Телемарафон «подолав» критичну межу і «чесна розмова» влади з народом — чому не вийшло?

Телемарафон «подолав» критичну межу і «чесна розмова» влади з народом — чому не вийшло?

28 Лютого 2024
650

Телемарафон «подолав» критичну межу і «чесна розмова» влади з народом — чому не вийшло?

650
«ДМ» аналізує та пояснює важливі суспільні теми початку тижня.
Телемарафон «подолав» критичну межу і «чесна розмова» влади з народом — чому не вийшло?
Телемарафон «подолав» критичну межу і «чесна розмова» влади з народом — чому не вийшло?

Вівторок, 27 лютого 2024

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Продовжити не можна припинити

Спільний телемарафон «Єдині новини» — суперфеномен українського телебачення. Наприкінці лютого 2022-го суспільство пишалося ним, через рік усе ще вважало єдиним джерелом правдивих новин, а влада й досі називає його важливим інструментом протидії російській пропаганді та дезінформації, хоча визнає, що вже час визначитися з місцем коми у вислові «продовжити не можна припинити» або принаймні трансформувати марафон. «Детектор медіа» багато моніторив, аналізував і писав про диво, що затягнулося, тому цього разу мої  колеги запитали в журналістів, дослідників та медіаекспертів про те, чи виконує єдиний телемарафон суспільно значущу функцію на другому році свого існування (це друга частина опитування, першу читайте тут).

Справа в тому, що на другий рік війни в марафону падали рейтинги, йому довіряло все менше людей, 43% опитаних фондом «Демініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення Руху «Чесно» вважають, що він втрачає актуальність. Іноземні ж партнери та міжнародні організації закликають владу припинити його, щоб він не перетворився з поблажливого до влади на рупор пропаганди

І це не голослівні заяви, підтвердження — в новому тексті Ігоря Куляса, медіатренера та автора основної методології моніторингових досліджень «Детектора медіа». Ось який початок має матеріал мого колеги: «Телемарафон “подолав” критичну межу. 19 лютого Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив результати соціологічного дослідження, де серед іншого був такий: вперше за майже два роки існування телемарафону “Єдині новини” баланс довіри-недовіри до нього виявився негативним». У своєму тексті Ігор Куляс  звертає увагу лише на дві показові обставини. Хоча про причини остаточного падіння глядацької довіри до телемарафону можна говорити багато.

 

Не ходіть там, де вас обманюють

«ДМ» попросив українських письменників, видавців і літературознавців поговорити зі своєю аудиторією в соцмережах про російську пропаганду та поділитися міркуваннями про те, як їй протидіяти. Ми запитали в митців, наскільки, за їхніми спостереженнями, за два роки великої війни змінилася ворожа пропаганда та як на практиці вдається розвінчувати фейки росіян у масовій свідомості? Відповідали письменник Андрій Кокотюха, гендиректор «Фоліо» Олександр Красовицький, письменниця Галина Крук , головна редакторка видавництва «Чорні вівці»  Христя Венгринюк, а письменниця Ірена Карпа навіть  проілюструвала пропаганду на прикладі Олексія Арестовича

Цікаву розову можна послухати в подкасті «Медіуми», де мої колеги розмовляли про вайбер-канал Зеленського, який після створення одразу став більшим за його канал у телеграмі. Але не тільки про це. До Наталі Соколенко й Вадима Міського цього разу в гості прийшла Гала Котова, керівниця команди маркетингу Rakuten Viber в Україні. Розмову про те, чому японський власник Viber Хіроші Мікітані так вірить в український ринок, як вони борються за Україну і проти російських фейків та пропаганди, направду, можна слухати на одному диханні — було цікаво.

Маєш мікрофон — говори про Україну

«Пані Оксана нас не спозорила і на церемонії закриття Берлінале», — пише в себе у фейсбуці моя колега Лєна Чиченіна, розповідаючи про виступ Оксани Забужко на Берлінському кінофестивалі. Письменниця переживала, чи правильно переклали фразу «війна на знищення» німецькою. Бо в них (у німців) є спеціальне для цього слово, якого вони, як каже Забужко, страшно бояться і скрізь хочуть повиправляти. Довелося лізти у трансляцію і перевіряти. Перекладачка трохи зашпорталася, але теж не спозорилася. Бо було б їй за це триндів. Люблю тексти пані Забужко і нашої Лєни Чиченіної — «Це найбільша війна на знищення з 1945 року».  Почитайте, я знаю, що ви поділяєте зі мною цю любов до Лєниних текстів.  

«Усі тут…»

Мені, здається це перша пресконференція (форум влади) Президента за всі роки мого досвіду в журналістиці, яку я не дивилась. Напевно, через те, що у внутрішньому робочому чаті бачила: там буде моя колега Юлія Лавришин, а отже, згодом я зможу прочитати все, що варто й важливо знати. Якщо ви, як і я, пропустили, то своїми враженнями про захід з нагоди других роковин повномасштабної війни в Україні Юлія поділилась ось у цьому тексті — «Як пройшла “чесна” розмова влади з народом».  Спойлер: розмови майже не вийшло, але короткі діалоги були, хоча й з іноземними журналістами. Загалом, за настроєм заходу читалося, що він більше розрахований на іноземну аудиторію: іноземцям частіше давали можливість поставити запитання, а з деякими журналістами, як от з італійцем чи поляком, президент навіть мав маленькі дискусії. А далі Юлія згадує слова самого Зеленського: «лідер фракції тут, голова Офісу президента тут, прем’єр-міністр Шмигаль тут, Подоляк тут, президент тут», — і власне описує їхню роль на заході, який назвали форумом «Україна. Рік 2024» . Детально про саму пресконференцію, яка пройшла «без скандалів і без відповідей», можна почитати в тексті Олександра Морського з промовистою назвою «Лімб».

Ютуб-блогерка пані Калина

І ще одне посилання залишаю та завершую листа, щоб не затягувати. Це  моє особисте відкриття аж тільки тепер (так, мені соромно) — «вихователька пані Калина», Олена Гнесь, блогерка, яка веде ютуб-канал для малюків, де навчає та розважає їх українською. Її відео набирають мільйони переглядів. Про трьох дітей, чоловіка, що в перший день повномасштабного вторгнення пішов на війну, переїзд до Америки і роботу ютуб-нянею для маленьких українців з усього світу з Оленою розмовляла наша Юлія Поліковська. Це було пізнавально.

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у фейсбуці, інстаграмітелеграмі та на сайті «Детектор медіа». Подивіться і новий випуск «Локшину замовляли?», якщо раптом розумієте, що не стягуєте, — гумор завжди рятував у такі моменти. Увесь зворотний зв'язок можете також писати сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Скриншот відео: ТСН / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
650
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду