У 2024 році держава заплатить за вироблення контенту для телемарафону понад пів мільярда гривень

У 2024 році держава заплатить за вироблення контенту для телемарафону понад пів мільярда гривень

26 Березня 2024
1848
26 Березня 2024
11:15

У 2024 році держава заплатить за вироблення контенту для телемарафону понад пів мільярда гривень

1848
Загалом, за підрахунками журналістів, з початку широкомасштабного вторгнення виробники контенту для «Єдиних новин» та «FreeДом» отримали з державного бюджету 1,21 млрд грн.
У 2024 році держава заплатить за вироблення контенту для телемарафону понад пів мільярда гривень
У 2024 році держава заплатить за вироблення контенту для телемарафону понад пів мільярда гривень

Державне підприємство «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало в березні низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024 року контенту для телемарафонів «Єдині новини #UAразом» та «FreeДом». Їхня загальна сума становить 568 млн грн. Про це повідомляє видання «Наші гроші», посилаючись на дані системи «Прозорро» та «007».

Загалом, за підрахунками журналістів медіа, під час повномасштабного вторгнення ДП «МПІУ» і державний телеканал «Рада» вже заплатили виробникам контенту для марафонів 1,21 млрд грн. 

Найбільший контракт на 2024 рік вартістю 190 млн грн отримало ТОВ «Ми — Україна». Фірма з’явилась у телемарафоні наприкінці 2022 року, після того, як «Новинна група Україна» Ріната Ахметова здала свою ліцензію державі, а її тележурналісти перейшли на новий телеканал «Ми — Україна». За чиї гроші фінансувався телеканал до отримання першого державного підряду — невідомо. Бенефіціаром нової фірми є Ігор Петренко. Як повідомляв «Детектор медіа», це директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень, а фінансувати канал могли нібито через «Енергоатом».

Решту замовлень розподілили між телеканалами, які беруть участь у виготовленні контенту для марафонів «Єдині новини» та «FreeДом»,  таким чином:

  • ТОВ «СЛМ Новини» Віктора Пінчука отримало цьогоріч два замовлення на суму майже 190 млн грн. У тому числі 142 млн грн — на «Єдині новини» (по 158 тис. грн за годину) та 48 млн грн — на «FreeДом» (по 90 тис. грн за годину). У минулому році ціни від цієї фірми були на 9% нижчими — 143 тис. грн і 82 тис. грн за годину відповідно.
  • ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1+1» з групи Ігоря Коломойського отримала 139 млн грн на «Єдині новини» (по 155 тис. грн за годину), а Іноземне підприємство «1+1 Продакшн» — 48 млн грн на «FreeДом» (по 92 тис. грн за годину). У минулому році ціни для них були на 9% нижчими – 141 тис. грн і 84 тис. грн годину відповідно.

Угод з телеканалом «Інтер» в «Прозорро» досі немає.

Отримувачі коштів на виробництво контенту для Єдиного телемарафону та «FreeДом» (з 1 березня 2022 року по 25 березня 2024 року) Сума, грн
«Студія «1+1» та «1+1 Продакшн» від МПІУ 292 532 285
«СЛМ Новини» від МПІУ 290 691 761
«Кінокіт» від «Ради» 227 755 336
«Інтер» від МПІУ 216 687 244
«Ми — Україна» від МПІУ 183 636 278
Загалом: 1 211 302 904

Ці телеканали — не єдині учасники телемарафонів. Також у них бере участь парламентський телеканал «Рада». Але державний телеканал виготовляє контент не сам, а замовляє його ТОВ «Кінокіт» і на початку січня уклав з цією компанією угоду на створення телепродукту для марафону «Єдині новини» протягом 2024 року на 104,9 млн гривень. Як свідчить інформація із сайту телеканалу «Рада», компанія «Кінокіт» перемогла в мистецькому конкурсі на виробництво телемарафону, який парламентський канал оголосив 24 листопада 2023 року.

Державна аудиторська служба розпочала перевірку правомірності процедури закупівлі парламентським каналом «Рада» контенту для телемарафону. У відповідь телеканал «Рада» надав свої пояснення і розказав, чому не може самостійно виробляти марафон, а замовляє цю послугу. За словами керівника телеканалу,  всі локації його студій «знаходяться в урядовому кварталі, доступ до якого є обмежений в умовах воєнного стану, що в свою чергу унеможливлює здійснення безперебійного наповнення телевізійними програмами (передачами) марафону та запрошення до студії експертів та гостей».

Крім цього, на телеканалі кажуть, що він не має резервної облаштованої «студії в укритті (бомбосховищі), в яку можна оперативно перенести ефір у разі повітряної тривоги під час загрози ракетних ударів». Також немає  сучасної техніки, автопарку для відряджень та спецрепортажів. У каналу відсутні кореспондентські пункти в інших містах країни. Саме тому й було ухвалене рішення про конкурс з-поміж підрядників.

За даними журналістів Bihus.Info, компанія «Кінокіт» пов’язана з колишнім заступником голови Офісу Президента Кирилом Тимошенком. Співвласниками компанії «Кінокіт» є колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик та акторка з Одеси Юлія Дроздова. Обоє пов'язані з Українською кіношколою, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко (Оселедчик є лектором, а Дроздова там навчалась). 25 січня 2023 року Кирило Тимошенко звільнився з посади заступника керівника Офісу Президента. А з 1 березня 2024 року почав працювати радником міністра оборони Рустема Умєрова

Нещодавно розслідувачі Bihus.Info з'ясували, що Юлія Дроздова, власниця компанії «Кінокіт», була юридичною радницею фірми Тімура Міндіча — колишнього бізнес-партнера Володимира Зеленського. Сама Дроздова на запитання, чи має стосунок Тімур Міндіч до компанії «Кінокіт», повідомила: «Я надаю юридичні послуги з 2020 року, в тому числі для Meylor Global та інших клієнтів. Ні Тімур, ні жодна інша особа не має впливу на діяльність ТОВ “Кінокіт”».

Компанія «Кінокіт» виробляє контент для телеканалу «Рада» з кінця 2021 року. Загалом за останні три роки компанія «Кінокіт» уже підписала угод із державним телеканалом «Рада» на понад 350 млн гривень.

Нещодавно повідомлялось про те, що Мінкульт підтвердив «Кінокіту» статус критично важливої організації в особливий період.

Читайте також: 

Колаж: Микола Шиманський / «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1848
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
31 дн. тому
Витрати на культ особи корумпованого Фюрера. Він неймовірно насолоджується коли по кілька разів на день записує відосики після загибелі цивільних і їх дітей. Цікаво що нікого не дивує таке божевілля.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду