detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
30.09.2022 23:42
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 вересня
Мобілізація в Росії та її ймовірні наслідки, псевдореферендуми окупантів, аварія на «Північних потоках».

У ранково-денному (тривалістю десять годин) блоці каналу іномовлення політкоментатор Ігор Петренко (відомий також як власник нової телекомпанії колишніх працівників медіагрупи «Україна») констатував, що Франція і Німеччина не впоралися з кризою в Європі, спричиненою зокрема війною в Україні. А от східноєвропейські країни виявили стійкість — передусім Польща, а Україна взагалі є щитом Європи.

Член Економічного дискусійного клубу Руслан Осипенко зазначив, що ООН не виконала домашнє завдання: не змогла запобігти війні і не може її зупинити. Навіть Ліга Націй, попередниця ООН, свого часу виключила зі свого складу порушників її статуту. Йшлося і про те, як стратегія голови Офісу Президента допомагає перемозі України: за словами ведучого, Дениса Похили, Євросоюз, звісно, і раніше запроваджував санкції проти Росії, але відколи до роботи стала група Єрмака-Макфола, процес набрав обертів.

Політкоментатор Володимир Фесенко відзначив, що політика ізоляції Росії вже діє, зокрема завдяки тому, що Зеленський піднімає планку, вимагаючи обмежень для росіян у багатьох сферах життя.

Політтехнолог Борис Тизенгаузен говорив про велику роль в українській дипломатії «м’якої сили» в особі Олени Зеленської.

Про мобілізацію в Росії говорили директорка фонду «Русь сидяча» Ольга Романова, яка назвала мобілізацію «крахом ілюзій» багатьох росіян, науковий співробітник Atlantic Council Пітер Дікінсон, російський правозахисник і журналіст Олександр Черкасов. За словами Черкасова, для більшості росіян, навіть для ура-патріотів, війна була чимось чужим і далеким. «Одна справа – закликати бити нацистів, лежачи на дивані, зовсім інша – посунути свою тушку туди, де з нею може щось трапитися», — зазначив він. Водночас ті, хто біжать від війни, нікого не вбиватимуть. У відповідь на репліку ведучої, мовляв, «це не про героїзм, вони могли б щось змінити в Росії», Черкасов почав пояснювати, як важко повалити Путіна, і згадав, що українці вийшли на Майдан не в 2012-му, а лише в 2013-му році. На що ведуча зауважила, що порівняння Майдану і «протестів» у Росії некоректне.

В етері також показали документальну стрічку Світлани Ліщинської «Маріуполь. Реконструкція».

 

У блоці каналу «Інтер» начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталя Гуменюк говорила про втрати ворога на Херсонському напрямку.

Представниця Президента України в Криму Таміла Ташева коментувала мобілізацію кримських татар, які отримали понад 80% від усіх вручених на окупованому півострові повісток.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко говорив про День міста, який маріупольці відзначають в різних куточках України, а також про мобілізацію в Маріуполі.

Російський опозиціонер Дмитро Гудков коментував ймовірні наслідки мобілізації, найгірший із яких – «відтік мізків». Гудков вважає, що мирні протести не мають сенсу: «Коли проти тебе сотні озброєних ОМОНівців, а ти лише з білою стрічкою…» Він також зазначив, що суспільний договір із державою, за яким вона в обмін на лояльність гарантувала безпеку і не лізла в життя громадян, розірваний. У наступному блоці Гудков знову виходив на зв'язок зі студією.

Заступниця голови Центру оборонних стратегій Аліна Фролова підкреслила, що протести в Ірані за тиждень призвели до того, що в країні вже обговорюється зміна влади. Але росіяни на це не здатні.

У блоці групи каналів StarLightMedia мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що в Запорізькій області із близько півтора мільйона мешканців у псевдореферендумі взяли участь сім тисяч, тобто близько 0,5%, але і ця кількість під питанням. На дещо наївне запитання ведучого, звідки ж узялися понад 80%, про які відрапортували окупанти і колаборанти, Федоров відповів, що намалювати можна будь-які цифри.

Російська економістка Тетяна Михайлова поділилася враженням, що в Росії зараз ніхто не працює: одні намагаються виїхати за кордон, другі – врятувати від мобілізації своїх рідних, знайомих, колег, студентів тощо, треті – купують для тих, кого вже мобілізували, хоча б якесь спорядження, адже мобілізованих майже нічим не забезпечують. У бюджет на наступний рік закладено величезні гроші на армію і війну, додала фахівчиня, і це приховують від народу.

Сергій Фурса коментував аварію на «Північних потоках» і заяви Росії щодо скликання Радбезу ООН, компенсацій від Німеччини тощо.

Головна редакторка SOVA.News Марта Ардашелія розповіла про ситуацію на грузинсько-російському кордоні, який перетинають втікачі від мобілізації, а також напругу в суспільстві,адже війна в Україні роз’ятрила рани, завдані російсько-грузинською війною 2008 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY