Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня

27 Вересня 2022
784
27 Вересня 2022
22:23

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня

784
Мобілізація і жіночий протест у Росії, ядерний шантаж Путіна, псевдореферендуми окупантів, обмеження взаємин України і Ірану.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 вересня

У блоці «1+1» голова Луганської ОВА Сергій Гайдай говорив про проведення фейкового референдуму на Луганщині.

Старша наукова співробітниця університету Гельсінки росіянка Маргарита Завадська коментувала невдоволення російського суспільства мобілізацією, велику кількість утікачів навіть серед тих, хто підтримував війну: зокрема до Грузії багато людей їде машинами з літерами Z.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував рішення Міністерство закордонних справ України щодо обмеження зв’язків між Україною і Іраном через постачання в Росію іранських дронів, хоча Іран це намагається заперечити. Семиволос також відзначив, що слід пильно спостерігати за ситуацією в самому Ірані, яка може змінитись у будь-який момент.

Ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко наголосив, що в наступному пакеті антиросійських санкцій необхідно докладно прописати, які санкції будуть застосовані, якщо Росія використає тактичну ядерну зброю.

На думку білоруської журналістки, засновниці групи «Досить боятися» Тетяни Мартинової, в Білорусі теж оголосять мобілізацію, це лише питання часу.

Політтехнолог Тарас Загородній відзначив, що в деяких регіонах Росії муфтії вже радять рвати повістки і не йти на війну: «Але, якщо ви все ж туди потрапили, ви знаєте, в кого насправді треба стріляти». Цього, за словами Загороднього, найбільше бояться в Кремлі — що люди, якщо дати їм зброю, повернуть її проти самого Кремля.

Шефредактор новин російського видання The Insider Тимур Олевський говорив про «жіночий» характер антимобілізаційних протестів, які зростатимуть, коли мобілізовані чоловіки почнуть гинути.

Новація етеру  — рухома стрічка з новинами в нижній частині екрану.

У денному блоці каналу іномовлення письменник, автор книги «Несостоявшееся государство: руководство по распаду России» Януш Бугайський докладно розповів про свою книгу, про те, що розвал Росії неминучий і буде набагато складнішим і менш передбачуваним, ніж розвал СРСР, про можливість перевороту в Росії зсередини. За його словами, будь-який російський опозиціонер залишається імперіалістом, тому не треба покладати на них надії: «Ми знаємо, що демократія в Росії закінчується на кордоні з Україною, і ніхто з них точно не знає, де саме закінчуються кордони Росії».

Російська юристка Тетяна Іванова розповіла, як чоловіки в Росії можуть уникнути потрапляння на війну в Україні.

Експертка Регіонального центру прав людини (RCHR) Катерина Рашевська пояснила різницю між визнанням геноциду на політичному рівні (рішення, які ухвалюють окремі держави) і на юридичному рівні — для цього необхідне рішення саме міжнародного суду.

У блоці каналу «Інтер» міністр юстиції України Денис Малюська відзначив, що проведення псевдореферендумів потрібне Кремлю, щоб показати внутрішньому глядачу, навіщо було всі ці місяці вести війну.

Експерт із міжнародних відносин Богдан Ференс перерахував види шантажу, застосовані Росією за час війни: продовольчий, енергетичний, ядерний. Докладніше зупинився на енергетичному шантажі, який не стільки налякав Європу, скільки нашкодив самій Росії.

Російський опозиційний журналіст Майкл Накі назвав обстановку в Росії «агресивним психозом»: лише за один день – три випадки стрілянини у мирних містах, де загинули люди, серед них і діти.

Колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Жирнов, порівнявши життєві шляхи Путіна і Гітлера, зазначив, що зараз ми бачимо у Росії те саме, що було в бункері Гітлера перед падінням Райху: більшість його соратників вже починають загравати із Заходом, щоб виправдатися і посісти місце Путіна після його падіння. Жирнов зазначив, що більшість диктатур закінчується саме палацовим переворотом, так і буде з диктатурою Путіна.

У вечірньому блоці каналу іномовлення головна редакторка «Української газети в Італії» Маріанна Сороневич коментувала підсумки виборів в Італії, де перемагають ультраправі партії, представники яких просували наратив «Путіна не так зрозуміли, він тільки хотів змінити владу в Україні». «Італія не стане вигнанцем у ЄС, як це сталось з Угорщиною, але підтримка України, і особливо біженців з України, може зменшитись», — вважає Сороневич.

Директор фонду «Вільна Росія» на Південному Кавказі Єгор Куроптєв, розповідаючи про антимобілізаційні протести на Кавказі – найбільші в Росії, зазначив, що кавказці дуже прямолінійні, на мітингах прямо кажуть, що «проти війни, яку влаштувала Росія», і що це саме Росія напала на Україну.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
784
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду