Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 жовтня

9 Жовтня 2022
1148
9 Жовтня 2022
10:35

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 жовтня

1148
Мобілізація в Росії, восьмий пакет антиросійських санкцій ЄС, Нобелівська премія миру.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 7 жовтня

У блоці групи каналів StarLightMedia журналістка російського видання «Важные истории» Соня Савіна розповіла, як журналісти намагаються провести розслідування масштабів мобілізації: «У всіх регіонах військкомати відмовляються надавати ЗМІ інформацію про кількість мобілізованих, посилаючись на якусь державну таємницю. Хоча насправді у законі немає нічого такого. У багатьох регіонах медійники просто приходять до місць збору і рахують, скільки людей посадили в автобуси, скільки автобусів виїхало тощо».

Воєнний експерт Антон Міхненко говорив про ядерний шантаж Північної Кореї: визнавши анексію українських територій Росією, Північна Корея стала союзницею Росії і тепер підігрує Путіну і відвертає своїм шантажем увагу США від подій у Європі, перетягуючи її на тихоокеанський регіон.

Економіст та колишній народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков коментував восьмий пакет антиросійських санкцій Євросоюзу: «Сподіваюсь, що далі ухвалюватимуть нові пакети санкцій, то жорсткіше вони будуть. Але я також вважаю, що ми швидше переможемо, ніж санкції сягнуть необхідної найвищої межі». У наступному блоці про восьмий пакет санкцій ЄС говорила аналітик Київської школи економіки Юлія Павицька. Зокрема про важливість ухвалення верхньої межі ціни на нафту для Росії, яка має бути встановлена на межі 35-40 доларів за барель: це не завадить світовій нафтовій промисловості і зашкодить російській економіці.

Радник міністра внутрішніх справ України  Ростислав Смірнов розповів про ситуацію на звільнених територіях, зокрема про велику кількість тіл загиблих росіян, які лишають свої ж: якщо вони везтимуть в Росію стільки трун, протести неминучі.

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова говорила про труднощі виїзду українців у країни ЄС через територію Росії, про жахливі черги, в яких стоять українці на російсько-естонському кордоні, де люди змушені по тижню жити у автівках і наметах через те, що російські прикордонники не випускають українців, особливо з реєстрацією в окупованих регіонах. Естонська ж сторона приймає українців без жодних проблем і заторів за будь-якими документами, навіть без закордонних паспортів.

У денному блоці каналу іномовлення голова Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко говорив про «глобальний Південь»: як за останнє десятиліття змінилася позиція держав Африки, які від колоніального статусу переходять до статусу важливих учасників міжнародного суспільства і політичних гравців.

Експерт економічного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк коментував намагання Росії посварити Євросоюз зсередини. На думку експерта, ці спроби марні, бо зокрема в Італії влада справді змінилась, але новий уряд все одно наголошує на підтримці для України. «Україна сьогодні — головний архітектор майбутньої безпеки Європи, — каже Тарас Семенюк. — Раніше головними архітекторами були Німеччина і Франція, але зараз усі побачили, що Шольц — це не Меркель, а Макрон намагається зібрати безпековий альянс, але оглядається на Україну».

У блоці каналу «Інтер» постійний експерт Центру громадянських свобод Михайло Савва говорив про отримання ЦГС Нобелівської премії миру – разом із білоруським опозиціонером Алесем Біляцьким та російською (вже формально ліквідованою в Росії) організацією «Меморіал». За словами Савви, не треба казати, що це «спільна премія Росії, Білорусі і України», адже це саме персональні премії для двох організацій і Біляцького, який зараз відбуває вже другий строк у білоруській в’язниці за опір режиму Лукашенка.

Народна депутатка України від фракції «Слуга народу», заступниця голови комітету ВР з питань гуманітарної і інформаційної політики Євгенія Кравчук розповідала про інформаційну війну на окупованих територіях, як люди знаходять доступ до української інформації, про відновлення доступу до українського мовлення на звільнених землях тощо.

Російський опозиціонер Геннадій Гудков сказав, що Путіна з днем народження не привітали навіть його так звані друзі із Венесуели, Ірану і багатьох держав Середньої Азії.

У блоці «1+1» економіст Анатолій Амелін докладно розповів про позиції Росії на світовому нафтовому ринку (зараз її частка — 10%), зазначивши, що за повноцінної партнерської роботи розвинених країн можна за декілька років її з ринку витіснити.

Експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв коментував японсько-російські взаємини. Японія має сильних військових союзників, таких як США, Велика Британія і Південна Корея, тож може скористатись кризою, яка насувається на Кремль, щоб повернути Курили.

Історикиня Яна Примаченко розповідала про одержимість російської влади «шпигунством»: у всі часи в Росії намагались виявити шпигунів, переслідуючи і масово вбиваючи своїх громадян. За словами Яни Примаченко, «шпигуноманія» притаманна всім тоталітарним режимам, головним страхом яких є страх перед гнівом і бунтом народу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1148
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду