Росія розгорнула нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

Росія розгорнула нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

4 Квітня 2024
879
4 Квітня 2024
13:07

Росія розгорнула нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

879
Російські пропагандисти атакують лідера Франції та його дружину після заяв Емманюеля Макрона про можливість появи західних військ в Україні.
Росія розгорнула нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС
Росія розгорнула нову пропагандистську кампанію проти Франції і Макрона, — ЄС

Протягом останніх тижнів і місяців експерти ЄС спостерігали безперервну дезінформаційну кампанію російських пропагандистів, спрямовану проти Франції та її першої сім'ї після заяв президента Емманюеля Макрона про можливість появи західних військ в Україні. Про це повідомляє сайт EUvsDisinfo, який веде Оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби ЄС.

«Не можна позбутися думки, що Париж зачепив Росію за живе, і разом із заявою президента Макрона про те, що нічого не можна виключати з точки зору військової підтримки України, Кремль розпочав більш агресивну кампанію з підриву французької влади», — пишуть дослідники.

Зокрема, кремлівські пропагандисти поширювали жінконенависницькі нападки на першу леді Франції Бріджит Макрон, транслюючи найбезглуздіші теорії змови щодо неї. Наприклад, що Бріжит Макрон не жінка, а насправді чоловік.

«Кампанія, спрямована проти Франції, доводить, що жадані російські "традиційні цінності" є нічим іншим, як фасадом, що приховує потворну реальність мізогінії, мови ненависті та жорстокої дискримінації меншин»,  — ідеться у звіті.

Також російські ЗМІ називають Францію імперіалістичною, нацистською, русофобською країною, що розпалює війну. Зокрема, пропаганда стверджувала, що Франція начебто разом з Польщею бере участь у майбутньому поділі України, масово вербує солдатів в інтернеті тощо. 

Крім того, російські телеканали звично заговорили про русофобію та антисемітизм, обговорюючи те, що Росію не вітають на Олімпіаді в Парижі.

«Російська дезінформаційна кампанія проти Франції є хрестоматійним прикладом того, як Москва ставить тактику маніпулювання інформацією на службу політичному порядку денному країни», — пишуть експерти.

Основною метою кремлівських дезінформаційних наративів є атакувати внутрішню згуртованість суспільства у Франції, довіру людей до керівництва, а також інтереси Франції за кордоном та її альянси, як-от між Францією та Україною, підірвати позиції Парижа у франкомовних частинах Африки.

EUvsDisinfo є проєктом Оперативної робочої групи зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх справ — дипломатичного відомства ЄС. Проєкт запустили у 2015 році задля аналізу дезінформаційних кампаній Росії проти ЄС, окремих країн-членів і сусідів Євросоюзу та реагування на них. 

Нагадаємо, у червні 2023 року французький орган протидії іноземному втручанню Viginum звинуватив Росію в онлайн-кампанії з дезінформації проти Франції. Метою цієї кампанії, в якій брали участь російські суб’єкти, а також державні структури або структури, пов’язані з Росією, було створення плутанини й поширення недостовірної інформації про війну в Україні. Ця кампанія базувалась, серед іншого, на створенні фальшивих інтернет-сторінок державних органів влади і сайтів провідних медіа Франції.

У січні 2024 року Міністерство оборони Франції звинуватило Росію в поширенні «скоординованої дезінформації» проти Франції після публікації російських пропагандистів про нібито загибель «французьких найманців» унаслідок удару по Харкову. В оборонному відомстві зазначили, що Росія вже давно вдається до дезінформації проти Франції, а після останніх запевнень Парижа в тому, що підтримка України триватиме, ця хвиля посилилася. 

Фото: карикатура на Макрона та Зеленського на зупинці біля будівлі МВС РФ у Москві, 2 квітня 2024 / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
879
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду