Російські суди прирівняли прізвище Навального до екстремістської символіки

Російські суди прирівняли прізвище Навального до екстремістської символіки

2 Березня 2024
905
2 Березня 2024
11:29

Російські суди прирівняли прізвище Навального до екстремістської символіки

905
У постановах про адміністративне правопорушення суди послалися на те, що Фонд боротьби з корупцією, визнаний російською владою екстремістською організацією, неодноразово використовував ім'я та прізвище «Олексій Навальний» як «атрибутику та символіку».
Російські суди прирівняли прізвище Навального до екстремістської символіки
Російські суди прирівняли прізвище Навального до екстремістської символіки

Суди в чотирьох регіонах Росії прирівняли прізвище покійного опозиціонера Олексія Навального до екстремістської символіки. Про це повідомила російська служба «Радіо Свобода» та проєкт «Перший відділ».

«Перший відділ» посилається на три постанови про адміністративне правопорушення, видані учасникам акцій пам'яті Навального в Челябінську, Краснодарі та Мурманську. Окрім цього, схожий протокол раніше був складений в Ульяновську. Суди призначили адміністративні арешти учасникам акцій за прізвище Навального на їхніх плакатах.

В ухвалах суди зазначають, що Фонд боротьби з корупцією, визнаний російською владою екстремістською організацією, неодноразово використовував ім'я та прізвище «Олексій Навальний» як «атрибутику та символіку».

При описі обставин «порушень» використовувалася «експертиза» донощика Данила Міхєєва, висновки якого неодноразово враховували в справах про демонстрацію забороненої символіки. У 2022 році Мін'юст визнав Міхєєва «некваліфікованим».

Адвокати «Першого відділу» вважають, що прізвище Навального не може бути заборонено: «Символіка, яка визнається екстремістською, має бути зазначена у рішенні суду. Жодним рішенням суду прізвище Навального не було заборонено і не може бути заборонено. Ім'я та прізвище — це те, що не можна забрати в людини».

Нагадаємо, 1 березня, у Москві на Борисівському цвинтарі поховали опозиційного політика Олексія Навального, який загинув у колонії суворого режиму 16 лютого. Провести Навального в останню путь прийшло кілька тисяч людей. Команда Навального також закликала незгодних з кремлівським режимом по всьому світу зібратися 1 березня о 19:00 у своїх часових поясах, щоб вшанувати пам’ять загиблого опозиціонера.

Попрощатися з Олексієм Навальним прийшли посол США Лінн Трейсі, посол Німеччини Александр Ламбсдорфф, посол Франції П'єр Леві та дипломатичні представники деяких інших країн Євросоюзу.

Після похорону на акціях пам'яті російського опозиціонера Олексія Навального у 19 містах Росії були затримані понад 128 активістів.

Як повідомляли російські ресурси, люди, які прийшли віддати шану покійному політику в Москві, залишили на автомобілі протестні слогани: «Ні війні!», «Ідеї безсмертні!», «Путіна в Гаагу», «Ми за мир».

Читайте також:

З 2000-х років Олексій Навальний був найвідомішим опозиційним Кремлю політиком у РФ.

У серпні 2020 року Навального отруїли речовиною з групи «Новачок». Отруєння сталося в готельному номері в Томську, у літаку політику стало погано. Його негайно госпіталізували, а потім доставили на лікування до Німеччини. Журналістське розслідування дійшло висновку, що до отруєння причетні співробітники російської ФСБ. Після одужання Навальний повернувся до Росії, де його заарештували.

У травні 2021 року правозахисна організація Amnesty International назвала Навального «в’язнем совісті».

У серпні 2023-го  політика засудили до 19 років позбавлення волі. Його визнали винним у «створенні екстремістського співтовариства», «фінансуванні екстремістської діяльності» та інших злочинах.

Читайте також:

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Читайте також
28.02.2024 13:19
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 700
17.02.2024 09:00
Павло Рудь
Костянтин Задирака
Олександр С'єдін
Леся Бідочко
Олексій Півторак
Андрій Пилипенко
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду