Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 вересня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 вересня

26 Вересня 2022
734
26 Вересня 2022
09:57

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 вересня

734
Мобілізація і протести в Росії, ядерний шантаж Кремля, формула миру від Зеленського, голосування під дулами автоматів.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 вересня

У блоці каналу іномовлення воєнний оглядач Денис Попович говорив про необхідність постачання Україні західної зброї на тлі оголошеної в Росії мобілізації. Політолог Ігор Рейтерович вважає доцільним реформувати Раду Безпеки ООН, де Росія постійно вдається до використання права вето. Він зауважив, що після розвалу СРСР Росія фактично хитрістю набула статус постійного члена Радбезу ООН, хоча Україна та Білорусь як перші члени ООН і колишні радянські республіки так само мали право на такий статус.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що позаяк газовий шантаж Росією ЄС не спрацював, почався шантаж ядерною зброєю і мобілізацією. На думку Омельченка, без Європи «Газпром» не виживе: один Китай весь цей ринок не покриє.

Про ядерний шантаж Росії і ймовірні наслідки використання Росією ядерної зброї говорив також історик і воєнний експерт Юрій Федоров. На його думку, характер відповіді США на будь-яке використання ядерної зброї залежатиме від того, яким саме буде удар Росії: тактичним по скупченню військової сили чи по мирному місту у тилу. Але відповідь США буде дуже жорсткою у будь-якому випадку, переконаний експерт.

Політкоментатор Володимир Фесенко проаналізував онлайн-виступ Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН і реакцію світу на цей виступ. Він підкреслив, що формула миру, яку запропонував президент України, стосується безпеки всього світу, провідні країни це розуміють і працюватимуть над цими гарантіями безпеки. Фесенко теж вважає за необхідне виключити Росію з Радбезу ООН.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай розповів, як відбувається «референдум» на Луганщині: «У ваші двері стукають і кричать, що якщо не відчините, вони ці двері виламають. Ви відчиняєте, вам дають папірець, на якому ви ставите галочку. Звісно, вони бачать, де ви її ставите. Якщо за приєднання, то ви герой, вам дають російський паспорт, і, якщо ви чоловік, то ще і повістку. Якщо ви ставите галочку проти, то невідомо, що з вами далі буде…».

У блоці «1+1» російський політик Ілля Пономарьов говорив про протести росіян проти мобілізації, підпали військкоматів, події в Дагестані, де друга після Бурятії смертність на фронті. На його думку, цього опору замало, щоб змінити державний лад у Росії, але великих протестів всередині окремих регіонів вистачить, щоб звільнити їх від російської окупації.

Про протести в Бурятії розповіла й голова фонду «Вільна Бурятія» Олександра Гармажапова.

Голова російського «Альянсу вчителів» Данило Кен повідомив, що його визнали «іноагентом», ведучі його привітали. Він також розповів про те, що до його організації звертаються вчителі та студенти, які вже отримали повістки. Це відбувається всупереч обіцянкам влади, що студентів не мобілізуватимуть.

Про мобілізацію і антимобілізаційний рух в Росії говорили також журналіст Тимур Олевський і активістка руху «Весна» Марія Лахіна.

Американський політтехнолог Джейсон Джей Смарт і народний депутат від «Слуги народу» Федір Веніславський коментували одностайну реакцію світу на фейкові референдуми на окупованих територіях.

Як «волевиявлення» під дулами автоматів відбувається на Херсонщині, в цьому та наступних блоках етеру розповіли радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань і перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський, в Мелітополі — міський голова Іван Федоров, в Маріуполі — радник міського голови Петро Андрющенко, на окупованій частині Запорізької області — голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Американський історик Юрій Фельштинський зазначив, що Росія може нанести ядерний удар з території Білорусі – свого єдиного повноцінного союзника. В такому випадку удар у відповідь по Росії навряд чи буде завдано.

У блоці каналу «Інтер» екскомандир полку «Азов» Максим Жорін розповів про обмін, завдяки якому були звільнені бійці «Азова», про їхній стан і умови, в яких п’ятеро звільнених командирів житимуть у Туреччині.

Російсько-ізраїльський бізнесмен, один з колишніх керівників нафтової компанії ЮКОС Леонід Невзлін спрогнозував, що план щодо мобілізації 300 тисяч осіб за кілька місяців буде виконано, а реальні протести з'являться тоді, коли всі ці мобілізовані почнуть гинути в Україні.

У блоці групи каналів Starlight Media міністр юстиції України Денис Малюська порівняв «референдуми» на окупованих нині територіях із псевдореферендумом 2014 року в Криму: «Навіть у Криму псевдореферендум був набагато цивілізованішим, ніж те дійство, що відбувається зараз».

Муніципальна депутатка з російського Новосибірська Хельга Пірогова розповіла, як вона з’явилась на засіданні ради у вінку із соняшників і у вишиванці, як колеги спочатку говорили компліменти, а потім, коли проти неї порушили кримінальні справи, почали публічно її лаяти, а також про свій виїзд із Росії після того, як її, вагітну, викликали на допит… «Будь-яка диктатура рано чи пізно вмирає. Я вірю, що це обов’язково станеться і в Росії», — сказала Хельга.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
734
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду