Наступ на Суспільне буде сприйнятий європейською спільнотою як наступ на свободу слова, — Юрчишин

Наступ на Суспільне буде сприйнятий європейською спільнотою як наступ на свободу слова, — Юрчишин

2 Травня 2024
986
2 Травня 2024
12:11

Наступ на Суспільне буде сприйнятий європейською спільнотою як наступ на свободу слова, — Юрчишин

986
Наступ на свободу слова, наступ на Суспільне буде розглядатись усіма європейськими прореформаторськими силами як наступ на свободу слова і спроба дискредитації журналістської спільноти.
Наступ на Суспільне буде сприйнятий європейською спільнотою як наступ на свободу слова, — Юрчишин
Наступ на Суспільне буде сприйнятий європейською спільнотою як наступ на свободу слова, — Юрчишин

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що політики мають максимально створювати умови для роботи суспільного мовника, а не вводити в оману аудиторію. Про це він заявив під час  спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету зі свободи слова, на якому, зокрема розглядали заяви депутатки Мар’яни Безуглої,

«Важко суперечити праву будь-якого нардепа на власну позицію, але важко підтримувати відверті маніпуляції, які можна пояснювати, можливо, не глибиною занурення в тему, але які несуть суттєвий удар по іміджу Суспільного, які фактично дискредитують Суспільне, а таким чином є прикладом тиску на суспільного мовника та межують з відвертим наступом на свободу слова», — сказав Юрчишин.

На його думку, спроба забрати у мовника вечірні слоти пов’язана з тим, щоб переглянути фінансування.

«Мені подобається сильний жест Суспільного: намагаєтесь на нас тиснути — до побачення, “Єдиний марафон”. Ми розуміємо, що логіка наступна. До побачення, марафон? Тож давайте будемо урізати бюджет. І, на жаль, представників більшості, які захищають Суспільне, не факт, що буде достатньо, щоб захистити бюджетне фінансування, а відсутність бюджетного фінансування — це загроза незалежності, ефективності, бо Суспільне залучає і кошти міжнародних партнерів, і є однією з візитівок нашої ефективності в реформах. Якщо показники Суспільного впадуть унаслідок виходу з марафону, це може бути аргументом урізання бюджетного фінансування, і в даному контексті досить важко буде пояснити нашим міжнародним партнерам те, що ми урізаємо бюджетне фінансування, економією.


Тому важливо з’ясувати, чия це ініціатива, кого представляють автори ініціативи (виключення Суспільного з вечірніх слотів. — “ДМ”), бо людина, яка ініціює зміни, не є підписантом меморандуму про марафон. Дуже неоднозначна ситуація, яка буквально повторює традиційну історію з прийняття рішень, які не мають жодних юридичних аргументованих підстав, я маю на увазі вимкнення каналів», — сказав голова Комітету з питань свободи слова.

Він зазначив, що відносини з телемарафоном — це відповідальність Суспільного, його наглядової ради, правління, і саме їм вирішувати подальше перебування в марафоні.

«Те, що точно потребує реакції комітетів, — це маніпулятивна інформаційна атака з боку окремих політиків і незрозуміло ким ініційовані рішення по марафону, які не базуються на жодних логічних аргументах.

Потрібно чітко зафіксувати: наступ на свободу слова, наступ на Суспільне буде розглядатись усіма європейськими прореформаторськими силами як наступ на свободу слова і спроба дискредитації журналістської спільноти», — наголосив Юрчишин.

Нагадаємо, 2 травня Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітет зі свободи слова під час спільного засідання розглянули питання щодо тиску на Суспільне мовлення, зокрема нападки з боку народної депутатки Мар’яни Безуглої та спроби усунути Суспільне з вечірнього ефіру в національному марафоні «Єдині новини».

Читайте також: 

Фото: Ярослав Юрчишин / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
986
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знову Олена
14 дн. тому
Пригадайте, у першому законі про Суспільне мовлення було прописано таке - перші 5 років фінансується з держбюджету, а потім самі. Зараз того параграфу, як і багатьох інших у законі немає. А сус-не давно дискедитувало саму ідею свого створення: для людей нічого, лише для самих себе.
сім років мак не родив і голоду не було
14 дн. тому
Які ще показники суспільного ? Їх ніхто ніде не бачить. В невеличких текстах-рейтингах , що їх публікував інколи детектор , суспільне відсутнє з причини малозамітності і малозначущості. В них суспільне присутнє за межею статистичної похибки.І , взагалі , аласанія задекларував наплювательство на рейтинги . Йому головне- довіра глядачів.
ніякого наступу нема
14 дн. тому
Просто суспільне само собі наступило на яйця , яких у нього нема . Бо аласанія і чернотицький кастрували його сім років тому. Тому і Суспільне-середнього роду.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду