Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»

Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»

11 Квітня 2024
1924
11 Квітня 2024
13:54

Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»

1924
Керівники ресурсу «Голосу Європи» — підозрюваний в Україні у державній зраді ексдепутат Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.
Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»
Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»

Видання Politico проаналізувало 50 відео на ютуб-каналі інформаційного агентства «Голос Європи» (Voice of Europe) і виявило 16 євродепутатів, які з ним співпрацювали, даючи інтерв’ю та коментарі. Про це повідомляє Politico. 

«Якщо це війна цивілізацій, я сподіваюсь, що цивілізація в Україні програє», — сказав нідерландський ультраправий законодавець Марсель де Граафф у телестудії, розташованій у Європейському парламенті, в жовтні 2023 року.

«Україна має стати демілітаризованою буферною зоною», — заявив ультраправий політик із Німеччини Максиміліан Кра, звертаючись до інших чотирьох учасників у студії.

Politico повідомило, що в березні цього року чеська та бельгійська влади назвали інформаційне агентство «Голос Європи» прикриттям для російської пропаганди та дезінформації.

У Чехії запровадили санкції проти двох керівників «Голосу Європи», один з яких — підозрюваний в Україні в державній зраді ексдепутат Віктор Медведчук.

Результати аналізу відеоконтенту на ютуб-каналі «Голосу Європи» засвідчили, що 16 членів Європейського парламенту співпрацювали і дали інтерв’ю каналу, в якого лише 351 підписник на ютубі і лише 60 000 переглядів з минулого літа. Втім, його охоплення на платформах соціальних мереж X і Facebook було набагато ширшим, а його обліковий запис на X усе ще працює.

Politico зазначає, що змогло зв’язатися з 13 євродепутатами і, зокрема, намагалось перевірити правдивість слів прем’єр-міністра Бельгії Александера де Кроо, який стверджував, що євродепутати отримували кошти від інформагентства «Голос Європи». Однак у спілкуванні з виданням усі євродепутати заперечили, що отримували за свою співпрацю гонорари або що їм пропонували гроші.

Після викриття «Голосу Європи» ютуб-канал цього інформагентства був видалений з платформи.

Читайте також:

Нагадаємо, 29 березня спецслужби кількох країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, яку фінансував Кремль і яка використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтерв’ю та коментарі щодо міжнародної ситуації, намагались дискредитувати в очах європейців Україну, а також вплинути на вибори до Європарламенту.

За даними чеської контррозвідки, російську мережу впливу, що базується в центрі Праги й використовує проросійський новинний сайт Voice of Europe, курували обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Після цього депутати Європарламенту виступили з вимогою розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами 2024 року. 

Зазначимо, що вебсайт Voice of Europe недоступний з 28 березня. Окрім цього, акаунт ресурсу в соцмережі X також не оновлюється від 27 березня. Медведчука, Марчевського та зареєстровану в Чехії медіакомпанію Voice of Europe внесли до санкційного списку Чехії. 

Нещодавно «Детектор медіа» писав про інший пропагандистський вебсайт Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1924
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду