Смерть Навального й абсурдність української державної політики у сфері іномовлення

Смерть Навального й абсурдність української державної політики у сфері іномовлення

16 Лютого 2024
8126
16 Лютого 2024
21:37

Смерть Навального й абсурдність української державної політики у сфері іномовлення

8126
Реакція «хороших росіян» на смерть Навального яскраво підсвітила фатальну помилку України в комунікації зі світом.
Смерть Навального й абсурдність української державної політики у сфері іномовлення
Смерть Навального й абсурдність української державної політики у сфері іномовлення

Навальний був російським політичним опозиціонером, саме російським — і цим уже все сказано. Він був ворогом Путіна. І не був другом України. Але для нас головніше на цей момент перше. І те, яку вагу Навальному надавали на Заході, який є єдиним союзником і партнером для нас.

Тому я поділяю всі виважені коментарі українців, зокрема і президента Володимира Зеленського, який заявив про головне: Навального вбив Путін. Я також розумію відчай і гнів російських лібералів, і навіть готова їм у цьому випадку співчувати: вбито їхнього системного політичного лідера. На цьому для мене крапка.

Була б. Як би не заява редакції «Медузи». «Битва между добром и нейтралитетом не окончена», — прочитала я заголовок. «Що? — подумала я. — В сенсі? Тобто про битву між добром і злом вони вже взагалі не говорять?».

А потім дійшла в заяві до цієї фрази: «Навальный помог нам обрести веру, которая понадобится, чтобы пережить тех, кто захватил власть в России — и разрушить то, что от этой власти останется».

І все остаточно стало зрозумілим. Їм потрібна віра, щоб дочекатися, коли можна буде прийти у білих пальтах на розвалини влади Путіна (яку невідомо хто має до того розвалити. Але точно не вони). 

Ну що ж, ок. «Хіба ми колись чекали чогось іншого від "хороших росіян"? — знову подумала я. — Справді, яка боротьба між добром і злом у їхньому виконанні? Чому я дивуюся?»

А от що справді вражає та дійсно потребує зусиль нашого громадянського суспільства задля протистояння, так це те, що з деяких пір українське іномовлення — це іномовлення російською мовою. Україна спрямовує левову частку державних коштів, зусилля на розвиток іномовлення для… російськомовних глядачів за кордоном. Якщо ви не знали — то саме так позиціює себе наш канал іномовлення «FreeДом».

Ось з останнього пресрелізу «FreeДома»: «У січні зросла частка YouTube-переглядів каналу "FreeДом" з території Росії, загальна кількість переглядів контенту під брендом "FreeДом" на всіх диджитал-майданчиках ДП "МПІУ" та партнерів перевищила 10 млрд. Також канал для російськомовних глядачів за кордоном розширив присутність і в мережах національних операторів Польщі та Молдови».

Ці цифри я не буду коментувати через їхню абсурдність (бо просто сумуються перегляди всіх телеканалів-виробників контенту для «FreeДом», адже все населення планети Земля становить 8 млрд).

Але далі почитаємо і про контент. Спеціально даю велику цитату, щоб усім була зрозуміла абсурдність ситуації.

«Найвищий інтерес аудиторії за кордоном був до військової тематики, зокрема щодо посилення обороноздатності України та розширення арсеналу зброї Росії. 3,2 млн переглядів (Росія — 66,8%, Казахстан — 4,6%, загалом перегляди з-за кордону — 90,2%) отримав сюжет із коментарем експерта щодо технічних особливостей нових ракет, якими Росія атакує Україну, що підтверджує їх постачання з КНДР. Традиційно високою увагою користувалися звернення Президента України. Заява Володимира Зеленського щодо успішного збиття російських ракет західними системами ППО отримала 80,9% переглядів із Росії, 2,5% — із Казахстану, загалом перегляди з-за кордону — 97,6%.

У січні в ефірі телеканалу "FreeДом" відбулася прем’єра проєкту власного виробництва "Кандидат" із Ксенією Барвіненко — цикл коротких політичних замальовок, присвячений майбутнім президентським виборам у Росії. У січневих випусках програми йшлося про історію узурпації влади кремлівським диктатором і про брехню Путіна, який обіцяв не змінювати конституцію Росії та не нападати на Україну.

Також у січні стартував оновлений цикл "Кризи путінської Росії", автори якого аналізують, чому та якою саме катастрофою обернеться для Росії рашизм і путінізм.

У прем’єрних випусках циклу проєктів, присвячених відродженню історичної пам’яті корінних народів Росії та їхній боротьбі за незалежність, ішлося про історію жителів Калінінградської області, які підтримують ідею виходу зі складу Росії та проголошення Балтійської республіки.

Аудиторія випуску “Деколонізації” становила 56,1% — з Росії, 8,6% — з Казахстану, 3,5% — з Литви, 95,2% — загалом з-за кордону. У топі міст за переглядами — Москва, Санкт-Петербург, Краснодар, Калінінград і Нижній Новгород.

Іноземна аудиторія випуску про концептуальний проєкт незалежної від Росії держави — Смоленська республіка — становила 96%, із них 53,2% — Росія, 8,7% — Казахстан, 3,3% — Узбекистан. На хвилі заворушень у Башкирії та підвищеного інтересу російськомовних глядачів до цієї теми "FreeДом" повторив показ випуску "Скарби нації" з Денисом Похилою про історичну долю башкирів на партнерському YouTube-майданчику УНІАН. Відео зібрало 570 тис. переглядів: 62,4% — з Росії, 14,7% — з Казахстану, 3,8% — з Узбекистану, 97% — загалом перегляди з-за кордону». 

Фух. Дочитали? 

Ніколи редакція «ДМ» не отримувала пресрелізів про те, як розвивається наше іномовлення англійською, арабською, іспанською… Бо воно розвивається… ніяк! Ніяк держава Україна не прагне донести нашу позицію про війну, розповісти про наш розвиток, демократичні прагнення, боротьбу з корупцією тощо західному електорату, від думки якого залежать західні політики. А від західних політиків залежить допомога Заходу нам, відсутність чи зменшення якої ми прямо зараз відчуваємо не лише під Авдіївкою, але там зараз найстрашніше…

Але нам начхати на західних громадян, політиків? Ми гатимо кошти на висвітлення російських виборів, на розповіді про відродження історичної пам’яті корінних народів Росії та їхню боротьбу за незалежність (ха-ха) — росіянам і російськомовним.

Щоби що?!

А щоби — читайте вище цитату з заяви «Медузи»!

І от тут у мене реально немає слів. Бо я не розумію, це некомпетентність чи зрада? Але розумію, що й те, й інше під час страшної війни з Росією, в якій гинуть тисячі українців — це жерсть (я довго обирала найтолерантніше слово для позначення ситуації).

І мабуть-таки вже прийшов час щось із цим робити.

Смерть Навального вкотре яскраво показала (і ще продовжить показувати) обличчя російської опозиції та її спроможності добитися якихось змін у власній імперії. Водночас вона яскраво підсвітила абсурдність державної інформаційної політики України у сфері іномовлення та взагалі комунікації зі світом.

Точно що: «Спасибо, Алексей».

P.S. Мені підказали знайомі з Росії, що слова про боротьбу добра з нейтралитетом в «Медузі» — це цитата: таким був слоган ЖЖ Навального, а потім його сайту. Ну і є ще відео  2021-го року, коли Навальний вже сидів у тюрмі – від його соратників Жданова та Волкова. Соратники нарешті звертаються до росіян з закликом про те, що час змінити цей меседж самого Навального про добро та нейтралітет — на лозунг «нормальні люди проти абсолютного зла».

Тобто росіянами заголовок «Медузи» зчитується інакше, ніж багатьма іншими, які не стежили за всіма перепитіями в російському політичному та суспільному просторі. Але тим гірше, що «Медуза» використовує знову саме слоган про нейтралітет і в нинішній ситуації, не кажучі вже про ключовий зміст заяви, який передає наведена мною цитата. Також і гіркі кадри затримки російськими силовиками тих одинаків, що вийшли на протести — знову таки, підкреслюють неспроможність російських лібералів щось змінити в своїй державі. Цьому є як об’єктивні, так і суб’єктивні причини. Мені по-людськи шкода протестуючих, і гарантоване їх затримання зараз — таке випробування дійсно не для всіх. Але гарантоване воно тому, що виходять саме одинаки, і навіть в найкращі часи російської опозиції виходили тисячі, а не мільойни. І тому, що в російських лібералів взагалі є ця проблема: нейтралітет як зло. В Україні я погано собі уявляю дискусію за всі 30 з гаком років нашої незалежності — про нейтралітет як суспільне явище, як позицію інтелектуалів...

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8126
Читайте також
28.02.2024 13:19
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 700
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Alex
69 дн. тому
"як розвивається наше іномовлення англійською, арабською, іспанською… Бо воно розвивається… ніяк" Чому? Існують же англомовний і іспаномовний сайт "Укрінформу" (який входить до МПІУ). Це максимум, який Україна може робити більш-менш якісно (агломоовне ТБ і радіо не вміє). Але все одно тим сайтам не вистачає брендованості (назва "Укрінформ" - якась радянська лажа) і промоушена.
Валерій Юрченко
70 дн. тому
Фактично іномовлення знищено, це не просто помилка влади, це робота російської агентури.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду