Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 жовтня

10 Жовтня 2022
647
10 Жовтня 2022
17:07

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 жовтня

647
Вибух на Кримському мосту, мобілізація в Росії, новий пакет антиросійських санкції ЄС, день народження Бориса Нємцова.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 9 жовтня

У ранковому блоці каналу іномовлення генерал-майор Служби безпеки України Віктор Ягун прогнозував, як пошкодження Кримського моста вплине на логістику в окупаційній армії, і пояснював, чому Путін доручив охороняти міст ФСБ.

На думку російського опозиційного політика Геннадія Гудкова, версій причин вибуху на Кримському мосту — декілька.

Завідуюча катедрою міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Ольга Брусиловська коментувала проросійську позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, через яку його зокрема освистали на неформальному саміті лідерів ЄС у Празі.

Народний депутат від «Слуги народу», член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський і директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик говорили про майбутній план гарантій безпеки для України.    

Голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський коментував економічні наслідки мобілізації в Росії: за словами експерта, мобілізація «вимиває з російської економіки кістяк робочої сили».

У блоці «1+1» російський політичний діяч і журналіст Марк Фейгін визначав ймовірність появи наступника Путіна і можливі кандидатури, а також говорив про причини вибуху на Кримському мосту. «Сказати, що це зробила Україна, — визнати свою слабкість», — заявив Фейгін, пояснюючи, чому ФСБ і Путін цього не зроблять. Згодом, у вечірньому етері, Марк Фейгін знову коментував вибух на Кримському мосту, і той факт, що Путін і ФСБ таки зробили винуватцями вибуху українські спецслужби, анітрохи його не збентежив.

Юристка, спеціалістка з боротьби з корупцією Агія Загребельська розмірковувала, скільки найближче оточення Путіна могло вкрасти на будівництві Кримського моста, і скільки поклав у кишеню сам Путін.

Продюсер міжнародної продюсерської компанії «Бо Сінема» Орест Борко коментував придбання компанією Netflix чотирнадцяти українських художніх фільмів.

Український дипломат, колишній посол України в США і Франції Олег Шамшур говорив про відцентрові тенденції в Росії. На його переконання, за двадцять років Росія матиме зовсім інший вигляд. Першими відколються Татарстан і Башкирія, потім Кавказ, під вплив Китаю потраплять Тива і Бурятія, заворушиться Далекий Схід тощо.  

Російська скрипалька і викладачка Алла Арановська розповіла, що із 24 лютого збирає гроші, щоб допомагати молодим музикантам, зокрема українським, які постраждали через війну, і як через це на неї написали донос. Алла Арановська розповіла, що її дід і батько із міста Овруч, звідки виїхали після катастрофи на Чорнобильській АЕС. А також про свої подорожі світом із українським прапором і виступи з концертами. Розповідь жінка закінчила побажанням українцям перемоги і словами «Слава Україні!»

Засновниця російського телеканалу «Дождь» Наталія Синдєєва сказала, що до росіян війна дійшла з початком мобілізації: «Почалося витверезіння». Цікаво, що в ході розмови ведучі нагадали Наталії, як у 2017 році «Дождь» висвітлював конкурс пісень про Кримський міст. Точніше, пригадати це співрозмовниця так і не змогла, але висловила переконання, що «ніякої компліментарності в цьому не було».

У блоці каналу «Інтер» заступниця керівника проєкту StopFake Вікторія Романюк коментувала європейський флешмоб «Анексія російських територій», свіжі фейки російської пропаганди і останні заяви Лукашенка.

Останні звинувачення Лукашенка на адресу України, вибух на Кримському мосту, призначення командуючим окупаційною армією Суровікіна коментував і генерал-лейтенант запасу, воєнний експерт Ігор Романенко.

Голова Запорізької районної державної адміністрації  Олег Буряк говорив про ворожу ракетну атаку на Запоріжжя, жертвами якої стали кілька десятків людей.   

Російський опозиціонер Дмитро Гудков згадував російського опозиціонера Бориса Нємцова, якому 9 жовтня могло б виповнитися 63 роки, але понад сім років тому його вбили неподалік від Кремля.

У блоці групи каналів StarLightMedia про те, чому Росія свого часу не почула Нємцова і втратила шанс на нормальний розвиток, говорила його донька і засновниця Фонду його імені Жанна Нємцова.

До слова, в цьому блоці було кілька прикрих накладок. Один із ведучих у підводці до сюжету не зміг з першого разу вимовити прізвище міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса і навіть не вибачився. Радникові Світлани Тихановської Франаку Вячорці титри замінила кострубата фраза «Кому лукавит Лукашенко» — російською мовою так не кажуть. Експертку з питань ядерної безпеки Ольгу Кошарну теж забули протитрувати, натомість російському правозахисникові Олександру Черкасову пощастило з титрами, але не пощастило з «картинкою» відеозв’язку, що виявилася доволі неякісною. А Олексія Куща в титрах чомусь охрестили російським економістом.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
647
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду