Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 вересня

28 Вересня 2022
1036
28 Вересня 2022
22:35

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 вересня

1036
Псевдореферендуми окупантів, мобілізація і протести в Росії, ядерний шантаж Путіна, витоки газу з «Північних потоків», підсумки виборів в Італії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 вересня

У блоці групи каналів StarLightMedia політолог Дімаш Альжанов говорив про надвелику кількість росіян, які приїхали в Казахстан — в деяких містах їм навіть дозволили переночувати в кінотеатрах. За словами Альжанова, економічна ситуація в країні складна, а така кількість біженців відчутно вплине на економіку і підірве її ще більше.

Воєнний експерт Валерій Рябих коментував спільні навчання армій ОДКБ на Півдні Казахстану із використанням хімічної зброї.

Заступник голови Об'єднаного перехідного кабінету Білорусі Валерій Ковалевський розповів про поліпшення ставлення білорусів до Лукашенка, який нібито не дозволив Путіну втягнути білорусів безпосередньо у війну, а також про контроль Кремля над усім, що відбувається в Білорусі.

Про мобілізацію в Росії говорили директор правозахисної групи «Громадянин. Армія. Право» Сергій Кривенко, ексголова руху «Відкрита Росія» Олександр Соловйов, на думку якого, ймовірне закриття кордонів Росіїще більше погіршить становище Путіна, а також російський журналіст і соціолог Ігор Яковенко. За словами Яковенка, одне з поширених в Росії гасел «баби ще понароджують» втрачає актуальність, бо народжувати не буде від кого, водночас серед проблем, які чекають росіян, проблема народжуваності буде чи не найменшою.

Юристка «ОВД-Інфо» росіянка Єкатерина Селезньова говорила про антимобілізаційні рухи, затримання незгодних і насильство щодо них, зокрема про випадок затримання молоді за читання антивоєнних віршів Маяковського.

Аналітикиня газети La Stampa Анна Зафесова прокоментувала проміжні підсумки виборів в Італії і докладно розповіла про Джорджію Мелоні, яка входить в праву коаліцію, при цьому заявляє про підтримку України і подальші тісні зв’язки Італії з Північноатлантичним альянсом.

У блоці каналу іномовлення експерт енергетичного ринку Геннадій Рябих проаналізував енергетичну ситуацію в ЄС, зазначивши, що зараз сховища газу в ЄС допоможуть витримати достатньо холодну зиму, а наступної зими вже жодної залежності Євросоюзу від Росії в цій галузі не буде.

Російський поет Ігор Губерман в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповів про свою життєву позицію, ув’язнення в СРСР нібито за розповсюдження наркотиків, а також порівняв вторгнення Росії в Україну із вторгненням СРСР у Чехословаччину у 1968 році: «Тоді теж говорили, що, якщо ми зараз не введемо наші танки до Чехословаччини, завтра там будуть німецькі танки». Тоді на Червону площу в Москві вийшло вісім протестувальників, і чехи сказали, що тепер у них є вісім причин не ненавидіти СРСР». Зараз, зазначив Губерман, Росія і росіяни так низько впали в очах всього світу, що навіть сотні людей, які виходять на вулиці сьогодні і виходили одразу після 24 лютого, не можуть поліпшити ставлення до осіїФ.

За словами експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, Путін був упевнений, що США не відповідатимуть на удар тактичною ядерною зброю, однак США вже визначили, що робитимуть і на які больові точки Росії тиснутимуть: знищення Чорноморського флоту, найбільших російських військових баз тощо.

Голова Херсонської облради Олександр Самойленко розповів про проведення псевдореферендуму, гуманітарну та воєнну обстановку в області.

Жителька Абхазії, доктор медичних наук, лейтенант медслужби Бела Метревелі згадала про окупацію Абхазії Росією у 1993 році, війну в Грузії 2008 року і закликала грузинів підтримати український народ у його боротьбі, адже після перемоги України всі народи, що колись були у «в’язниці народів», зможуть дихати вільніше.

На думку російського блогера і правника Марка Фейгіна, не варто думати, нібито у росіян змінилось ставлення до війни: «Вони все одно за війну, за вбивство українців, але хочуть, щоб це робили професійні військові, а вони б сиділи перед телевізором і лише спостерігали».

У блоці каналу «Інтер» речник Оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук розповів про атаку Одещини іранськими дронами.

Експерт нафтогазового ринку Михайло Крутіхін говорив про витоки газу з «Північних потоків». У наступному блоці експерт Михайло Шейтельман зауважив, що ця аварія «вигідна всім»: «Європейцям вона вигідна, щоб нарешті подолати свою залежність від цієї труби, українцям - тому, що за втрачений газ Росія не отримає грошей на війну. А якщо це є справою рук самих росіян, то це їх постріл собі у ногу».

Колишній заступник міністра фінансів Росії Сергій Алексашенко коментував вплив мобілізації на економіку Росії: «Путін своїми руками страшно дестабілізував всю економічну ситуацію в країні, яка через санкції і так була у скрутному становищі».

Журналіст видання «Кавказ. Реалії» Закір Магомедов говорив про протестні рухи у Дагестані, які не припиняються.

У блоці «1+1» російський політолог Іван Преображенський прокоментував негативний вплив мобілізації на лояльність росіян до Путіна.

Історик і публіцист Ярослав Грицак зауважив, що імперії розпадаються з центру, але протести проти правителів починаються з периферії, що ми зараз спостерігаємо у Росії: «У Росії зараз є декілька сценаріїв, але жодного хорошого. Вибір тільки між жахливим і наджахливим».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1036
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду