Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня

12 Жовтня 2022
887
12 Жовтня 2022
22:54

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня

887
Наслідки ворожої масованої ракетної атаки, імовірність визнання Росії спонсоркою тероризму, позиція Китаю, хитрість Лукашенка.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 11 жовтня

У блоці «1+1» грузинський політолог Гела Васадзе говорив про «розпад Росії, який ми всі зараз спостерігаємо», та про наслідки цього розпаду для світу і колишніх союзників Росії. Обурився, коли ведуча запитала про біженців-росіян у Грузії: «Не називайте їх біженцями. Біженці у нас з України, а з Росії — туристи, мігранти, як хочете, але не біженці».

Воєнні експерти Роман Світан і Олег Жданов зазначали, що швидко підготувати повторну масовану атаку росіяни навряд чи зможуть.

Російський журналіст Ігор Яковенко розповів, яким бачить майбутнє Росії: «Після перемоги України доля Росії буде в руках росіян, ніхто з Заходу не контролюватиме і не встановлюватиме в Росії свій режим, як це робили після Другої світової з Німеччиною та Японією».

На думку німецького політолога Андреаса Умланда, останні події мають призвести до виключення Росії з міжнародних організацій.

Експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв прогнозував імовірність визнання Росії державою-спонсоркою тероризму. За його словами, США вже застосували до Росії всі санкції, які застосовуються до спонсорів тероризму: «Тобто рішення про ухвалення такої резолюції в США є питанням підписання одного документа». При цьому, зауважив Краєв, буде дуже цікаво спостерігати за державами Азії і Латинської Америки, які ще підтримують економічні стосунки з Росією. Пізніше депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс нагадав, що парламенти країн Балтії, ухвалюючи відповідні резолюції, закликали інші європейські парламенти приєднуватися, але відповідей не отримали.

У денному блоці каналу іномовлення експерт Української асоціації китаєзнавців Дмитро Єфрємов розмірковував, як вплине на світову економіку і політику переобрання Сі Цзиньпіна генеральним секретарем Компартії та очільником КНР на третій термін. Він також зазначив, що політика Китаю щодо України не зміниться, оскільки Китай на всіх рівнях сприймає Україну не як незалежну державу, а як молодшого родича США. В останньому блоці етеру експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталя Плаксієнко-Бутирська сказала, що неможливо уявити, щоб Путін заздалегідь не повідомив Сі Цзиньпіна про плани щодо війни в Україні. Водночас Сі Цзиньпін, певне, як і Путін, думав, що все закінчиться за кілька днів, а для Китаю буде чимось незначним.

Екскомандир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий порівняв Лукашенка з головою колгоспу, який, отримавши згори ненормальну директиву, місяцями тягне і щось вигадує, аби тільки її не виконувати: «Він дуже хитрий і добре розуміє, що для нього означатиме прямо вступити у війну».

Народний депутат, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв говорив про позицію Німеччини, яка після Другої світової не брала участь у жодній війні і ніколи нікого відкрито не підтримувала: «Те, що за ці вісім місяців Німеччина стала на бік України, вже є великою зміною в їхній політиці».

Президент Київської школи економіки, радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов говорив про проблеми російської економіки і мільйони доларів, які вони спускають на війну замість того, щоб підтримувати власних громадян. За словами Милованова, один день війни в Сирії обходився Росії у два мільйони доларів, а інтенсивність війни в Україні у сотні разів більша, тож ідеться про захмарні витрати.

У блоці каналу «Інтер» представник президента України у парламенті Федір Веніславський коментував майбутню зустріч у форматі Рамштайн, зазначивши, що допомога Україні буде збільшена, адже «вчора весь світ завмер у шоці через ракетний обстріл мирної столиці в центрі Європи». За словами Веніславського, такий масований ракетний удар неможливо підготувати за короткий час, що минув після вибуху на Кримському мосту, тобто Росія готувала його давно. В українській розвідці про це знали і теж готувались, тому наші захисники збили багато ракет.

Радник міністра енергетики України Олександр Харченко розповів про відновлення пошкоджених унаслідок масованої ракетної атаки енергомереж, додавши, що європейські партнери з розумінням поставилися до вимушеного призупинення експорту української електроенергії в Європу. 

Офіційна представниця Держдепу США Андреа Калан, говорячи про реакцію США на масований ракетний удар по Україні, зазначила, що допомога Україні буде збільшена і прискорена. Також вона спростувала фейки про нібито евакуацію посольства США з Києва.

У вечірньому блоці каналу іномовлення керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк сказала, що під час повітряної тривоги дуже важливо зберігати тишу: ворогу необхідно виявити наші засоби протиповітряної оборони, і будь-яке фото, відео або навіть повідомлення може допомогти йому в цьому.

Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко докладно проаналізував доповідь Міжнародного валютного фонду про економічну ситуацію, а також говорив про вплив війни на світову економіку і продовольчу кризу. Експерт наголосив, що у повоєнному світі велике значення матиме зелена енергетика, науково-технічний прогрес, а також фармакологічні і медичні відкриття.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
887
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду