Микита Потураєв назвав тривожним сигналом зменшення довіри суспільства до телемарафону

Микита Потураєв назвав тривожним сигналом зменшення довіри суспільства до телемарафону

29 Березня 2024
2912
29 Березня 2024
10:53

Микита Потураєв назвав тривожним сигналом зменшення довіри суспільства до телемарафону

2912
Голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики допускає, що якщо кількість українців, які не довіряють «Єдиним новинам», буде збільшуватись, то від марафону можуть відмовитись.
Микита Потураєв назвав тривожним сигналом зменшення довіри суспільства до телемарафону
Микита Потураєв назвав тривожним сигналом зменшення довіри суспільства до телемарафону

Національний телемарафон «Єдині новини» має продовжуватися до кінця воєнного стану, але якщо показники довіри до нього будуть падати, то, можливо, краще від нього відмовитись. Таку думку в інтерв’ю «Детектору медіа» висловив Микита Потураєв, голова парламентського комітету гуманітарної та інформаційної політики. 

«На чому ґрунтувалася моя точка зору, що він (телемарафон. — “ДМ”) має продовжуватись до перемоги. На тому, що це був канал верифікованої інформації. Усі мовники, які об’єдналися в марафоні, працюють більш-менш за професійними стандартами. І в новинах, скажімо, жодної жовтухи немає. З телемарафону люди можуть отримати реальну інформацію, що відбувається в країні, на фронті тощо», — сказав Потураєв.

Однак, зауважив він, те, що нині марафону не довіряє більше людей, ніж довіряє, а частка тих, хто довіряє, має тенденцію до зменшення, — це дуже тривожний сигнал. 

«Зараз співвідношення (тих, хто довіряє телемарафону, і тих, хто не довіряє. — “ДМ”) вже таке, що треба точно приймати якісь термінові рішення», — вважає голова комітету. Хоча це, на його думку, дивно: «Бо люди могли з 22-го року переконатися, що в марафоні не брешуть. І коли хтось закидає з опозиції або з експертного середовища, що марафон лакує дійсність, це неправда, бо там є Суспільне, яке точно дійсність не лакує».

Микита Потураєв пояснює зниження довіри суспільства до «Єдиних новин» втомою — і від марафону, який однаковий із 22-го року, і від жорстокої та безжальної війни. Саме на тлі цієї втоми, говорить він, відбуваються процеси, які пов’язані зі зниженням інтересу і довіри українців до телемарафону.

«Чи можна подолати ці тенденції? Я не знаю. Тому що це потребує вже серйозного дослідження. Треба вкладатися в соціологію, як кількісну, так і якісну. Конкретно вичленити тих, хто дивиться марафон, з’ясувати, що їм подобається, що не подобається, чому? Вичленити тих, хто перестав його дивитися, і з’ясувати — чому? І тоді вже робити висновки: що робити з цим продуктом? Чи можна його “перезапустити” й повернути аудиторію та її довіру, або, може, варто його вже закривати», — резюмував Потураєв.

Нагадаємо, телемарафон «Єдині новини» працює з перших днів повномасштабної війни. На початку у виробництві цього загальнонаціонального інформаційного проєкту брали участь чотири комерційні медіагрупи («1+1 media», StarLight Media, «Інтер» та «Україна»), а також державний телеканал «Рада» і Суспільне. Після того, як Рінат Ахметов закрив свій медіабізнес і з пулу виробників вийшов канал «Україна», до створення «Єдиних новин» долучилася команда колишніх працівників «України» під брендом «Ми — Україна».   

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що в березні 2024 року ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» уклало низку угод на виготовлення та поширення протягом 2024 року контенту для телемарафонів «Єдині новини #UAразом» та «FreeДом». Їхня загальна сума становить 568 млн грн. Загалом, за підрахунками журналістів «Наших грошей», під час повномасштабного вторгнення ДП «МПІУ» і державний телеканал «Рада» заплатили виробникам контенту для телемарафону 1,12 млрд грн.

Також ми писали про те, що майже 43% опитаних українців вважають: єдиний телемарафон втратив свою актуальність. Про це свідчать результати соціологічного опитування, яке провів Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху «Чесно» у грудні 2023 року.

Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв повідомив, що українські телеканали розглядають можливість зміни формату загальнонаціонального марафону «Єдині новини».

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин вважає, що якщо телемарафон не стане якіснішим, він себе вичерпає і, ймовірно, не переживе нинішнього року

Між тим, Президент України Володимир Зеленський вважає телемарафон «одним із ключових етапів в історії незламності нашої держави»

Нещодавно «Репортери без кордонів» закликали український уряд припинити спільний телемарафон «Єдині новини».

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2912
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Alex
28 дн. тому
Його турбує те, що не буде телемарафону не буде де красти
Вітман
28 дн. тому
жодного разу не дивився "марафон". І таких людей більшість. За ті кошти, що витрачають на "марафон" скільки снарядів можна було придбати?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду