Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня

30 Вересня 2022
1090
30 Вересня 2022
01:35

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня

1090
Мобілізація в Росії й черги втікачів на кордонах, аварія на «Північних потоках», псевдореферендуми окупантів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 вересня

У блоці групи каналів Starlight Media російська історикиня Тамара Ейдельман розповідала про історичні засади, на яких Путін намагається будувати свою імперію. Вона також пояснювала, в чому полягає історична недостовірність і необґрунтованість наративу про «братськість» українців та росіян, а також як російський тиран відволікає населення РФ від внутрішніх проблем «зовнішніми завоюваннями».

Засновник і головред російського видання «Перевірено.Медіа» Ілля Бер говорив про «часткову» мобілізацію в Росії, яка набула всіх ознак загальної, зокрема про долю журналістів, які потрапляють під мобілізацію, і про фейки російської пропаганди.

Про мобілізацію у Росії говорив й старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. Він також прокоментував підриви «Північних потоків» — на думку Аслунда, «це є підвищенням ставок і намаганням Путіна перевести війну у іншу фазу, просунути її в бік НАТО».

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук теж коментував аварію на «Північних потоках», а також вплив санкцій на економіку Росії і втрати «Газпрому» через санкції. За його словами, азійський ринок не зможе замінити Росії західний.

У блоці «1+1» аварії на «Північних потоках» коментував російський енергетичний експерт Михайло Крутіхін. Він вважає, що єдина держава, якій це вигідно, – це Росія, і тільки задля того, щоб звинуватити в цьому Байдена. Експерт також пояснив, що аварія на трубах не вплине на газове й енергетичне становище в Європі, позаяк у ЄС є інші можливості отримувати газ, включаючи газ із Росії через Туреччину.

Грузинська журналістка Хатуна Конджарія, розповідаючи про потік росіян на кордоні з Грузією, зазначила, що влада вже визнала проблему і розробляє систему, за якою, можливо, з росіян стягуватиметься окрема плата за перетин кордону, що йтиме на укріплення обороноздатності.

Про невдоволення російського суспільства мобілізацією, можливості її уникнути тощо говорили також російський правозахисник Лев Пономарьов і адвокат Микола Полозов.

У денному блоці каналу іномовлення журналіст «Эхо Кавказа» Тенгіз Аблотія розмірковував над складною дилемою: слід закривати кордони для росіян, які тікають від мобілізації, чи пускати їх в інші країни? Зрештою Тенгіз Аблотія дійшов висновку, що головним питанням є війна в Україні, і кожен має робити все, щоб наблизити перемогу, тож прийняття 260 тисяч росіян в Грузії означатиме, що ці 260 тисяч росіян не підуть на фронт вбивати українців.

У блоці каналу «Інтер» народний депутат України, голова постійної делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв розповів про питання, які порушує Україна в ООН, зокрема щодо необхідності виключення Росії із Ради безпеки та взагалі законності членства Росії у Радбезі. Адже Росія на відміну від України і Білорусі не є державою-засновником ООН і не зробила всіх необхідних кроків, щоб вважатися правонаступницею СРСР.

Депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс говорив про закриття кордонів Латвії з Росією та оголошення надзвичайного стану у прикордонній місцевості через ймовірну велику кількість біженців. За його словами, він знайомий з думкою, що необхідно впускати росіян, незгодних із владою, однак переконаний, що росіяни мусять лишатися в Росії і боротися проти влади, яку вони обрали.

У вечірньому блоці каналу іномовлення юрист-міжнародник, посол із особливих доручень МЗС України Антон Кориневич говорив про підготовку до спецтрибуналу над керівництвом Росії, про активну роботу всього вітчизняного дипломатичного корпусу України над тим, щоб цей трибунал відбувся  і був неупередженим та водночас достатньо жорстким.

Головного редактора інформаційної агенції «Остров» Сергія Гармаша попросили прокоментувати реакцію України і світової спільноти на псевдореферендуми на окупованих українських територіях. Натомість він почав розповідати про… юридичні проблеми, з якими зіткнулася Росія: «Запорозька і Херсонська області не оголосили себе державами, просили про входження суб’єктами до Росії як області, що є порушенням російського законодавства… Запорізька і Херсонська області повинні укласти міждержавні договори…» Чи все ж таки це мають зробити окупанти, які загарбали частини цих українських областей? «Росії доведеться творчо інтерпретувати своє законодавство», — ледь не співчутливо провадив далі Гармаш. «Росія придбала (?!) територію, яку повністю не контролює, зі зруйнованою промисловістю, викачаним чоловічим населенням… Будуть нові санкції, Україна ще більше озброюватиметься…», — резюмував він. Ведучі співрозмовникові в ефірі не заперечували.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1090
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду