Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 вересня

27 Вересня 2022
803
27 Вересня 2022
09:13

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 вересня

803
Мобілізація в Росії, ядерний шантаж Путіна, псевдореферендуми окупантів, вибори в Італії, Генасамблея ООН.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 25 вересня

У блоці «1+1» білоруський громадський і політичний діяч Сергій Бульба припустив, що мобілізацію можуть оголосити й у Білорусі — як «союзній» державі. Він також не виключив, що саме з території Білорусі Росія може завдати ядерного удару. Чи визнає Лукашенко псевдореферендуми на окупованих територіях? Сергій Бульба нагадав, що Абхазію Лукашенко не визнав: хоче, мовляв, багато грошей, а Кремль вважає, що мусить визнавати безкоштовно.   

Воєнний експерт, член експертної ради Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Антон Міхненко на запитання ведучих, чи близько ми до ядерної війни, відповів, що з урахуванням обстрілів Запорізької АЕС, ми вже давно до неї близько. Він також докладно змалював кілька можливих сценаріїв, включно з вибухом на ЗАЕС. За словами експерта, в США створена розвинута система перехоплення сигналів, проте стовідсотково визначити, що росіяни готуються до застосування ядерної тактичної зброї, важко.

Російський юрист і підприємець Анатолій Фурсов пояснив, що антимобілізаційні протести нечисельні тому, що виходять найсміливіші, решта бояться. Зробити щось усередині країни вже, мабуть, неможливо, вважає Фурсов.     

Головний редактор італійського видання Libero Алессандро Саллусті в записаному заздалегідь інтерв’ю проаналізував передвиборчі розклади в Італії та ймовірні підсумки і наслідки виборів, зокрема й позицію майбутнього уряду щодо України.

Боєць легіону «Свобода Росії» Цезар повідомив, що з моменту оголошення в Росії мобілізації кількість заявок від охочих вступити в легіон зросла в рази. «Вочевидь, люди вважають, що білі шати мученика краще, ніж криваві шати ката», — образно пояснив Цезар. Він також детально розповів, куди таким охочим слід звертатися.

Громадський активіст із Новосибірська Володимир Салтаєвський розповів про свої виступи і пікети проти війни, а також сформулював характерну ознаку антимобілізаційних акцій в Росії: «Чоловіки покидають країну, на протести виходять жінки, жінки стають рушійною силою протесту».

У денному блоці каналу іномовлення воєнний оглядач Олександр Коваленко прокоментував рівень підготовки мобілізованих росіян і кадрові перестановки в Міноборони Росії.

Посол США в Україні (2006-2009) Вільям Тейлор згадував свої відчуття 24 лютого, порівняв події в Україні з подіями в Афганістані, де керівництво втекло з країни. На запитання, чому Путін хоче відтворити радянську епоху, Тейлор відповів, що не розуміє: «Напевне, він вирішив, що йому не потрібна квітуча країна, дружні сусіди…».

Народний депутат від «Слуги народу» Олег Дунда включався з Варшави, де проходить форум «Європа-2050».

Голова Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова розповіла, як проходить «волевиявлення» під дулами автоматів на Херсонщині, час від часу наголошуючи, що Херсон – це Україна.

Експерт координаційної ради програми «Велике будівництво» Георгій Біркадзе говорив про відновлення інфраструктури на звільнених територіях. За його словами, відновлення України передбачатиме три етапи: негайне відновлення, президентський план швидкого відновлення і програма трансформації. На відновлення «тут і зараз» необхідно 2-3 місяці, на швидке відновлення — 9-10 місяців. Повне відновлення України триватиме, за різними даними, від 30 до 50 років, спрогнозував Біркадзе.

В етері була також програма «Президент.ua. Головні заяви Володимира Зеленського за тиждень».

У блоці каналу «Інтер» голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров говорив про мобілізацію в Криму кримських татар — саме їм окупаційна влада півострова вручила понад 80% повісток. 

Російський експерт Андрій Піонтковський переконаний, що на очільника Міністерства закордонних справ Росії Лаврова, який з трибуни Генасамблеї ООН погрожував ядерною зброєю, чекає трибунал. Про ядерний шантаж Росії говорили також народний депутат України від «Слуги народу» Федір Веніславський, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, литовський політолог Альвідас Медалінскас. За висловом останнього, «Лавров, погрожуючи на Генасамблеї ООН ядерною зброєю, бачив перед собою тінь Ріббентропа». На думку Медалінскаса, Захід мусить чітко дати зрозуміти, що і він не блефує, обіцяючи кроки у відповідь. Водночас «аналізувати поведінку Путіна повинен не політолог, а психіатр».

У вечірньому блоці каналу іномовлення координатор «Балтійської Республіканської Партії», видавець інтернет-газети «Вільний Кенігсберг» росіянин Вадим Петров розповів, зокрема, про форум вільних народів Росії, який 23-25 вересня проходив у польському Гданську. 

Письменник і політолог Михайло Шейтельман зазначив, що антимобілізаційні заворушення в Якутії та Дагестані довели: протести в Росії все ж таки можливі. І назвав Якутію першим кандидатом на вихід із Росії: «Коли почнуть бунтувати національні республіки, може розгорітися полум’я проти путінського режиму».   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
803
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду