Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня

14 Жовтня 2022
1276
14 Жовтня 2022
22:13

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня

1276
Наслідки ворожих обстрілів Авдіївки і Миколаєва, мобілізація в Росії, версії щодо вибуху на Кримському мосту, резолюції Генасамблеї ООН і ПАРЄ.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 жовтня

У блоці групи каналів StarLightMedia голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів про наслідки ворожого обстрілу центра міста, жертвами якого стали семеро людей. Почав говорити українською, на прохання ведучого перейшов на російську.

Етнологиня Світлана Болтовська коментувала суд у Гаазі над 89-річним пропагандистом Фелісьєном Кабугою, якого вважають одним із «натхненників» кривавого геноциду в Руанді в 1994 році. Кабуга заснував і спонсорував «Вільне радіо і телебачення тисячі пагорбів». На прикладі Руанди доведено, що пропаганда і насильство тісно пов’язані, зазначила Світлана Болтовська: що більше люди слухали Радіо тисячі пагорбів, то ставали агресивніші. Паралелі з Росією 2022 року очевидні.

Зі слів члена української робочої групи зі створення спецтрибуналу Олега Гавриша можна було зробити висновок, що головне – створити трибунал, а чи притягнуть воєнних злочинців до відповідальності, чи вони помруть у своїх теплих ліжках, для українців уже не так важливо. Висновок, напевне, хибний, але ведучим і гостю не вистачило часу розтлумачити все як слід.

Учителька математики з московської школи Тетяна Червенко розповіла про тиск із боку керівництва через те, що вона не хоче проводити уроки «Про важливе», які є пропагандою.

У блоці «1+1» фахівець із ракетної техніки Олександр Кочетков дав характеристики ворожому озброєнню. За його словами, відхилення «високоточних» ракет становить 200-300 метрів, тобто є великим: зокрема та ракета, яка 10 жовтня мала, певне, поцілити у Верховну Раду, зачепила знаменитий скляний міст.

Російський правозахисник, співзасновник «Міжнародного Меморіалу», перша в Росії фізична особа-іноагент Лев Пономарьов говорив про іноагентів як явище, а також мобілізацію ув’язнених. У наступному блоці про мобілізацію в колоніях, яку провадить уже не лише ПВК «Вагнер», а ще й Міноборони Росії, говорила журналістка російського видання «Важливі історії» Юлія Красникова.

Фізик-ядерник Дмитро Горчаков спростував фейк про перехід Запорізької АЕС на російське паливо.

Федеральний координатор руху «Весна» Богдан Литвин не підтвердив, що в Росії почалася друга хвиля мобілізації, зате зазначив, що ставлення росіян до війни змінюється, адже рідні мобілізованих уже почали отримувати «похоронки».

Керівник руху «Адат» Ібрагім Янгулбаєв розповів, якими жахливими середньовічними методами Кадиров знищує в Чечні інакодумців.

Генерал-майор запасу СБУ, директор Агенції реформування сектору безпеки Віктор Ягун коментував зокрема версію ФСБ щодо вибуху на Кримському мосту: «Теракт здійснила сама ФСБ. Їх версія – приголомшлива маячня».

У блоці каналу «Інтер» начальниця об'єднаного координаційного пресцентру ОК «Південь» Наталя Гуменюк говорила про наслідки ворожого ракетного удару по Миколаєву, внаслідок якого зруйнована багатоповерхівка й загинули люди.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов коментував ухвалення Генасамблеєю ООН резолюції з осудом спроб анексії Росією українських територій. У наступному блоці про цю ж резолюцію, а також про резолюцію ПАРЄ щодо визнання російського режиму терористичним говорили народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук, політкоментатори Ігор Рейтерович і Володимир Фесенко. Усі коментатори оцінювали ухвалені резолюції дуже позитивно.

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж прокоментував різні сценарії відсторонення Путіна від влади і «другу хвилю» мобілізації в Росії. 

Російський політолог Аббас Галлямов зауважив, що, якби Путін не напав на Україну, ніхто б і не знав, що його армія — не друга в світі. Спробу воєнного перевороту Галлямов не виключає, але, на його думку, генералітет деморалізований: «Вони не вважали українців за людей, а тут українці їх б’ють та ще й як. А з відчаю вдалі перевороти не здійснюють».

За висловом російського опозиційного журналіста Майкла Накі, Москва перетворилася на Донецьк — так само ходять з облавами і відловлюють усіх підряд, щоб мобілізувати: «Таке враження, що не ДНР приєднали до Росії, а Росію до ДНР». На думку Накі, це відчутно знижує шанси Путіна затриматися при владі.

У блоці каналу іномовлення шеф-редактор російського ресурсу Ходорковский.Live Ренат Давлетгільдєєв коментував зокрема відео, на якому росіянин-утікач від мобілізації спалює свій паспорт. «Я не готовий палити свій російський паспорт, — заявив Давлетгільдєєв. — Я за зміну влади, але проти розвалу Росії на шматочки».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1276
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду