами журналіста, він ані добровільно, ані примусово не бажає вступати до лав російської армії, зараз перебуває у Вірменії, але не почувається в безпеці і планує перебратися до ЄС.

Про мобілізацію в Росії говорили також журналіст «Радіо Свобода» Марк Крутов, директор правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» Сергій Кривенко і професор фінансів IE Business School Максим Миронов.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1104
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду