Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?

Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?

15 Квітня 2024
2228
15 Квітня 2024
09:47

Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?

Марія Липяцька
експертка зі стратегічних комунікацій та розвитку національних брендів, очільниця Brand Ukraine
2228
Вірю, що витиснути телеграм з українського інформаційного простору можливо.
Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?
Я нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?

Ми в команді Brand Ukraine  прийняли рішення більше не використовувати телеграм. Усі робочі чати, переписки з партнерами ми перенесли в більш надійні й захищені месенджери. А я особисто ще й нарешті видалила свій акаунт у телеграмі. Чому?

(Не)Безпека

У телеграмі немає наскрізного шифрування повідомлень, як у сигналі чи вотсапі. Тому ваші дані можна легко перехопити.

Усі дані, що ви генеруєте в цьому месенджері, а це метадані, чати, фотографії, відео, аудіо, робочі файли (!) зберігаються на серверах. Навіть якщо ви видалите дані зі свого телефону чи комп’ютера, це лише видалить їх з пристрою, але вони назавжди залишаться на серверах телеграму.

Російське походження та зв’язок із ФСБ та ГРУ РФ

Основний домен та один із серверів Telegram розташовані у російському місті Санкт-Петербургу. У червні 2020 року Роскомнадзор припинив блокування месенджера та «позитивно оцінив висловлену засновником Telegram готовність протидіяти тероризму й екстремізму». Незадовго до зняття заборони віцепрезидент Telegram Ілля Перекопський взяв участь у панельній дискусії з премʼєр-міністром РФ Михаїлом Мішустіним, а також публічно відпочивав з губернатором Вологодської області та керівником обласного осередку партії «Єдина Росія». Продовжувати?

Ризик передачі персональних даних не лише особистих, а й ваших знайомих

Більшість користувачів телеграму надає доступ до усіх своїх контактів, які зберігаються у телефоні та/або компʼютері. Цю інформацію телеграм також зберігає у себе на сервері, куди потрапляє вся інформація про соціальне коло своїх користувачів. Зокрема й контактна інформація тих, хто не давав месенджеру доступу до своїх контактів, або й взагалі не користується телеграмом.

Якщо ви працюєте з урядом або військовими, ви самі прекрасно розумієте можливі ризики.

Додам ще четвертий аргумент від себе — мені особисто аж стало легше дихати, коли я видалила телеграм. На один месенджер, а отже джерело постійних повідомлень — менше.

Так, видалення телеграму може супроводжуватись деякими незручностями, але я їх для себе досить швидко вирішила:

  • Оперативна інформація про повітряні загрози та ракетні обстріли

Інстинктивно, коли лунає повітряна тривога, більшість з нас йде в телеграм-канали, щоби зрозуміти потенційні загрози. Я — не виняток. Альтернатива — канал Повітряних сил у вотсапі https://whatsapp.com/channel/0029VaE2uSwAInPla0otdW2O

  • Media monitoring bot

Дуже зручна штука, коли потрібно оперативно відстежувати медіа публікації про вашу організацію, проєкти чи особисто вас. Альтернатив насправді багато — безкоштовна, наприклад, Google alerts.

  • Особисті та робочі переписки

Я досить швидко перенесла всі переписки у вотсапі, а особливо чутливі — у сигналі.

  • Доставки, переписки зі службами підтримки, магазинами тощо

З цим складніше, бо, наприклад вайберу, другий традиційний месенджер для такого роду комунікації в Україні, у мене вже давно немає.

З позитивного — останнім часом все більше й більше українських бізнесів пропонують вотсап як альтернативний месенджер, чому я тільки радію.

Інколи так, альтернативи немає й доводиться користуватись телефоном чи поштою. Незручно? Незручно. Але безпека важливіша.

Й наостанок — дякую Антону Мельнику, що привернув мою увагу до цієї проблеми й поділився перевіреними даними й аргументами.

Вірю, що витиснути телеграм з українського інформаційного простору можливо.

Марія Липяцька, експертка зі стратегічних комунікацій та розвитку національних брендів, очільниця Brand Ukraine

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2228
Читайте також
23.04.2024 10:46
Наталя Трухіна, для «Української правди»
761
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
13 дн. тому
Сучасним розвідкам просто нічим зайнятися. Дай дурням засіб комунікації, і вони самі все про себе виляпають. Будь-яке програмне забезпечення кацапського походження - зло. Питання часу - коли це дійде до щасливих володарів сучасних цяцьок - смартфонів. Руський мір - це не тільки ракета, що зносить твій будинок, це і телеграм у твоєму смартфоні. Навіть не знаю - як ще можна це пояснити.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду