М.Самбур та В.Воротник заборонили "Закритій зоні" транслювати їхні інтерв’ю в ефірі

23 Квітня 2004
998
23 Квітня 2004
15:22

М.Самбур та В.Воротник заборонили "Закритій зоні" транслювати їхні інтерв’ю в ефірі

998
М.Самбур та В.Воротник заборонили "Закритій зоні" транслювати їхні інтерв’ю в ефірі
Учора на "5 каналі" у програмі "Закрита зона", присвяченій радіо "Континент", так і не прозвучали записані авторами програми коментарі Марії Самбур та Валерія Воротника.

Нагадаємо, що власник закритої радіостанції "Континент" Сергій Шолох, вже перебуваючи за кордоном, публічно заявив про те, що з ним застрілися "представники СДПУ(о)" М.Самбур та В.Воротник та повідомили, що коли він "візьме в ефір до себе радіо "Свободу", то буде і мені кінець, і радіостанції кінець".

Коментарі М.Самбур та В.Воротника були записані для програми-розлідування "Закрита зона".

Але за три з половиною години до ефіру на "5 канал" кур'єр заніс листи, підписані М.Самбур і В.Воротником, в яких вони вимагали, згідно із законом про суміжні та авторські права, не відтворювати в ефірі їхні інтерв'ю у будь-якому вигляді без їхнього письмового дозволу, повідомив "Детектор медіа" автор та ведучий програми Володимир Ар'єв. У законодавстві, справді, існує норма, яка дозволяє інтерв'юйованому заявляти себе співавтором програми і відповідно вимагати зняти інтерв'ю з ефіру, пояснив він. З іншого боку, в законі є норма, яка забороняє співавторам поводитися таким чином, але її можна застосувати, якщо співавтор добровільно погодився на участь в аудіовізуальному творі - усно чи письмово. Але довести, що інтерв'юйована особа добровільно погодилася стати співавтором саме "Закритої зони", в даному випадку важко.

"Тому, з огляду на чинне законодавство, після консультацій з юристами ми вирішили піти назустріч вимогам і замінити їхні інтерв'ю на плашку із відповідним текстом, - розповів Володимир Ар'єв. - Якщо людина не хоче, щоб її позиція була представлена в ефірі після того, як дала програмі інтерв'ю, то це є побажанням людини, щоб її точка зору на події представлена не була. Адже ще до ефіру ці люди заявили, що текст програми їх не влаштовує, хоча їм ніхто не надавав копії тексту і вони не зверталися з відповідним проханням".

Автор програми наполягає, що позиції сторін у програмі про закриття "Континенту" були представлені прямо, без спотворення змісту і у вигляді діалогу двох опонуючих сторін без авторських оцінок дій Сергія Шолоха, Марії Самбур та Валерія Воротника. Копії листів є в редакції "Закритої зони".

Інф. "Детектор медіа"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
998
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду