Ілларіон Павлюк: В інформаційній війні Україні потрібен баланс безпеки, відповідальності та протидії ворогу

Ілларіон Павлюк: В інформаційній війні Україні потрібен баланс безпеки, відповідальності та протидії ворогу

27 Березня 2024
1072
27 Березня 2024
15:43

Ілларіон Павлюк: В інформаційній війні Україні потрібен баланс безпеки, відповідальності та протидії ворогу

1072
Керівник управління преси та інформації МОУ пояснив, які переваги Росія має в інформаційній війні проти України, та описав стратегію, котрої має дотримуватися наша держава.
Ілларіон Павлюк: В інформаційній війні Україні потрібен баланс безпеки, відповідальності та протидії ворогу
Ілларіон Павлюк: В інформаційній війні Україні потрібен баланс безпеки, відповідальності та протидії ворогу

Для будь-якої демократичної країни під час війни в комунікаційній сфері є три обмежувальні фактори: правила безпеки, відповідальність влади перед суспільством та протидія інформаційним атакам ворога. Однак жоден із цих елементів у поточній російсько-українській війні наша держава не може зробити єдиним і абсолютним пріоритетом. Про це сказав керівник управління преси та інформації МОУ Ілларіон Павлюк у своєму сьогоднішньому виступі на «Kyiv Stratcom Forum 2024: Як комунікувати нові виклики перед Україною і світом (стратегія на майбутнє)».

«Наприклад, в мирний час в демократичному суспільстві абсолютний пріоритет — відповідальність. Ми не можемо брехати, приховувати, ми відповідально мусимо комунікувати всі процеси в державі, і ми завжди рухаємось до максимальної прозорості тощо. Але під час війни з’являється безпековий фактор. Ми не можемо, за великим рахунком, розповісти про найбільші наші здобутки, тому що, як правило, такі здобутки спочатку є секретом. І вже потім, коли ворог розуміє, що з ним відбувається, ми можемо сказати. Чи можемо ми зробити безпекову компоненту пріоритетом? Ми би, можливо, хотіли, але тоді в демократичному суспільстві ми позбавляємося ключового елементу співпраці з власним народом — це довіра, бо довіра вибудовується тільки там, де є відповідальність. Ми не можемо застосовувати ті ж методи, які застосовує наш ворог. Чи може бути протидія єдиним пріоритетом? На жаль, ні. Оскільки у нас є війна між двома принципово різними культурами, між демократичною і тоталітарною системами, між вільним та невільним суспільствами, неможливим є застосування тих самих методів. У нас немає можливості відділити одну аудиторію від іншої. Чи хотіли б ми створити у росіян враження, що ми вже до Керчі дійшли? Може, було б непогано. Але одразу ж ми стикнемося з тим, що такий самий вплив ми будемо робити на власне суспільство», — сказав Павлюк.

На його думку, Росія має перевагу в інформаційній війні проти України: «там суспільство фактично постійно є об’єктом інформаційних кампаній російської влади проти свого ж народу».

За словами Ілларіона Павлюка, Україна має зберігати та зміцнювати «баланс між відповідальністю за всіма законами демократичного суспільства».

«Комунікаційники мусять супроводжувати операційні зміни в суспільстві, говорити, що по-справжньому робиться. При цьому ми обмежені безпековою компонентою, і ми постійно маємо думати про протидію. І протидія ворогу в цих умовах — це найскладніше. Ви не можете просто залити ворога у відповідь брехнею, як він заливає вас. Ви мусите комунікувати, базуючись на реальності. Ви мусите рухати операційні зміни і вибудовувати довіру. Плюс тут в тому, що довіра — це потужний імунітет. Ми можемо посперечатися, наскільки гарно чи погано Україна проявляє себе в цій інформаційній війні. Я б теж хотів, щоб ми були набагато сильніші, і більше присутні, і більше впливали, але мені здається, всім українцям очевидно, що російські розрахунки на третій Майдан абсолютно безпідставні. Росіяни просто не усвідомлюють, яким є українське суспільство, вони міряють нас своєю міркою», — сказав представник МОУ.

Він також наголосив, що робота комунікаційників має бути спрямованою у дві сторони: від влади до суспільства і навпаки.

«У нас має бути складний процес комунікації у два боки: комунікаційники повинні говорити на аудиторію про те, які зміни реально відбуваються, що робиться, відповідати на запит суспільства, але водночас комунікаційники мають всередину казати, яким є запит суспільства, яких змін вимагають громадяни. І при цьому важливо не загратися. Не може оборонне відомство йти лише від запиту суспільства, бо це популізм», — сказав Ілларіон Павлюк.

Фото: Владислав Мусієнко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1072
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду