Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 жовтня

18 Жовтня 2022
619
18 Жовтня 2022
11:08

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 жовтня

619
Резолюції Генасамблеї ООН і ПАРЄ, мобілізація в Росії, ХХ з’їзд Компартії Китаю, загрози з боку Білорусі.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 16 жовтня

У блоці «1+1» постійний представник України при ЄС у 2008—2010 роках Андрій Веселовський коментував голосування Генасамблеї ООН за резолюцію із засудженням спроби анексії Росією чотирьох областей України. Резолюцію підтримали представники 143 держав, що, на думку дипломата, є показовим: те, що агресія Росії проти України – дикість, визнають навіть у невеликих латиноамериканських країнах. Резолюція ПАРЄ щодо визнання російського режиму терористичним теж дуже важлива, вважає дипломат.

Тема мобілізації в Росії не втрачає актуальності. За словами російського журналіста Тимура Олевського, частина російського суспільства вже «реконструює себе в ролі солдатських вдів, якими були їхні бабусі, прабабусі, ніби продовжуючи гратися в Другу світову війну». Інша частина тікає з країни або чинить опір.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса коментував заяви Ілона Маска, який то відмовляється фінансувати систему супутникового зв’язку Starlink, необхідну українським військовим, то знову погоджується.

Російська політологиня Ольга Курносова, коментуючи стрілянину із багатьма жертвами на полігоні в Бєлгородській області, назвала версію Міноборони — теракт — брехнею. На її думку, російські пропагандисти, які поширюють брехню, «перевзуються», коли побачать загрозу своїй безпеці. Їм не звикати: Володимир Соловйов, наприклад, у 2008 році стверджував, що лише безумний злочинець може розпочати війну в Україні, і є люди, які ці його слова пам’ятають.

Воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко коментував обстріл Росією Бєлгорода, в якому росіяни звинуватили нашу армію.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров розповідав про настрої на окупованому півострові на тлі мобілізації і після вибуху на Кримському мосту.

Чергова лайфсторі від оперної співачки і колишньої депутатки Держдуми Марії Максакової стосувалася особистого життя Путіна, зокрема його взаємин із віолончелістом Ролдугіним та бажання мати спадкоємця, якого йому не народила дружина Людмила, зате Аліна Кабаєва народила вже двох.

У денному блоці каналу іномовлення директор воєнних програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський коментував темпи виробництва в Росії ракет, стрілянину на полігоні в Бєлгородській області, ймовірність «сепаратних» перемовин про перемир’я в Україні, загрози з боку Білорусі.

На час, поки ведучі Лейла Мамедова і Сергій Чернишов у зв’язку з оголошеною в Україні масштабною повітряною тривогою переходили в укриття, в етер із резервної студії вийшла Анна Нитченко, яка встигла поспілкуватися з народним депутатом, головою Постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгором Чернєвим про інертність і бездіяльність Міжнародного Червоного Хреста і ситуацію навколо Запорізької АЕС, а також із директором Інституту центральноєвропейської стратегії Дмитром Тужанським про риторику прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. «На думку Путіна, Угорщина – ідеальна Європа, — зазначив Тужанський. — Таку Європу Путін хотів би бачити скрізь, але, на щастя, це виняток, а не правило».

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик коментував порядок денний ХХ з’їзду Компартії Китаю, зокрема і внутрішню та зовнішню політику Китаю.

Засновник російського проєкту «Ідіть лісом» Григорій Свердлін радив росіянам, як вберегтися від мобілізації. На думку Свердліна, Путін бреше, що мобілізація закінчиться через два тижні: вона триватиме стільки, скільки триватиме війна. Режим агонізує, мобілізація — передостанній засіб, останній — ядерна зброя.

Білоруський незалежний воєнний аналітик Олександр Алєсін говорив про загрози Україні з боку Білорусі. 

У блоці каналу «Інтер» головна редакторка видання «Українська газета в Італії» Маріанна Сороневич розповідала про нового спікера нижньої палати парламенту Італії Лоренцо Фонтана, відомого своїми симпатіями до Путіна. А також що телебачення Італії можна назвати найбільш проросійським у Європі, зокрема канали експрем’єра Італії Сильвіо Берлусконі просувають проросійські наративи і надають слово російським пропагандистам.

Виконавчий директор проєкту StopFake Руслан Дейниченко говорив про свіжу порцію російських фейків, зокрема про браслет «зі свастикою» головнокомандувача української армії Валерія Залужного (насправді — зі скандинавським візерунком), «втечу» Володимира Зеленського з Києва тощо. 

У вечірньому блоці каналу іномовлення дипломат Олександр Левченко говорив про протести в Європі, які, на його думку, не вплинуть на підтримку України, а член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин — про вплив мобілізації на російську економіку.

В етері показали також запис ексклюзивного інтерв’ю англійською мовою з австрійським воєнним аналітиком Томом Купером.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
619
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду