Переважна більшість депутатів в ефірі телемарафону є представниками партії «Слуга народу», — моніторинг

Переважна більшість депутатів в ефірі телемарафону є представниками партії «Слуга народу», — моніторинг

2 Квітня 2024
1228
2 Квітня 2024
17:46

Переважна більшість депутатів в ефірі телемарафону є представниками партії «Слуга народу», — моніторинг

1228
Єдиний учасник телемарафону, який у своїх гостьових студіях забезпечує баланс усіх основних сил парламенту, — це Перший канал Суспільного.
Переважна більшість депутатів в ефірі телемарафону є представниками партії «Слуга народу», — моніторинг
Переважна більшість депутатів в ефірі телемарафону є представниками партії «Слуга народу», — моніторинг

Переважну більшість народних депутатів, які протягом останніх трьох місяців були запрошені до ефіру телемарафону «Єдині новини», становили представники владної фракції «Слуга народу». Їхня частка, як і раніше, продовжила залишатися найвищою — як у телемарафоні загалом, так і на всіх без винятку каналах. Про це свідчить підсумок моніторингу телемарафону за перший квартал 2024 року, опублікований на сайті «Детектора медіа».  

Загалом за цей час народні депутати побували в ефірі телемарафону в якості гостей 404 рази. Й у 262 випадках до ефіру «Єдиних новин» були запрошені саме члени фракції «Слуга народу». Це 65% від загального числа депутатів-учасників ефіру.     

На другому місці за кількістю представників, які протягом січня-березня 2024 року побували в ефірі телемарафону, опинилась фракція «Голос». Її члени змогли потрапити на екрани 44 рази, що становить 11% від загального числа народних обранців. На третьому місці «Батьківщина», на рахунку якої 37 візитів до гостьових студій марафону (9%).

Отже, представництво політичних партій у телемарафоні, як і в попередні місяці, залишається вкрай нерівномірним, робить висновок автор моніторингу Ігор Куляс

За його словами, не дуже значне скорочення у порівнянні з попередніми періодами (у четвертому кварталі частка «слуг» в ефірі «Єдиних новин» складала 71%) частки депутатів владної фракції було зумовлене насамперед значним зростанням частки фракції «Батьківщина», представники якої в марафоні майже не виступають як опоненти влади. А збільшення до рекордного показника в 6% позиції представників «Європейської солідарності» відбулося за рахунок Першого каналу Суспільного. На інші канали їх не запрошували до марафону взагалі.

Що стосується присутності в «Єдиних новинах» народних обранців, які не представляють владу чи опозицію, то «справжніх» позафракційних у них було лише двоє — мажоритарниця від «Свободи» Оксана Савчук (була в ефірі тричі на «Раді» й одного разу на Першому каналі Суспільного) і Дмитро Разумков (одного разу побував на Першому каналі Суспільного). Решта — це формально позафракційні керівники парламенту, два з яких делеговані в керівництво «Слугою народу» — спікер Руслан Стефанчук (чотири ефіри на «Раді» та по одному на «Інтері» і Першому каналі Суспільного), його перший заступник Олександр Корнієнко (теж чотири ефіри на «Раді», два — на «1+1» і по одному ефіру на ICTV з СТБ і на «Інтері») і делегована фракцією «Батьківщина» заступниця спікера ВР Олена Кондратюк (один ефір на ICTV з СТБ). Тому реальне представництво «Слуг народу» в ефірах телемарафону є навіть ще вищим, ніж означені за формальним показником фракційності 65%.

По окремих каналах картина є такою. На «1+1» в ефір кликали в більшості випадків  (у співвідношенні 3 до 1) представників владної фракції і формально позафракційного Корнієнка, з інших фракцій — лише представників «Голосу». В ефірах каналів ICTV, СТБ, «Інтер», «Ми — Україна» та «Ради» більшість гостей були представниками «Слуги народу», а також формально позафракційні Корнієнко та Стефанчук.

На каналі «Рада» до того ж виходять бюлетені «Парламентський тиждень» і «Парламентський день», у яких повну перевагу в повідомленнях і синхронах мають представники «Слуг народу». Так само безумовною є перевага «Слуг народу» і в усіх опитуваннях народних депутатів із різних приводів, які «Рада» робить регулярно. Це все — на додачу до тотальної переваги «Слуг народу» в гостьових студіях каналу.

Єдиний учасник телемарафону, який у своїх гостьових студіях забезпечує баланс усіх основних сил парламенту, — це Перший канал Суспільного. Вищий за інші фракції відсоток «Слуг народу» (42 проти 19 у «Голосу» і «ЄС» і 16 у «Батьківщини») пояснюється тим, що канал до обговорення дискусійних, особливо ж внутрішньополітичних, тем запрошує одночасно представників владної фракції та когось з опозиційних фракцій. 

Тобто, як і в усі попередні часи, в «депутатських» гостьових усі канали, крім Першого каналу Суспільного, грубо порушували баланс на користь парламентської владної фракції «Слуга народу». Періодичне запрошення представників «помірних» опозиційних фракцій можна вважати «імітацією  балансу», вважає Ігор Куляс.

Нагадаємо, телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» та «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».   

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в березні 2024 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024 року контенту для телемарафонів «Єдині новини #UAразом» та «FreeДом». Їхня загальна сума становить 568 млн гривень. Загалом, за підрахунками журналістів «Наших грошей», під час повномасштабного вторгнення ДП «МПІУ» і державний телеканал «Рада» заплатили виробникам контенту для телемарафону 1,12 млрд гривень.

Також ми писали про те, що майже 43% опитаних українців вважають: єдиний телемарафон втратив свою актуальність. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху «Чесно» у грудні 2023 року.

«Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини».

Читайте також:

Архівне фото: «1+1 медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1228
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду