Соромно читати, не соромно дивитися: Юрчишин про телеграм-канали, Чиченіна про серіал «Перевізниця»

Соромно читати, не соромно дивитися: Юрчишин про телеграм-канали, Чиченіна про серіал «Перевізниця»

9 Березня 2024
961

Соромно читати, не соромно дивитися: Юрчишин про телеграм-канали, Чиченіна про серіал «Перевізниця»

961
«Детектор медіа» розбирає цікаві теми кінця цього тижня.
Соромно читати, не соромно дивитися: Юрчишин про телеграм-канали, Чиченіна про серіал «Перевізниця»
Соромно читати, не соромно дивитися: Юрчишин про телеграм-канали, Чиченіна про серіал «Перевізниця»

П’ятниця, 8 березня 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Інтерв’ю з перцем, але продовження — цікавіше

Маша Єфросиніна та Христина Соловій покажуть фінал їхньої суперечки, якщо зберуть 1 мільйон гривень на реабілітацію поранених в Авдіївці. Ось так і завершилася історія довкола  інтерв’ю Соловій Єфросиніній. Такі жіночі ініціативи мені подобаються. І моя колега Марина Крижня видихнула з полегшенням: нарешті український ютуб дочекався хоча б частково гострого інтерв'ю. Співачка Соловій прийшла до Єфросиніної скласти, як сказала сама ютуберка, екзамен на відвертість. Відвертою була настільки, що після самого інтерв’ю весь тиждень у соцмережах не особливо й обговорювати її вже колишні стосунки з українським письменником та музикантом Сергієм Жаданом, бо захопила фейсбук-спільноту позиція співачки щодо мовного питання: Соловій закинула українському шоубізнесу, що на їхніх руках кров, за толерування усього російського в Україні. Маша і Христина ледь не побили горщики,  але всю суперечку, що розгорілася між ведучою та гостею, нам не показали. Тепер знаємо, що треба робити, щоби побачити фінал, — підтримати військових і прочитати розбір скандального інтерв’ю, який зробила Марина Крижня.

Хоча доцільно ж об’єднуватись задля перемоги над ворогом, а не сваритися. Нас, українців, зусібіч закликають саме до цього. Та чи легко бути єдиними й сьогодні, і чи були такими у відповідях лідери та лідерки новостворених ініціатив і організацій із 10-річним досвідом? «Детектор медіа» продовжує звіряти годинники представників і представниць громадянського суспільства до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії, а також десятиліття початку російсько-української війни й анексії Криму. Ось тут уже третя частина опитування.

Закривати не можна регулювати

«Анонімність — це не про свободу слова, це про свободу верзти будь-що і ніяк за це не відповідати». Ярослав Юрчишин, голова парламентського комітету з питань свободи слова, розповів  моїй колезі Світлані Остапі про те, як бачить регулювання роботи телеграму в Україні; чи дивиться особисто телемарафон і чи потрібен він зараз; чи розглядатиме комітет питання про закриття в цифрі трьох каналів (5-го, Прямого й «Еспресо»); про російськомовний марафон нашого іномовлення «FreeДом» — чи зможемо ми підбурити росіян на революцію цим марафоном? І зрештою, як зміняться стратегія і тактика захисту полонених журналістів та доступ колег до фронту.

Тактики пропаганди

Про голосування «внє політікі» в Росії, або навіщо авторитарним режимам вибори, — пояснюють у своєму матеріалі Леся Бідочко та Андрій Пилипенко. Для чого це нам знати? Ну точно ж не для того, щоб зрозуміти, що немає жодної інтриги в президентських виборах у Росії, де повністю відсутня політична конкуренція, а сам процес виборів максимально деполітизований. Нам це й так відомо. Але для того, щоби, приміром, розуміти, що вибори мімікрія під демократичність — це сигнал для міжнародної аудиторії, що «народний мандат» автократа було поновлено. Мовляв, це не самозахоплення чи узурпація влади, а наслідування демократичного процесу та послідовне виконання конституційних приписів. Диктатор розраховує, що в такий спосіб хоч трохи нейтралізує той негативний ореол авторитаризму, що склався довкола його постаті. Але росіяни приплели сюди ще й особливий «ген демократії», який сягає «глибини віків» (людям без почуття гумору або з витримкою залізної людини — не читати).  

Залишу одразу ще одне посилання, щоб ви дізналися, що неслося в кремлеграмі наприкінці лютого — на початку березня 2024 року. Мої колеги розібрали ключові тези. Нагадаю, 1 березня російські пропагандисти опублікували запис розмови німецьких військових, який назвали «обговоренням атаки ракетами Taurus по Кримському мосту». Костянтин Задирака та Олексій Півторак розповідають, як росіяни маніпулювали цією розмовою і темою надання Україні ракет Taurus: «Не давайте Taurus, а то Путін нападе».

«Довга доба ще триває»

«Довга доба» — це збірка відео, знятих українцями на телефони після початку повномасштабного вторгнення, — так Марія Спалєк починає свій розбір фільму режисера Алана Бадоєва, який заробив ім’я на гламурних кліпах для російських зірок, а зараз займається документуванням злочинів росіян. Тут є фіксації атак і руйнувань, випадкові кадри з життя цивільних, численні сториз, відеозвіти волонтерів і військових, відеопослання до рідних і близьких. У коментарях у соцмережах багато хто з глядачів розповідав, що не зміг подивитися фільм з першого разу, адже він занадто детально зображує страшні події. Сам Бадоєв планує поширювати фільм на закордонну авдиторію і, здається, непогано її знає: «у американців, наприклад, є такий запит: відчути, що відчувають українці. Тільки щоб дуже було лайтово. Вони б погралися у гру, як бути українцем, але тільки в віртуальних окулярах.  Європейці більш емпатичні, тому що дехто з них був тут».  І це треба робити, бо, як нагадує сам режисер, «довга доба ще триває».

А от що продовжують робити в «Кварталі» і на кого їхня «творчість» розрахована? Думок і запитань більше, ніж відповідей. Що сталося? Акторка Ірина Гатун в одному з номерів «Кварталу 95» виконала пісню на мотив «Ой у вишневому саду» під акомпанемент піаніста Євгена Хмари. Мало би бути смішно, але в коментарях під відео українці обурилися. А чому? Кварталівці виклали в інстаграм уривок відео з таким підписом: «Багато чоловіків в Україні вже більше двох років вимушені жити далеко від своїх дружин. Тому той момент, коли дружина повертається додому, для них є особливим у всіх сенсах цього слова. Бажаємо всім якнайскоріше об'єднатись зі своїми коханими». Глядачі подивилися й розкритикували «Квартал» за печерні стереотипи. Ніколи такого не було — і от знову…

Неможливе можливо

Однак і розуміння, що ми можемо і вміємо знімати, щоб потім дивитися без сорому, вже також є. «На СТБ вийшов серіал “Перевізниця”, який ще за анонсами мав стати подією на українському телебаченні. І, холера, таки став. З чим усіх можна радісно привітати. У соцмережах його активно обговорюють, дискутують і переважно висловлюються щонайменше позитивно, а щонайбільше — захоплено. Бо як же тут не висловлюватися?» — написала Лєна Чиченіна і також висловилась. Якщо хочете ще й читати без сорому, будь ласка, огляд серіалу тут —  неможливе можливо.

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Подивіться і новий випуск  «Ньюспалму», адже гумор Юрка Космини — саме те, що треба після напруженого робочого тижня. Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
961
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду