Справа «Воротнік, Самбур проти «України молодої» виходить на заключний етап

2 Листопада 2005
1193
2 Листопада 2005
11:17

Справа «Воротнік, Самбур проти «України молодої» виходить на заключний етап

1193
Справа «Воротнік, Самбур проти «України молодої» виходить на заключний етап
Сьогодні, 1 листопада, у Шевченківському районному суді Києва продовжився розгляд справи за позовом Марії Самбур та Валерія Воротніка до газети “Україна молода”.

Про це ІМІ повідомила заступник головного редактора "України молодої" Олена Зварич, яка виступає відповідачем у цій справі і сьогодні давала свідчення у суді.

Крім того, сьогодні суд заслухав свідчення Валерія Воротніка.

Нагадаємо, позов про захист честі та гідності проти видання подали Марія Самбур та Валерій Воротнік. "Україну молоду" звинувачено в тому, що "надрукувавши 11 березня інтерв'ю Олени Зварич із керівником закритого владою радіо "Континент" Сергієм Шолохом, газета начебто посягнула на честь і гідність Самбур та Воротніка», зазначалось в редакційному повідомленні.

30 червня 2004 року Олена Зварич була притягнута як співвідповідач за позовом до видання - редактора газети "Антена" Валерія Воротніка та тимчасово безробітної Марії Самбур. Рішення притягнути Зварич винесла суддя Тетяна Ізмайлова.

Як стверджує Олена Зварич, під час сьогоднішнього засідання Валерій Воротнік намагався спростувати суть своєї розмови із Сергієм Шолохом, що відбулася у 2004 році у київському кафе «Барабан», і якій присвячене інтерв’ю із керівником «Континенту».

«Шолох стверджує, що та розмова з Воротніком стала одним з тих тривожних моментів, який підштовхнув його якнайшвидше залишити Україну (зараз Сергій Шолох має статус політичного біженця у США - ІМІ). Воротнік розповідає сьогодні, що такого тоді не говорили», - зазначає Олена Зварич.

Крім того, на сьогоднішньому засіданні сторона відповідачів представила нотаріально завірені свідчення Сергія Шолоха, в яких він не відмовляється від своїх слів і заявляє, що все, що він казав тоді «Україні молодій» є правдою.

Як стверджує Олена Зварич, для «України молодої», як відповідача у цій справі, є незрозумілим, якої саме моральної шкоди зазнав від того інтерв’ю Валерій Воротнік.

«Воротнік розповідав суду, що після інтерв’ю із Сергієм Шолохом в «Україні молодій» з ним перестали спілкуватися певні люди і він зазнав моральної шкоди. Але на прохання нашого адвоката надати адреси та імена тих людей, Воротнік сказав, що не може цього зробити», - зазначає Олена Зварич.

Крім того, за словами заступника головного редактора УМ», для редакції газети є дивним, що Валерій Воротнік подав позов про образу честі та завдання моральної шкоди майже через два місяці після публікації інтерв’ю, а не вимагав відразу спростування.

При цьому Олена Зварич додає, що сам жанр інтерв’ю не передбачає перевірки усіх слів і фактів, які сказав інтерв’юер.

На її думку, суд перебуває на заключному етапі розгляду справи проти «України молодої», про що також може свідчити те, що наступне засідання призначене на вже на 8 листопада цього року, тоді як раніше перерви між засіданнями були не менше місяця. На засіданні, що має відбутися за тиждень, суд планує заслухати кілька свідків з боку відповідачів.

Як повідомляв Інститут масової інформаації, 8 червня відбулось перше засідання у справі за позовом Марії Самбур та Валерія Воротніка до газети “Україна молода”.

Позивачі вимагали відшкодування по 10 тисяч гривень кожному, публікації спростування, а також "у процесі досудової підготовки накласти арешт на майно та грошові вклади, які належать відповідачу і знаходяться в нього або в інших осіб".

Позов проти "України молодої" подано згідно з поштовим повідомленням 10 квітня і зареєстровано у Шевченківському районному суді Києва 30 квітня.

Інститут масової інформації здійснює юридичну допомогу редакції "України молодої" під час цього судового процесу. За угодою з ІМІ, інтереси відповідачів представляє адвокат Тетяна Шмарьова.

ІМІ

Читайте також:

Заседание по иску к "Украинской правде" вновь перенесено

Судове засідання у справі за позовом Марії Самбур та Валерія Воротніка до газети «Україна молода» перенесене на 6 жовтня

Сергій Шолох: "Вони б робили інформаційні програми, розставляли акценти і потім, з посиланням на моє радіо й імідж, це йшло б в пресу"

Суд над "Українською правдою" перенесли на на 20 вересня

Самбур&Воротник vs “Україна молода”: Прорив з лабет абсурду

Заступника редактора "України молодої" Олену Зварич притягнули до суду

Самбур&Воротнік vs “УП”: Кризова процесуальна креза

У чат-конференції „Детектор медіа” взяли участь Валерій Воротнік, Володимир Бойко та Тетяна Монтян

Самбур і Воротнік зняли обвинувачення з “Української правди”

Сергій Шолох: "Воротнік сам стверджує, що така забавка, як "диктофон у кишені", має місце серед українців"

Валерій Воротнік: "Так, ми фактично завершили журналістське розслідування „справи Гонгадзе”

Самбур&Воротнік vs “Україна Молода”: “Я сам зійду на плаху”, або Нестримний вихлюп мазохізму

"Я вважаю, що цей позов має полiтичної контекст", - заявила журналiстка "України молодої" О.Зварич

Відбулося перше засідання суду за позовами М.Самбур та В.Воротника до газети "Україна молода"

Самбур та пан Воротник звинувачують “Україну молоду”
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1193
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду