Андрій Коваленко, ЦПД: Російська пропаганда намагається збільшити відсоток українців, які згодні на мир за будь-яких умов

Андрій Коваленко, ЦПД: Російська пропаганда намагається збільшити відсоток українців, які згодні на мир за будь-яких умов

27 Березня 2024
945
27 Березня 2024
16:20

Андрій Коваленко, ЦПД: Російська пропаганда намагається збільшити відсоток українців, які згодні на мир за будь-яких умов

945
Щоб вигравати інформаційні війни, вважає керівник Центру протидії дезінформації, необхідно не лише прогнозувати та аналізувати інформаційні загрози, а й вдаватися до проактивних дій.
Андрій Коваленко, ЦПД: Російська пропаганда намагається збільшити відсоток українців, які згодні на мир за будь-яких умов
Андрій Коваленко, ЦПД: Російська пропаганда намагається збільшити відсоток українців, які згодні на мир за будь-яких умов

Російський інформаційний вплив потребує не лише постійного глибокого аналізу, а й проактивних дій для того, щоб протистояти йому. Таку думку керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко висловив під час виступу на «Kyiv Stratcom Forum 2024: Як комунікувати нові виклики перед Україною і світом (стратегія на майбутнє)».

За словами Коваленка, у більшості європейських країн боротьба з російською пропагандою і дезінформацією обмежується лише аналізом. «У Європі здійснюють глибокий аналіз російського інформаційного впливу, але не вдаються до проактивних дій, не використовують контрнаративи. Я ж вважаю, що в сучасній інформаційній війні потрібно розробляти власні інформаційні операції, використовуючи будь-які інструменти — соцмережі, лідерів думок, різні сегменти аудиторії», — сказав керівник ЦПД. 

Пояснюючи, чому важливим є не лише прогнозування інформаційних загроз, а й оперативне реагування на виклики, керівник ЦПД розповів про кампанію, яку його команда розробила і втілила після призначення Головнокомандувачем ЗСУ Олександра Сирського.   

«Ми змогли спрогнозувати, що ворог буде намагатись знайти в нового Головкома так званий “російський слід”. Оскільки росіяни давно докладають зусиль, щоб внести розкол між політичним і військовим керівництвом України, налаштувати військових проти політичного керівництва країни і знизити мотивацію українських військовослужбовців. Почали з’являтися матеріали з тими, хто начебто знав Сирського ще з дитинства і розповідав історії його юності. В них було намагання нав’язати думку про те, що новий Головнокомандувач ЗСУ — повністю людина росіян. І якби ми — наш Центр і загалом РНБО — не викрили цю кампанію, не пояснили мету ворога, не розкрили б роль Сирського у військових операціях проти РФ з початку вторгнення і ще за часів АТО, то в суспільстві домінувала б саме російська позиція», — пояснив Андрій Коваленко. 

Крім того, він розповів про проєкт, що ЦПД реалізує спільно з OSINT-агенцією «Мольфар» для виявлення іноземних журналістів, які регулярно поширюють російську дезінформацію про керівництво нашої держави і не тільки. «Вони за певну оплату запускають дипфейки, які потім великою мережею їхніх ботоферм розповсюджуються по цифрових платформах, зокрема Х в англо- і франкомовному середовищі. Ми же їх виявляємо і блокуємо або спростовуємо», — повідомив Коваленко.

Говорячи про ключові інформаційні загрози, що стоять перед Україною на сьогодні, Андрій Коваленко звернув увагу на зусилля, які російська пропаганда докладає для збільшення відсотку українців, готових на мир за будь-яку ціну. Це, за словами керівника ЦПД, одна з наймасштабніших інформкампаній, що ведеться як в іноземному, так і в українському просторі. В неї є кілька складових, одна з яких — сформувати зневіру українців у здатності армії не лише витіснити ворога за кордони 1991 року, а й стримати майбутні можливі наступи росіян. «Для цього відбувається масштабування ударів КАБами по прикордонних районах Сумщини, розганяються страшилки про наступ з півночі, який має відбутися вже зараз. Нам доводиться входити у комунікацію разом з ГУР, щоб пояснювати: наразі ударних угруповань російської армії на півночі України не створено. Такі роз’яснювальні кампанії доводиться проводити постійно, оскільки у великої частини населення України є певна недовіра до офіційних комунікаторів. Але теж частина нашої роботи, яка знижує напругу в суспільстві», — сказав Коваленко. 

Другий актуальний на зараз прояв російської підривної інформаційної діяльності, за його словами, —  просування тези про те, що «справжня автократія не в Росії, де Путін начебто отримав підтримку 80% виборців, а в Україні, де вибори не проводять».        

Щоб ефективно протистояти цим та іншим російським інформаційним атакам, наголосив Андрій Коваленко, Україна має створювати власну медійну інфраструктуру, постійно верифікувати її та діяти на випередження, а не лише відповідати на ворожі провокації.

Додамо,  під час форуму Kyiv StratCom Forum 2024 міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав, що соцмережі виявилися не готовими до викликів, які принесла із собою повномасштабна війна в Україні, і тепер наше завдання — виробити нові правила для функціонування цифрових платформ.

Фото: Влвдислав Мусієнко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
945
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду