Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього жовтня

4 Жовтня 2022
1240
4 Жовтня 2022
22:06

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього жовтня

1240
«Приєднання» Росією окупованих територій, мобілізація та ймовірність заколоту в Росії, Нобелівська премія, помилка Ілона Маска.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» третього жовтня

У блоці групи каналів StarLightMedia голова російської профспілки «Альянс вчителів» Данило Кен говорив про нові методички для вчителів, у яких український Херсон називають «матір’ю російського кораблебудування» тощо. А також – про «приєднання» до Росії окупованих територій: «Якщо раніше вони могли вивести війська у будь-який момент з Херсона або інших територій і сказати, що це жест доброї волі, то зараз загнали себе у глухий кут, і в них не буде іншого виходу, ніж кидати на захист цих територій все, що мають».

Дослідник Королівського коледжу Лондона росіянин Григорій Асмолов говорив про мілітаризацію суспільства і «кризу моделі майбутнього» у російських політиків. А також що анексія українських територій підноситься російською пропагандою як виправдання часткової мобілізації, а ворогом, згідно з новими наративами, є вже не Україна, а «колективний Захід».

Директорка російського фонду «Русь сидяча» Ольга Романова, коментуючи продовження мобілізації серед ув’язнених, сказала, що їй, як борчині за права в’язнів, дуже прикро спостерігати за тим, як її підопічні з легкістю все кидають і йдуть на війну.

Заступниця виконавчого директора Центру протидії корупції Олена Щербан докладно розповіла про можливість конфіскації активів російських олігархів та російських федеральних активів, які перебувають на території України.

У блоці «1+1» російська політологиня Тетяна Полоскова охарактеризувала «приєднання» територій як «тотальну брехню своєму народу», говорила про зниження якості життя росіян, новий бюджет Росії на 2023 рік, в якому відчутно підвищені витрати на армію: «Ці цифри закладаються з корупційною складовою». Полоскова сказала, що їй дзвонять і з адміністрації президента Росії, і з Міністерства закордонних справ і кажуть, що дивляться «FreeДом».

Політолог і письменник Михайло Шейтельман говорив про майбутню громадянську війну в Росії після її програшу в Україні, в якій вирішуватиметься, хто захопить головний пост в державі. У будь-якому випадку це буде військове захоплення влади, переконаний Шейтельман, і деякі силовики, такі, як Кадиров і Пригожин, вже тримають у Москві готові армії для заколоту.

Юрист Марк Фейгін не погодився з тим, що Кадиров братиме участь у захопленні влади у Москві. На думку Фейгіна, падіння Путіна для Кадирова означатиме насамперед і його власне падіння, тому він так жорстко реагує на ситуацію.

Російський опозиційний політик Ілля Пономарьов прокоментував імовірність того, що демократичним президентом Росії може бути опозиціонер Євген Ройзман. Пономарьов також звернув увагу на те, як перевзуваються рупори Кремля, такі, як Симоньян і Соловйов, що свідчить про їхнє намагання врятувати себе у новій реальності, де при владі буде точно не Путін.

Головний редактор порталу «Україна по-арабськи» Мохаммед Фараджаллах коментував ситуацію в Ірані, сказавши, що в будь-якому випадку після революції життя в Ірані вже не буде таким, як раніше.

Юристка Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального росіянка Любов Соболь розповіла про стан Олексія Навального, жорсткі умови, в яких він перебуває, і важливість його звільнення для майбутнього демократичного перевороту в Росії. На запитання щодо вислову Навального «Крим – не бутерброд, щоб його передавати» Соболь відповіла: «Навальний дозволяв собі багато яскравих висловів і емоцій, і з приводу цієї фрази треба питати у нього самого».

Американський військовий експерт Юрій Табах назвав заявку України на вступ до НАТО важливим кроком і різко висловився на адресу Заходу, зокрема урядів Великої Британії і США: «Вони сказали, що не прийматимуть Україну в НАТО, тобто всіма своїми діями показують, що їм не потрібна перемога України. Ленд-ліз мав працювати з першого дня його ухвалення, а не з 1 жовтня. Президент України каже, що допомога є, але її замало. Він не може критикувати владу США, а я сплачую їм податки, тому можу їх критикувати. Тож я не бачу, що вони передають Україні те, що можуть і повинні передавати. Я бачу, що вони просто кров’ю українців просувають свої власні політичні амбіції».

У блоці каналу «Інтер» вчений-біохімік і дипломат, перший посол України у Великій Британії Сергій Комісаренко розповів про Нобелівську премію, процедуру її присудження, пригадав свою роботу в комісії, яка висувала кандидатури Леоніда Кравчука і Леоніда Кучми на Нобелівську премію миру за добровільну відмову України від ядерної зброї.

У блоці каналу іномовлення нардеп від «Слуги народу» Олег Дунда прокоментував заклик Ілона Маска до проведення ще одного референдуму і передачі Криму Росії, «як це і було до помилки Хрущова»: «Я хочу Ілону Маску запропонувати особисто приїхати в Ізюм і провести власноруч свій референдум серед місцевих жителів».

Політтехнолог Борис Тизенгаузен коментував падіння популярності Путіна і теж не оминув увагою Ілона Маска. За словами Тизенгаузена, Маск людина емоційна, швидше за все, він просто щось не те прочитав, але як діяча, який багато зробив для України, його можна пробачити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1240
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду