В Україні матріархат, телеграм не заборонять і синоптичний казус просерня

В Україні матріархат, телеграм не заборонять і синоптичний казус просерня

27 Березня 2024
799

В Україні матріархат, телеграм не заборонять і синоптичний казус просерня

799
«ДМ» проаналізував актуальні теми і зібрав трохи доброго гумору на початку робочого тижня.
В Україні матріархат, телеграм не заборонять і синоптичний казус просерня
В Україні матріархат, телеграм не заборонять і синоптичний казус просерня

Вівторок, 26 березня 2024 року

Новини і дайджест матеріалів «Детектора медіа».

 

Привіт. На зв’язку Марина Леончук, комунікаційна менеджерка «ДМ».

 

Не відпускає

Зеленський у своєму недільному вечірньому зверненні сказав, що за минулий тиждень російські терористи запустили по Україні майже 190 ракет різних типів та майже 140 «шахедів». А ще майже 700 керованих авіабомб. Ви, звичайно, це знаєте. Але я кілька разів перечитувала цитату Президента, намагалася вкотре зрозуміти, уявити та усвідомити цю кількість і наслідки того, що відбувається, проте в мене знову вийшло не дуже. Можливо, це через реакцію і відповідь польського керівництва, коли російська ракета 39 секунд перебувала в їхньому повітряному просторі, вони підняли в небо F-16 (ви розумієте), але вирішили її не збивати. Тобто, російські ракети летять через Польщу транзитом? Хм… 

MediaSapiens пояснює

Іноді  реакції на війну в Україні з боку країн ЄС, м’яко кажучи, дивують. Здається, вони живуть в якійсь іншій реальності. Та ж сама Польща або, наприклад, Іспанія, де  російські спецслужби працюють, як у себе в Москві, вбивають російських же громадян (наприклад, того пілота, що перегнав гелікоптер Мі-8 з РФ на територію України), фінансують місцевих сепаратистів і навіть обіцяють їм допомогти створити армію, а Іспанія якось не дуже і протестує. Натомість не видає Україні підозрюваного в держзраді Анатолія Шарія та працевлаштовує пропагандисток з RT  на свої канали.  Мій колега Єгор Брайлян у матеріалі «Як діє російська пропаганда в Іспанії»   розповідає і про інших «незалежних блогерів», що служать Кремлю, та про те, як РФ продовжує працювати над внутрішньою дестабілізацією в Іспанії.

Медіаколаборанти шокують заявами

Я довго думала, які слова дібрати, як доречно висловитися про випадок, про який написала наша Віра Крайня, а потім вирішила просто, без емоцій та рефлексій, навести цитату самої медіаколаборантки: «Це була найкрутіша зйомка!». Так пропагандистка з Маріуполя Ксенія Місюревич із захватом розповіла про тіла українських захисників у підвалах «Азовсталі» учасникам російського державного форуму «Сообщество». Буду тепер показувати її всім тим, хто мене запитує, чому українці такі злі і бажають смерті ворогу.  

Як показати перемоги, говорячи про поразки

Такий заголовок дібрав Андрій Кокотюха до свого тексту про документальний фільм мого колеги Андрія Шевченка «Війна за море: від Дніпра до Криму». Кокотюха пише, що це стрічка, через яку відчуття тотальної поразки й всепропальства поволі зникає. Маємо не лише військову, а економічну, політичну й навіть геополітичну перемогу: контроль над Чорним морем і створення морського коридору для експорту української продукції, до того неможливого через агресивні дії Росії. У підсумку фільм «Війна за море: від Дніпра до Криму» показує війну в її динаміці. І прямо пояснює: до перемоги далеко, та вона можлива й реальна, якщо думати й діяти на випередження. Якою ціною — Андрій Шевченко зняв, а Андрій Кокотюха розібрав і описав це для читачів «ДМ».

Телеграм, про який ви не знали

31 березня виповниться рік з моменту, як набув чинності Закон України «Про медіа». Утім днями було оприлюднено проєкт змін до нього. Наталія Данькова написала об’ємний ґрунтовний текст про те, що нового передбачає закон на цей рік та якими є підсумки за минулий. А також окремо проаналізувала новину про те, що в закон не вноситимуться правки щодо регулювання телеграму. Що це означає, чому так, хто регулюватиме платформу і що взагалі буде далі з телеграмом в Україні — Наталка зібрала думки експертів у галузі.

Додам лише, що наприкінці минулого року почали втілювати одну з новацій закону «Про медіа» — створення органів співрегулювання. «Детектор медіа» поспілкувався з членкинею Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Оленою Ніцко про роль регулятора в цьому процесі.

Сила жінок і правда з-за лаштунків

Марина Баранівська сходила на нагородження лауреаток премії «УП 100. Сила жінок», щоб розповісти нам про найцікавіше — те, що відбувалося за лаштунками церемонії. Вийшло неочікувано: поговорили про матріархат,  про блокування в соцмережах та про те, чому Маша Єфросиніна без настрою, коли бачить журналістів із «Детектора медіа». Словом, почитайте репортаж Марини.

А насамкінець залишаю вам посилання на матеріал Лєни Чиченіної «Повний просерень. Синоптикиня Наталка Діденко влаштувала комедійний виступ в ефірі “Еспресо”», якщо хочеться посміятися від душі.  

 

Наразі це все.

Дякую, що дочитали цього листа до кінця.

 

Більше текстів наших авторів у різних форматах ви можете читати у  фейсбуці, інстаграмітелеграмі,  вотсапі та на сайті «Детектор медіа».  Увесь зворотний зв'язок також пишіть сюди — мені на пошту. А ще всією командою ми будемо вдячні, якщо порекомендуєте підписатися на цю розсилку вашим колегам та друзям.

 

До зустрічі. Переможемо!

Ваша комунікаційна менеджерка «ДМ» Марина Леончук.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
799
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду