Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 вересня

1 Жовтня 2022
1324
1 Жовтня 2022
22:11

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 вересня

1324
Мобілізація в Росії і утікачі від неї, промова Путіна, заявка України на пришвидшений вступ до НАТО.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 30 вересня

Цього дня в етері було лише два блоки – «1+1» і каналу іномовлення.

У ранково-денному блоці «1+1» політкоментатор Гела Васадзе розповів про складну ситуацію в Грузії через велику кількість утікачів із Росії: за тиждень російсько-грузинський кордон перетнули близько 53 тисяч чоловіків.

Продюсер і сценарист Арман Шураєв говорив про велику кількість росіян, які тікають у Казахстан, зазначивши, що вже сталися сутички на побутовому рівні.

Адвокатка захисників Маріуполя Анна Калинчук прокоментувала позицію Червоного Хреста щодо евакуації з «Азовсталі» та ситуації навколо колонії в Оленівці. На її думку, в ситуації з Оленівкою Червоний Хрест виявився пасивним, обмежившись лише запитами. Анна Калинчук відмовилася говорити російською, і ведучий «синхронно» перекладав.

Громадський діяч із Санкт-Петербурга Денис Михайлов зауважив, що в багатьох мобілізованих немає розуміння, що вони їдуть на війну: вони думають, що їдуть на збори або військову тусовку.

Юристка Агія Загребельська наголосила, що ані псевдореферендуми на окупованих територіях, ані «приєднання» цих територій до РФ не мають жодної юридичної сили.

Приватний детектив Руслан Болгов говорив про фейки російської пропаганди, діяльність ботів та як Meta — компанія, якій належать фейсбук та інстаграм — бореться з ботофермами.

Білоруська журналістка, засновниця групи «Досить боятися» Тетяна Мартинова зазначила, що Лукашенко не визнає «Луганської і Донецької народних республік», не буде присутній на підписанні договорів про об’єднання «нових територій» з Росією, його взагалі немає в Білорусі вже тиждень. За словами журналістки, Лукашенко веде якусь гру, намагаючись уникнути відповідальності перед світом як найближчий поплічник Путіна.

Журналістка Юлія Семченко розповіла про неоднозначне ставлення британців до Чарльза ІІІ і порівняла його імпульсивну поведінку із делікатністю його матері Єлизавети ІІ.

У денно-вечірньому блоці каналу іномовлення експерт Центру оборонних стратегій з питань зовнішньої політики і політики безпеки Олександр Хара сказав, що президент США Байден хоче увійти в історію як людина, яка врятувала Україну і всю Європу від трагедії і агресії Росії.

Російський опозиціонер Дмитро Гудков говорив майже те саме, що й напередодні – про розірвання Путіним суспільного договору між владою і громадянами, внаслідок чого політика і війна постукали в кожну російську сім’ю.

Головна редакторка порталу After empire росіянка Ольга Курносова проаналізувала промову Путіна щодо приєднання Росією окупованих українських територій, в якій було безліч спотворених історичних фактів, а також поведінку багатьох присутніх на цьому дійстві. Аналіз путінського виступу зробив в етері і російський експерт Андрій Піонтковський.

Голова фонду FreeYakutiaFoundation Раїса Зубарєва говорила про масштаб мобілізації в Якутії, протести, які мають «жіноче обличчя», і намагання громадських активістів подати запит у парламент республіки щодо відмови від мобілізації.

Радник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк говорив про необхідність перебудови всієї світової системи безпеки, що вже зрозуміли і в ЄС, і в ООН, і в НАТО, а також про заявку України щодо вступу до НАТО: «Для НАТО ми є дуже важливим стратегічним партнером, оскільки у нас є прямий і вдалий досвід участі у оборонній війні». Про заявку України щодо вступу до НАТО говорив і нардеп, голова постійної делегації України в Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв, на думку якого, нашу країну приймуть у НАТО після війни.

Голова Запорізької держрайадміністрації Олег Буряк говорив про обстріл росіянами гуманітарної колони, внаслідок якого більше тридцяти людей загинули і понад ста отримали поранення.

За словами народного депутата Юрія Камельчука, Європа впорається з економічною і енергетичною кризою: у Фінляндії нарешті запустили дуже велику атомну станцію, Норвегія збільшила видобуток газу тощо.

Монгольський політик, президент Монголії в 2009-2017 роках Цахіагійн Елбегдорж порівняв шляхи до незалежності України і Монголії, розповів, що навчався у Львові, познайомився там з українською культурою і захопився нею. «У вас просто немає іншого виходу, як перемогти, тому що це допоможе звільнити всі інші народи, які перебувають в окупації», — сказав гість. Він також закликав росіян не йти на війну в Україну і тікати в Монголію, де їх приймуть, але при цьому їм доведеться жити за монгольськими законами.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1324
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду