Bihus.Info: Власниця компанії «Кінокіт», що отримує мільйонні підряди від каналу «Рада», співпрацювала з фірмою колишнього бізнес-партнера Зеленського

Bihus.Info: Власниця компанії «Кінокіт», що отримує мільйонні підряди від каналу «Рада», співпрацювала з фірмою колишнього бізнес-партнера Зеленського

7 Березня 2024
3290
7 Березня 2024
22:11

Bihus.Info: Власниця компанії «Кінокіт», що отримує мільйонні підряди від каналу «Рада», співпрацювала з фірмою колишнього бізнес-партнера Зеленського

3290
Від початку повномасштабного вторгнення «Кінокіт» долучений до створення контенту, який державний телеканал «Рада» транслює у своєму слоті телемарафону. Загалом за останні три роки «Кінокіт» підписав угоди з парламентським телеканалом «Рада» на понад 350 млн гривень.
Bihus.Info: Власниця компанії «Кінокіт», що отримує мільйонні підряди від каналу «Рада», співпрацювала з фірмою колишнього бізнес-партнера Зеленського
Bihus.Info: Власниця компанії «Кінокіт», що отримує мільйонні підряди від каналу «Рада», співпрацювала з фірмою колишнього бізнес-партнера Зеленського

Юлія Дроздова, власниця компанії «Кінокіт», що вже третій рік поспіль отримує мільйонні підряди від  державного телеканалу «Рада», була юридичною радницею фірми Тімура Міндіча — колишнього бізнес-партнера Володимира Зеленського. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Інформацію про півтора року співпраці з фірмою Міндіча Юлія Дроздова зазначила у своєму профілі в LinkedIn — соцмережі для ділового спілкування, пошуку співробітників та відкритих вакансій.

Журналісти нагадують, що компанія «Кінокіт» створена у 2017-му році, участь у державних закупівлях почала брати у 2019-му, після приходу до влади команди Володимира Зеленського. Цей продакшн, зокрема, займався технічним забезпеченням і трансляцією пресмарафону Зеленського у 2019 році та урочистостей до 30-ї річниці незалежності України. 

Наприкінці 2021 року «Кінокіт» отримав 9 млн гривень від парламентського телеканалу «Рада» на розробку концепції та нові програми. У момент укладання цієї першої мільйонної угоди з парламентським телеканалом у «Кінокіта» змінилися засновники.

Власницею продакшену стала Юлія Дроздова. До того, як увійти в цей успішний бізнес, Дроздова була юридичною радницею компанії Meylor Global LLP, яку контролює Тімур Міндіч.

Тімур Міндіч — кінопродюсер і бізнесмен, один зі співвласників фірми «Квартал 95», співзасновником якої був і сам Зеленський, до того, як став Президентом України. Саме на «мерседесі» Міндіча під час передвиборчої кампанії їздив Зеленський та саме в квартирі Міндіча, як зафіксували журналісти програми «Схеми», президенту влаштовували сюрприз на день народження в розпал карантину у 2021-му.

На запитання журналістів Bihus.Info, як Юлія Дроздова стала власницею продакшену, вона відповіла, що купила цю компанію. На уточнення, чому вирішила змінити напрямок роботи, якщо раніше працювала юридичною радницею британської фірми Міндіча, Дроздова сказала, що не працювала там. Після того, як журналісти Bihus.Info зауважили, що про цю співпрацю вказано в її резюме, вона попросила надати всі запитання у письмовому вигляді. 

Дроздова відмовилася відповідати на запитання журналістів, чи залучені кошти інших інвесторів у «Кінокіт», пославшись на підписаний нею договір про нерозголошення. Також зауважила, що її прихід у компанію і перші контракти з телеканалом «Рада» — не пов’язані процеси. На запитання, чи має стосунок Тімур Міндіч до компанії «Кінокіт», Юлія повідомила: «Я надаю юридичні послуги з 2020 року, в тому числі для Meylor Global та інших клієнтів. Ні Тімур, ні жодна інша особа не має впливу на діяльність ТОВ “Кінокіт”».

Bihus.Info також нагадав, що від початку повномасштабного вторгнення «Кінокіт» долучений до створення контенту, який «Рада» транслює  у своєму слоті телемарафону «Єдині новини». За останні три роки компанія «Кінокіт» підписала угод із державним телеканалом «Рада» на понад 350 млн гривень.

Останній договір підписано в січні 2024-го. Йдеться про 104,9 млн гривень на рік.

У відповідь на запит Bihus.Info до державного телеканалу «Рада» там зазначили, що угоду з «Кінокітом» підписали після перемоги продакшену на мистецькому конкурсі, участь у якому брали ще дві компанії — «Сан Філмс» та «Файно-Компані». Перша компанія за власним бажанням відмовилася від участі ще до оголошення результатів. Друга — програла «Кінокіту» за критеріями конкурсу.

Відповідно до поданих на конкурс документів, «Кінокіт» — це продакшн з власними студіями (зокрема і резервною студією у бомбосховищі) і технікою. До роботи «Кінокіта» залучено понад 200 співробітників.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентського каналу «Рада», який на початку січня уклав нову угоду на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» на 2024 рік на 104,9 млн гривень із компанією «Кінокіт». У відповідь телеканал «Рада» надав свої пояснення і розказав, чому не може самостійно виробляти марафон, а замовляє цю послугу. 

Канал «Рада» звертає увагу на те, що всі локації його студій «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей».

Крім цього, на телеканалі кажуть, що він не має резервної облаштованої «студії в укритті (бомбосховищі), в яку можна оперативно перенести ефір у разі повітряної тривоги під час загрози ракетних ударів». Також не має  сучасної техніки, автопарку для відряджень та спецрепортажів і кореспондентських пунктів в інших містах країни.

«Детектор медіа» також повідомляв, що ТОВ «Кінокіт» раніше брав участь у створенні фільмів, які підтримувало Держкіно, а також надавав послуги оренди професійного обладнання й технічні сервіси для телевізійного та кіновиробництва, зокрема постпродакшену, адміністрування персоналу та інше. Компанія була заснована в 2017 році і належала Григорію Зінченку та низці інших осіб. Але в грудні 2021 року, вже після того, як стала переможцем у конкурсі на виробництво програм для каналу «Рада», компанія змінила власника та директора. 9 грудня кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Кінокіт» стала Юлія Дроздова, а директором — Сергій Самойленко. Детальніше про те, як саме відбувався процес зміни власників продакшену, та про початок його співпраці з державним телеканалом «Рада» читайте у статті «Продакшн “Кінокіт”, який буде виробляти контент для каналу “Рада”, змінив власників».

Фото: Bihus.Info

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3290
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду