Російські пропагандисти вкрали сюжет France 2 про мобілізацію в Україні та викривили переклад

Російські пропагандисти вкрали сюжет France 2 про мобілізацію в Україні та викривили переклад

6 Квітня 2024
1956
6 Квітня 2024
18:38

Російські пропагандисти вкрали сюжет France 2 про мобілізацію в Україні та викривили переклад

1956
Про це «Детектору медіа» повідомив український фіксер Ярослав Олійник, який супроводжував журналістів France 2 під час зйомок сюжету про рівень мобілізації в кількох населених пунктах Черкащини.
Російські пропагандисти вкрали сюжет France 2 про мобілізацію в Україні та викривили переклад
Російські пропагандисти вкрали сюжет France 2 про мобілізацію в Україні та викривили переклад

Російський пропагандистський телеканал «Россия-1» без дозволу використав сюжет каналу France 2 про мобілізацію на Черкащині. Росіяни наклали власний логотип, приховавши французький, та зманіпулювали інформацією в перекладі. Про це «Детектору медіа» розповів український фіксер Ярослав Олійник, який супроводжував журналістів France 2 Марка де Шальврона та Флоріана Ле Моаля під час зйомок.  

Про уривок з російського телебачення, який опублікували в тіктоку, повідомила одна з героїнь сюжету France 2, мешканка Черкащини.  

«Все це почало розноситися лише через один тікток-акаунт. І таке відчуття, що відео було ніби таргетоване саме на ту місцевість, бо в Києві та інших містах України ми його не побачили», — розповів Ярослав Олійник.

 

На початку сюжету каналу «Россия-1» телеведучий-пропагандист Євгеній Попов стверджує, що «лише за останній місяць» на фронті загинуло троє чоловіків з села Лузанівка, тоді як в оригінальному сюжеті сільський голова Сергій Ніколаєнко каже про трьох загиблих упродовж пів року. 

Окрім цього, Попов зазначає, що двоє військових з того ж села начебто визнані зниклими безвісти. Проте такої інформації в матеріалі France 2 немає. Насправді одна з мешканок розповідає, що двоє її синів нині служать у ЗСУ, тож вона постійно чекає, коли зможе вийти з ними на зв'язок. 

Після слів Попова в ефірі «Россия-1» демонструють повний сюжет французьких журналістів із синхронним російськомовним перекладом. Окрім нього, росіяни також додали власний драматичний музичний супровід, хоча в оригінальному відео музика майже не використовується.

Загалом переклад збігається з текстом France 2, утім, в одному моменті пропагандисти вдаються до маніпуляції цифрами. У своєму сюжеті французькі журналісти наводять офіційні дані міста Кам'янка: на війну було мобілізовано 1300 місцевих мешканців з 20-тисячного населення. У російській версії натомість населення міста сягає лише дев'яти тисяч. 

Фото: скриншот відео 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1956
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
23 дн. тому
Постачають нам видовища-95. Бо в самій Україні все тихо та спокійно. Просто військкомати стали не тільки центром корупції, а й інструментом переслідування і залякування на замовлення, наприклад СБУ, - відіграє роль зневіра у обраному шляху. 1 Головний спонсор юдейсько-путинської кризи, маразм Байден, здувся на 1,5 року раніше. а які були обіцянки. 2 Якесь не те майбутнє ми отримали завдяки нацпам'яті. 3 Вже через півроку, з приходом Трампа і республіканців, все поміняється. Взуті у бандерівське лахміття відсталі, раптом дізнаються, що Земля кругла. Будуть ламати перенасичені гаслами і злобою на весь світ голови: як це люди ходять вниз головою? Чому ріки озера моря та й підроблена горілка не проливаються? Вся свідомість Свідомих посиплеться!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду