Про що говорили в етері марафону «FreeДом» першого жовтня

2 Жовтня 2022
699
2 Жовтня 2022
23:15

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» першого жовтня

699
Заявка України на вступ до НАТО, підрив «Північних потоків», ядерний шантаж Путіна, мобілізація в Росії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» першого жовтня

У блоці «1+1» старший радник Світлани Тихановської Франак Вячорка говорив про підготовку до прийняття в Білорусі десятків тисяч російських військових.

Воєнний експерт Роман Світан коментував заявку України на вступ до НАТО як важливий сигнал саме для Росії.

Мер Мелітополя Іван Федоров розповідав про День жалоби за жертвами розстрілу евакуаційної колони, в який окупаційна влада намагалася зробити свято із феєрверком з приводу «приєднання до Росії».

Міністр палива і енергетики України (2005—2006 роки) Іван Плачков говорив про програш Росією енергетичної війни: можливість звинуватити Захід у вибухах на «Північних потоках» була для неї «останньою соломинкою». Утім, на думку Плачкова, Путін міг і не знати, що підрив газогону жодним чином не погіршить ситуацію в Європі, адже йому не доповідають, що там із запасами газу все вже налагоджується.

Головна редакторка російського видання Аfter Empire Ольга Курносова говорила про імовірних наступників Путіна у владі. Водночас вона вважає, що палацовий переворот зараз менш можливий, ніж переворот і революція з низів.

У денному блоці каналу іномовлення член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський процитував генсека НАТО Єнса Столтенберга, що двері НАТО для України відкриті, але рішення про прийняття нового члена мають ухвалювати всі члени альянсу.

Радник президента України з економічних питань Олег Устенко оцінював ймовірність визнання Росії країною-спонсором тероризму. За його словами, можливість спілкуватися на дипломатичному рівні з важливих питань у будь-якому випадку збережеться, як вона зберігається між Іраном і США.

Російський журналіст і політолог Ігор Яковенко зазначив, що Путін у своїй промові навів дві причини війни, яку розв’язав в Україні. Перша причина – американці вбивали індіанців у 19 сторіччі, тому зараз росіяни мають вбивати українців. Друга причина – якби Росія не напала на Україну, в Росію прийшли б американці, які змусили б дітей змінити стать, а замість мами і тата в них були б «родітєль 1 і родітєль 2». «Дуже вагомі причини для війни», — відзначив Яковенко.  

Латвійський журналіст Імантс Лієпіньш коментував вибори в Латвії, втрату підтримки проросійськими партіями: раніше вони набирали 30% голосів виборців, а зараз не більше 5—7%.

У блоці каналу «Інтер» в. о. керівника Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Шаповалов говорив про останні тенденції російської пропаганди, зокрема фейк про появу у Львові бюлетенів для референдуму щодо приєднання Львівської області до Польщі, фейк про пожежу на ЗАЕС після обстрілу станції нібито з боку української армії тощо.

Воєнний експерт Ігор Романенко, російська журналістка і колишня ведуча Фаріда Курбангалєєва і політкоментатор Володимир Фесенко коментували хід мобілізації в Росії.

У вечірньому блоці каналу іномовлення російська журналістка Каріна Орлова відзначила, що в американській пресі дуже багато говорять про ядерну загрозу з боку Росії і що відповідь США буде не ядерною, але серйозною – ракетним ударом по військових потужностях Росії.

Засновник «СД Платформа» Богдан Ференс прокоментував слова Байдена, для якого стала повною несподіванкою заявка України в НАТО: «Так, це був дещо зухвалий крок з боку нашого уряду і президента, але, якби ми не поводилися зухвало, то не мали б такої підтримки у світі».

За словами експерта Національного інституту стратегічних досліджень Олексія Їжака, Путін вважає, що результат використання ядерної зброї буде таким самим, як при бомбардуванні Хіросіми і Нагасакі, коли через використання атомної бомби зупинилась Друга світова війна. «Але зараз світ вже інший, ядерна зброя є у багатьох держав, — сказав експерт, — і результат її використання однією державою буде зовсім іншим».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
699
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду