detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
16.10.2022 06:05
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 14 жовтня
День захисників і захисниць, «контртерористична операція» в Білорусі, мобілізація в Росії, енергетична криза в Європі.

У ранково-денному блоці каналу іномовлення директор енергетичних програм «Центру Разумкова» Володимир Омельченко розповів, як Євросоюз долає енергетичну кризу, позбуваючись залежності від Росії і прагнучи збільшити частку відновлюваної енергії.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен коментував масовий виїзд росіян за кордон. За словами експерта, ці росіяни виступають проти не війни в Україні, а втрати власного комфорту. А ті, хто проти війни, виїхали ще навесні. На думку Тизенгаузена, росіян неможливо вивести на вулицю: «У них не працює навіть базовий інстинкт самозбереження. Вони бачать, що вже багато хто повернувся з України у трунах, але все одно не протестують, а йдуть на війну. Вони голодуватимуть, бідуватимуть, але сидітимуть тихо і говоритимуть, що, напевно, так і треба».

Військовий експерт Роман Світан говорив про ситуацію в Білорусі, де за пів дня змінилося три режими, останній з яких — режим контртерористичної операції. За словами Світана, Путін наказав Лукашенку запровадити цей режим, щоб їхні армії могли пропрацювати якісь етапи «контртерористичної» операції на території Білорусі, а потім запровадити її на окупованих територіях України.

У блоці каналу «Інтер» офіцер батальйону Національної гвардії імені Кульчицького Віталій Марків, як і багато хто цього дня, говорив про День захисників і захисниць, зазначивши, що військові не святкують у повному сенсі слова, а працюють.

Власкор «Голосу Америки» в Білому домі Михайло Комадовський говорив про підтримку України Сполученими Штатами, як змінились і поповнились списки озброєння для передачі Україні після масованого ракетного обстрілу 10 і 11 жовтня. Він також прокоментував заяви Ілона Маска, зауваживши, що на них не треба звертати багато уваги, а Маска не варто наділяти якостями, яких він не має, позаяк він просто бізнесмен, а не політик.

Колишній працівник Держдепартаменту США Олексій Собченко спрогнозував, що «точка кипіння» російського суспільства попереду: це станеться, коли через мобілізацію і «похоронки» вибухне «жіночій бунт». На думку Собченка, відпускаючи велику кількість людей, які підлягають мобілізації, за кордон, Путін позбувається тих, хто міг би зробити революцію, адже з-за кордону революцій не роблять. Також Олексій Собченко, зробивши уточнення, що він є республіканцем, тобто не є прихильником Байдена, звернув увагу на «дивний» контакт між главою ЦРУ і Путіним у жовтні минулого року. «Думаю, план був зробити так, щоб виграли і Байден, і Путін, — припустив Собченко. — Байден мав би вийти з усього як людина, яка запобігла війні в Європі, а Путін отримав би бажане — новий статус для так званих “Л/ДНР”. Вони намагалися домовитися за рахунок України, але Путін Байдена, як кажуть, кинув». Ведучий на це дипломатично зауважив, що Путіну вірити не можна і це знають усі.

У блоці групи каналів StarLightMedia російський аналітик нафтогазового ринку Михайло Крутіхін коментував домовленості Туреччини і Росії щодо нового газового хабу у Туреччині. За словами фахівця, там невелика труба, яка може постачати газ тільки деяким країнам Балкан і в Угорщину, і створення хабу нічого не змінить для цих країн і для Росії. Зате змінить для Туреччини, адже завдяки цій домовленості Ердоган вибив у Путіна для себе майже безкоштовний газ.

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк, міркуючи про те, як можна скоротити споживання газу, констатував, що це вдасться там, де є централізоване опалення, а там, де в квартирах і будинках стоять власні газові котли, скоротити постачання газу майже неможливо.

Російська журналістка Вікторія Івлєва згадала, як у 90-ті познайомилася із Шойгу в літаку Міністерства з надзвичайних ситуацій Росії, який прямував до Руанди. За її словами, саме тоді вона усвідомила, що «СРСР більше немає, Росія — вже інша країна, і всі були з цього приводу налаштовані дуже оптимістично». Але потім почалися чеченські війни, повернулася політика імперіалізму, і росіян знову ментально повернули в СРСР.

Журналіст російського видання The Insider Василь Крестьянінов розповів, як на його особисту пошту надійшов лист, що він записаний добровольцем у російську армію. За словами журналіста, він ані добровільно, ані примусово не бажає вступати до лав російської армії, зараз перебуває у Вірменії, але не почувається в безпеці і планує перебратися до ЄС.

Про мобілізацію в Росії говорили також журналіст «Радіо Свобода» Марк Крутов, директор правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» Сергій Кривенко і професор фінансів IE Business School Максим Миронов.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY