У Москві поховали Олексія Навального. У багатьох містах Росії пройшли стихійні жалобні акції

У Москві поховали Олексія Навального. У багатьох містах Росії пройшли стихійні жалобні акції

1 Березня 2024
19635
1 Березня 2024
15:11

У Москві поховали Олексія Навального. У багатьох містах Росії пройшли стихійні жалобні акції

19635
До пізнього вечора тисячі росіян ішли на Борисівський цвинтар, щоб віддати останню шану опозиційному політику.
У Москві поховали Олексія Навального. У багатьох містах Росії пройшли стихійні жалобні акції
У Москві поховали Олексія Навального. У багатьох містах Росії пройшли стихійні жалобні акції

У Москві на Борисівському цвинтарі поховали опозиційного політика Олексія Навального, який загинув у колонії суворого режиму 16 лютого.

Перед похованням небіжчика відспівували в церкві неподалік кладовища. До храму прийшли кілька тисяч людей; за даними російського опозиційного видання "Медуза", черга простягнулася на кілометр. Проте вхід у храм охороняла поліція, і досередини пустили лише найближчих родичів та друзів, близько 30 осіб.

Відспівування Навального у храмі Божої Матері «Утамуй мої печалі» у Москві. Фото: AFP/Getty Images

Люди, які стояли біля церкви, аплодували і скандували «Навальний!», пише «Медуза».

На деяких відеозаписах, які потрапили у пабліки, було чутно, що люди, які прийшли попрощатися з опозиційним політиком, скандували: «Ні війні!», «Любов сильніша страху!», «Путін – вбивця!», співали «Вічну пам'ять».

Катафалк з труною Олексія Навального виїжджає з храму Божої Матері «Утамуй мої печалі» до Борисівського кладовища для поховання Навального в московському районі Мар'їно, 1 березня 2024 року. Фото: Getty Images

За даними «Медузи», у натовпі були провокатори, які пропонували «йти на Кремль». Поліція пропускала їх через загородження за умовним знаком.

Попрощатися з Олексієм Навальним прийшли посол США Лінн Трейсі, посол Німеччини Александр Ламбсдорфф, посол Франції П'єр Леві та дипломатичні представники деяких інших країн Євросоюзу.

За даними опозиційних російських ЗМІ, провести Навального в останню путь прийшов також Борис Надєждін - політик, якого ЦВК РФ не допустила до участі у виборах президента, запланованих на березень 2024 року.

За день до жалобної церемонії, як повідомив телеграм-канал Sota, у храмі розклеїли оголошення про заборону фото- та відеозйомки, а також встановили над вівтарем камери стеження.

Напередодні соратники Навального повідомляли, що ритуальні транспортні служби відмовляються забирати небіжчика з моргу.

«Усім водіям катафалків телефонують невідомі люди та погрожують, щоб тіло Олексія не забирали з моргу і нікуди не везли», — написав у своєму телеграмі Леонід Волков.

Співробітники правоохоронних органів виходять з храму Божої Матері «Утамуй мої печалі» після панахиди за Олексієм Навальним у московському районі Мар'їно 1 березня 2024 року. Фото: Getty Images

Команда Навального у соцмережах висловлювала припущення, що влада готує провокації і створює принизливі умови для того, щоб відтермінувати церемонію поховання. Проте похорон відбувся, як і було погоджено, близько 16.00 за московським часом. Тіло опозиціонера опустили в могилу під пісню Френка Сінатри і фінальну мелодію з улюбленого фільму Навального "Термінатор-2". 

До пізнього вечора тисячі москвичів ішли до могили опозиціонера. О 18.00 правоохоронці закрили доступ на цвинтар, проте за пів години знову дозволили, пише "Медуза". О 21.30 поліція знов закрила вхід на цвинтар, утім, як повідомило видання, "велетенська черга бажаючих попрощатися з політиком" закінчилася.

Надвечір у багатьох містах Росії пройшли стихійні акції: у Санкт-Петербурзі, Нижньому Новгороді, Воронежі, Новосибірську, Єкатеринбурзі, Пермі, Сочі та ін. До пам'ятників жертвам політичних репресій люди несли квіти та свічки, портрети Навального. Станом на 21.00 телеграмканал видання ОВД-инфо повідомляв про 56 затриманих поліцією учасників жалобних акцій по всій країні.

Державні ЗМІ Росії отримали заборону на публікацію будь-яких репортажів з похоронів Олексія Навального, принаймні так повідомили "Медузі" анонімні джерела у двох великих державних ЗМІ. У РБК неназваний журналіст повідомив, що керівництво вирішило обмежитися короткою новиною, в якій буде згадано послів, котрі прийшли на прощальну церемонію, але не буде вказано масовість заходу.

Натовп рухається до Борисовського кладовища під час похорону Навального. (Reuters)

Нагадаємо, про смерть Навального в колонії «Полярний вовк» на крайній півночі Росії стало відомо 16 лютого. Керівництво колонії не віддавало тіло матері Олексія Навального, схиляючи її до рішення таємно поховати сина. Тіло загиблого передали родині лише 24 лютого. У медичному висновку, який передали матері Людмилі Навальній, було зазначено про «природні причини» смерті.

Прихильники політика вважають, що його вбили. Удова Навального Юлія пообіцяла продовжити справу чоловіка. Виступаючи в Європарламенті, вона назвала російського диктатора Путіна убивцею її чоловіка, не політиком, а «лідером кримінального угруповання» і наголосила, що боротьба демократичного світу з Путіним — це «боротьба з мафією».

Нагадаємо, з 2000-х років Олексій Навальний був найвідомішим опозиційним Кремлю політиком у РФ.

У серпні 2020 року Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Отруєння сталося в готельному номері в Томську, у літаку політику стало погано. Його негайно госпіталізували, а потім доставили на лікування до Німеччини. Журналістське розслідування дійшло висновку, що до отруєння причетні співробітники російської ФСБ. Після одужання Навальний повернувся до Росії, де його заарештували.

У травні 2021 року правозахисна організація Amnesty International назвала Навального «в’язнем совісті».

У серпні 2023-го  політика засудили до 19 років позбавлення волі. Його визнали винним у «створенні екстремістського співтовариства», «фінансуванні екстремістської діяльності» та інших злочинах.

Читайте також:

Фото: «Медуза»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19635
Читайте також
28.02.2024 13:19
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 701
17.02.2024 09:00
Павло Рудь
Костянтин Задирака
Олександр С'єдін
Леся Бідочко
Олексій Півторак
Андрій Пилипенко
0
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Yevgen
57 дн. тому
1.3.2024 А кого хоронят ?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду