Черкаські газетярі звинувачують «Картель» у монополізації ринку роздрібної торгівлі пресою

13 Серпня 2009
21146
13 Серпня 2009
17:46

Черкаські газетярі звинувачують «Картель» у монополізації ринку роздрібної торгівлі пресою

21146
Черкаські газетярі звинувачують «Картель» у монополізації ринку роздрібної торгівлі пресою

Власники черкаських регіональних газет стверджують, що ринок роздрібної торгівлі періодикою захопила компанія «Картель», за якою стоїть підприємство «Лукойл». Тоді як фірма, що володіє кіосками з продажу преси, «Пресса ОТ И ДО», цю інформацію всіляко спростовує. Тимчасом у ЗМІ з'явилося повідомлення, що «Картель» віднині вимагає від газет підписувати договір на реалізацію преси на неприйнятних та невигідних для власників газет умовах. Сьогодні черкаські журналісти й редактори протестували проти цих дій, які вони називають монополізацією регіонального ринку преси.

 

Газетярі стверджують, що «Картель», яка закупила корпоративні права в черкаської компанії - розповсюджувача періодики, нині контролює понад 78% черкаського ринку роздрібної мережі. Компанія надіслала черкаським газетам нові договори на підписання. Але, за словами головних редакторів, їх вразило, що торгівельні націнки в цих договорах сягають 100%.

 

«Редакціям черкаських газет справді було запропоновано договори. Але вони несправедливі. Згідно з ними, максимум прав та свобод надається реалізаторам, але з'явились нові обов'язки для видавців. Ми вимагаємо підписати договір на чесних умовах», - каже керівник медіагрупи «Антена» Валерій Воротник. До видавців періодики висувалися такі вимоги, як отримання санітарних сертифікатів, маркування, вакуумна упаковка тощо, що неможливо виконати в умовах технології виробництва місцевих друкарень. Водночас багато черкаських газет, що дотуються з бюджету, погодилися на такі умови й підписали договори.

 

«Відбулося захоплення інформаційного простору цим монополістом, якому місцеві видання не потрібні. Тому скоро в газетних кіосках Черкас продаватимуть "Комсомольскую правду", "Аргументы и факты" та "Плейбой", але не черкаську пресу», - вважає заступник директора видавництва «Республіка» Ростислав Супрунов.

 

Присутня на мітингу генеральний директор товариства «Пресса ОТ И ДО» Ніна Філь спростувала всі звинувачення щодо монополізації регіонального ринку преси. За її словами, підприємство, що має у власності кіоски з продажу преси, зареєстровано в Черкасах і є українським. Причетність до «Картелю» пані Філь обурено спростовує. Крім того, каже, що її товариство зовсім не є монополістом, оскільки має лише близько 50 торгівельних точок по Черкасах та лише 8 точок - по області. За її словами, нині не знайдено порозуміння і не підписано договори про реалізацію лише з двома редакціями газет - «Антена» та «Вечірні Черкаси».

 

Редакції «Антени», «Вечірніх Черкас», «Прес-центру» та низка громадських організацій підписалися під зверненням до Президента, Кабінету Міністрів та Антимонопольного комітету України з проханням розібратися у ситуації.

 

«Просимо вивчити ситуацію, яка склалася на ринку ЗМІ країни, особливо в регіонах, та вжити негайних заходів із недопущення порушення прав громадян на вільний доступ до інформації. Просимо обмежити торгівельну націнку на папір для друку газет та журналів, на продаж періодики у разі її реалізації в торгівельній мережі», - йдеться у зверненні.

 

Вікторія Кобиляцька, Черкаси, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21146
Читайте також
17.08.2009 17:23
Людмила Нікітенко, «Україна молода»
28 865
14.04.2009 19:47
Наталія Соколенко, для «Детектор медіа»
20 900
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду