Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня

30 Вересня 2022
1237
30 Вересня 2022
23:42

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня

1237
Мобілізація в Росії та її ймовірні наслідки, псевдореферендуми окупантів, аварія на «Північних потоках».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня

У ранково-денному (тривалістю десять годин) блоці каналу іномовлення політкоментатор Ігор Петренко (відомий також як власник нової телекомпанії колишніх працівників медіагрупи «Україна») констатував, що Франція і Німеччина не впоралися з кризою в Європі, спричиненою зокрема війною в Україні. А от східноєвропейські країни виявили стійкість — передусім Польща, а Україна взагалі є щитом Європи.

Член Економічного дискусійного клубу Руслан Осипенко зазначив, що ООН не виконала домашнє завдання: не змогла запобігти війні і не може її зупинити. Навіть Ліга Націй, попередниця ООН, свого часу виключила зі свого складу порушників її статуту. Йшлося і про те, як стратегія голови Офісу Президента допомагає перемозі України: за словами ведучого, Дениса Похили, Євросоюз, звісно, і раніше запроваджував санкції проти Росії, але відколи до роботи стала група Єрмака-Макфола, процес набрав обертів.

Політкоментатор Володимир Фесенко відзначив, що політика ізоляції Росії вже діє, зокрема завдяки тому, що Зеленський піднімає планку, вимагаючи обмежень для росіян у багатьох сферах життя.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен говорив про велику роль в українській дипломатії «м’якої сили» в особі Олени Зеленської.

Про мобілізацію в Росії говорили директорка фонду «Русь сидяча» Ольга Романова, яка назвала мобілізацію «крахом ілюзій» багатьох росіян, науковий співробітник Atlantic Council Пітер Дікінсон, російський правозахисник і журналіст Олександр Черкасов. За словами Черкасова, для більшості росіян, навіть для ура-патріотів, війна була чимось чужим і далеким. «Одна справа – закликати бити нацистів, лежачи на дивані, зовсім інша – посунути свою тушку туди, де з нею може щось трапитися», — зазначив він. Водночас ті, хто біжать від війни, нікого не вбиватимуть. У відповідь на репліку ведучої, мовляв, «це не про героїзм, вони могли б щось змінити в Росії», Черкасов почав пояснювати, як важко повалити Путіна, і згадав, що українці вийшли на Майдан не в 2012-му, а лише в 2013-му році. На що ведуча зауважила, що порівняння Майдану і «протестів» у Росії некоректне.

В етері також показали документальну стрічку Світлани Ліщинської «Маріуполь. Реконструкція».

 

У блоці каналу «Інтер» начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк говорила про втрати ворога на Херсонському напрямку.

Представниця Президента України в Криму Таміла Ташева коментувала мобілізацію кримських татар, які отримали понад 80% від усіх вручених на окупованому півострові повісток.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко говорив про День міста, який маріупольці відзначають в різних куточках України, а також про мобілізацію в Маріуполі.

Російський опозиціонер Дмитро Гудков коментував ймовірні наслідки мобілізації, найгірший із яких – «відтік мізків». Гудков вважає, що мирні протести не мають сенсу: «Коли проти тебе сотні озброєних ОМОНівців, а ти лише з білою стрічкою…» Він також зазначив, що суспільний договір із державою, за яким вона в обмін на лояльність гарантувала безпеку і не лізла в життя громадян, розірваний. У наступному блоці Гудков знову виходив на зв'язок зі студією.

Заступниця голови Центру оборонних стратегій Аліна Фролова підкреслила, що протести в Ірані за тиждень призвели до того, що в країні вже обговорюється зміна влади. Але росіяни на це не здатні.

У блоці групи каналів StarLightMedia мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що в Запорізькій області із близько півтора мільйона мешканців у псевдореферендумі взяли участь сім тисяч, тобто близько 0,5%, але і ця кількість під питанням. На дещо наївне запитання ведучого, звідки ж узялися понад 80%, про які відрапортували окупанти і колаборанти, Федоров відповів, що намалювати можна будь-які цифри.

Російська економістка Тетяна Михайлова поділилася враженням, що в Росії зараз ніхто не працює: одні намагаються виїхати за кордон, другі – врятувати від мобілізації своїх рідних, знайомих, колег, студентів тощо, треті – купують для тих, кого вже мобілізували, хоча б якесь спорядження, адже мобілізованих майже нічим не забезпечують. У бюджет на наступний рік закладено величезні гроші на армію і війну, додала фахівчиня, і це приховують від народу.

Сергій Фурса коментував аварію на «Північних потоках» і заяви Росії щодо скликання Радбезу ООН, компенсацій від Німеччини тощо.

Головна редакторка SOVA.News Марта Ардашелія розповіла про ситуацію на грузинсько-російському кордоні, який перетинають втікачі від мобілізації, а також напругу в суспільстві,адже війна в Україні роз’ятрила рани, завдані російсько-грузинською війною 2008 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1237
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду