NYT: Телемарафон має змінитися, щоб не перетворитися на пропаганду

NYT: Телемарафон має змінитися, щоб не перетворитися на пропаганду

3 Січня 2024
1648

NYT: Телемарафон має змінитися, щоб не перетворитися на пропаганду

1648
Якщо спочатку «Єдині новини» відігравали важливу роль в об'єднанні країни, то тепер вони все частіше сприймаються як «рупор влади», вважає американське видання.
NYT: Телемарафон має змінитися, щоб не перетворитися на пропаганду
NYT: Телемарафон має змінитися, щоб не перетворитися на пропаганду

У міру того, як війна затягується, національний телемарафон в Україні має змінюватися, щоб не уподібнюватися тому, чому він спочатку був покликаний протистояти, — російській пропаганді. Такий висновок робить The New York Times у статті під заголовком «Це державна пропаганда: українці уникають теленовин через затягування війни». 

«З перших днів повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році народ України мав доступ до єдиного джерела телевізійних новин — цілоденної трансляції, наповненої кадрами українських танків, що підривають російські позиції, медиків, які працюють поблизу лінії фронту, та політичних лідерів, які збирають підтримку за кордоном», — пише американське видання.

За визначенням авторів матеріалу, національний телемарафон «Єдині новини» став на початку широкомасштабного вторгнення РФ головним інструментом інформаційної війни в Україні, протидії російській дезінформації та підтримки бойового духу.

Однак майже через два роки українці, зауважує видання,  втомилися від телемарафону: те, що спочатку відігравало важливу роль в об'єднанні країни, тепер усе частіше сприймається як «рупор влади».

NYT наголошує, що глядацька аудиторія та довіра до телемарафону різко впали. Експерти, з якими поговорило видання, вважають це «ознакою ширшого розчарування населення в уряді, оскільки перемога на полі бою стає недосяжною». Натомість багато глядачів проводять свій час за переглядом популярних реаліті-шоу та розважальних програм, стверджує The New York Times.

Заступниця головного редактора інтернет-видання «Детектор медіа» Світлана Остапа у коментарі NYT сказала, що в березні 2022 року аудиторія телемарафону становила 40% від загальної кількості глядачів в Україні. Однак до кінця 2022 року його глядацька аудиторія скоротилася до 14%, а сьогодні вона складає 10%.

За словами авторів статті, глядачі нарікають, що програма часто малює надто райдужну картину війни, приховуючи тривожні події на фронті та ослаблення підтримки України з боку Заходу, і в кінцевому підсумку не готує громадян до тривалої війни. Про небезпечний бік телемарафону в коментарі  NYT сказав голова комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин: «Він створює оптимістичний погляд на ситуацію, що потім призводить до розчарування».

Інша проблема полягає в тому, що телемарафон, на думку журналістів, з якими спілкувались автори матеріалу, перетворився на засіб для зв'язків з громадськістю для президента України Володимира Зеленського. За даними медіаексперта Ігоря Куляса, протягом 2023 року члени президентської партії «Слуга народу» становили понад 68% гостей студії телемарафону. І ця цифра постійно зростала впродовж усього року.

«Ми не хочемо бути схожими на Росію. Ми повинні думати про захист демократії під час війни», — цитує NYT директорку  Інституту масової інформації Оксану Романюк. І перелічує її пропозиції щодо виправлення ситуації:

  • Збільшити різноманітність політичних гостей етеру «Єдиних новин», включивши до їхнього числа представників опозиції.
  • Більш об'єктивно висвітлювати події на фронті, включно з втратами і труднощами.
  • Пропонувати більш збалансований погляд на війну, включно з її наслідками для економіки та суспільства.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в українців зменшується довіра до національного телемарафону «Єдині новини». Такого висновку дійшли аналітики Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), порівнявши результати трьох соціологічних досліджень, проведених у травні 2022-го, у жовтні 2023-го і в грудні цього ж року. Так, якщо у травні 2022 року частка тих учасників соцопитування, які висловили довіру до телемарафону, складала 69%, то у жовтні 2023 вона скоротилася до 48%. А у грудні 2023 року цей показник знизився до 43%.

Також ми писали про те, що т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в інтерв'ю «Українському радіо» повідомив: українські телеканали розглядають можливість зміни формату загальнонаціонального марафону «Єдині новини». «Мені здається, що вже найближчим часом такі пропозиції будуть вироблені», — сказав він.

«Коли взагалі зупинилася економіка України, коли зупинилися рекламні надходження до телеканалів, коли нам треба було в форматі "ванвойсу" доносити до громадян оперативну й актуальну інформацію. Ми випрацювали такий формат, і наші ключові мовники взяли кожен свою нішу й наразі виконують ті задачі, які стоять. Хтось краще виготовляє українські новини, хтось краще працює з закордонними пунктами, у когось є більш налагоджені й цікавіші продукти студійного вироблення. Тобто кожен з учасників телемарафону доєднався своїм ресурсом. Справді, хтось більше робить роботу, хтось менше, але наразі це єдиний продукт», — додав тимчасовий очільник МКІП.

За його словами, марафон досяг цієї мети, оскільки до громадян України надходила необхідна, важлива, оперативна інформація щодо подій в країні.

Водночас, підкреслив Карандєєв, «життя йде, змінюються і наше бачення, і формати, запрацювала економіка, з’явилися рекламодавці. Сьогодні телеканали розглядають можливість зміни цього формату».

Карандєєв вважає, що для телеканалів є важливим внесення нових форм, нових форматів.

Фото: The New York Times

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1648
Читайте також
26.11.2023 14:00
Олексій Півторак
Софія Скиба
Денис Шабанін
«Детектор медіа»
1 098
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
114 дн. тому
Культ особи Фюрера коштує 2 мільярди американських грошей. А скільки це у дронах?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду