detector.media
Марина Баранівська
11.04.2024 13:54
Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»
Видання Politico виявило, що 16 євродепутатів співпрацювали з ресурсом Медведчука «Голос Європи»
Керівники ресурсу «Голосу Європи» — підозрюваний в Україні у державній зраді ексдепутат Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Видання Politico проаналізувало 50 відео на ютуб-каналі інформаційного агентства «Голос Європи» (Voice of Europe) і виявило 16 євродепутатів, які з ним співпрацювали, даючи інтерв’ю та коментарі. Про це повідомляє Politico. 

«Якщо це війна цивілізацій, я сподіваюсь, що цивілізація в Україні програє», — сказав нідерландський ультраправий законодавець Марсель де Граафф у телестудії, розташованій у Європейському парламенті, в жовтні 2023 року.

«Україна має стати демілітаризованою буферною зоною», — заявив ультраправий політик із Німеччини Максиміліан Кра, звертаючись до інших чотирьох учасників у студії.

Politico повідомило, що в березні цього року чеська та бельгійська влади назвали інформаційне агентство «Голос Європи» прикриттям для російської пропаганди та дезінформації.

У Чехії запровадили санкції проти двох керівників «Голосу Європи», один з яких — підозрюваний в Україні в державній зраді ексдепутат Віктор Медведчук.

Результати аналізу відеоконтенту на ютуб-каналі «Голосу Європи» засвідчили, що 16 членів Європейського парламенту співпрацювали і дали інтерв’ю каналу, в якого лише 351 підписник на ютубі і лише 60 000 переглядів з минулого літа. Втім, його охоплення на платформах соціальних мереж X і Facebook було набагато ширшим, а його обліковий запис на X усе ще працює.

Politico зазначає, що змогло зв’язатися з 13 євродепутатами і, зокрема, намагалось перевірити правдивість слів прем’єр-міністра Бельгії Александера де Кроо, який стверджував, що євродепутати отримували кошти від інформагентства «Голос Європи». Однак у спілкуванні з виданням усі євродепутати заперечили, що отримували за свою співпрацю гонорари або що їм пропонували гроші.

Після викриття «Голосу Європи» ютуб-канал цього інформагентства був видалений з платформи.

Читайте також:

Нагадаємо, 29 березня спецслужби кількох країн Євросоюзу, зокрема Польщі та Чехії, викрили шпигунську мережу, яку фінансував Кремль і яка використовувала інформаційний сайт Voice-of-Europe.eu. Там публікували проросійські статті, інтерв’ю та коментарі щодо міжнародної ситуації, намагались дискредитувати в очах європейців Україну, а також вплинути на вибори до Європарламенту.

За даними чеської контррозвідки, російську мережу впливу, що базується в центрі Праги й використовує проросійський новинний сайт Voice of Europe, курували обвинувачений в держзраді екснардеп від «ОПЗЖ» Віктор Медведчук та пропагандист і колишній генпродюсер нині забороненого каналу «112 Україна» Артем Марчевський.

Після цього депутати Європарламенту виступили з вимогою розслідувати російську мережу впливу на європейських політиків перед парламентськими виборами 2024 року. 

Зазначимо, що вебсайт Voice of Europe недоступний з 28 березня. Окрім цього, акаунт ресурсу в соцмережі X також не оновлюється від 27 березня. Медведчука, Марчевського та зареєстровану в Чехії медіакомпанію Voice of Europe внесли до санкційного списку Чехії. 

Нещодавно «Детектор медіа» писав про інший пропагандистський вебсайт Golos.eu, колишній «Голос правди», який публікує блоги, передруки телеграм-дописів та матеріали рупорів російської пропаганди — від Віктора Медведчука до Анатолія Шарія. Про що пише Golos.eu та як там опинилися разом ті, хто веде пропаганду проти України, — читайте тут

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY