Одеське медіа виграло суд проти ОВА, оскарживши ненадання інформації з системи «Шлях»

Одеське медіа виграло суд проти ОВА, оскарживши ненадання інформації з системи «Шлях»

20 Лютого 2024
783
20 Лютого 2024
15:16

Одеське медіа виграло суд проти ОВА, оскарживши ненадання інформації з системи «Шлях»

783
Суд погодився з аргументом про те, що запитувані журналістами відомості становлять суспільний інтерес, а відсутність відкритості в роботі обласної військової адміністрації формує думку про надання переваг певним громадянам.
Одеське медіа виграло суд проти ОВА, оскарживши ненадання інформації з системи «Шлях»
Одеське медіа виграло суд проти ОВА, оскарживши ненадання інформації з системи «Шлях»

Суд задовольнив позов головного редактора одеського видання «Інтент» Валерія Болгана та зобов'язав Одеську обласну військову (державну) адміністрацію повторно розглянути запит журналіста про надання копії рішень про дозвіл на виїзд за межі України водіїв через систему «Шлях». Про це повідомляє сайт видання.

У своєму позові Валерій Болган, юридичну підтримку якому надавав адвокат громадської організації «Платформа прав людини» Євген Воробйов, просив суд визнати протиправною відмову ОВА відповісти на запит про надання публічної інформації від 16 серпня 2023 року та зобов'язати адміністрацію повідомити цю інформацію у письмовому вигляді.

Перед тим, як звернутися до П’ятого апеляційного адміністративного суду, Валерій Болган отримав відмову задовольнити його вимоги від Одеського окружного адміністративного суду. У суді першої інстанції вирішили, що запитувана позивачем інформація не належить до публічної, а є конфіденційною інформацією про особу (персональними даними). А отже на вказані правовідносини, вирішили служителі Феміди, не поширюється дія Закону України «Про доступ до публічної інформації» і запитувана інформація не належить до такої, яка є предметом суспільного інтересу.

Їхні колеги з апеляційного суду з цим не погодилися. Судді апеляційного суду зазначили, що якби поряд із запитуваними даними водіїв (тобто прізвищем, ім’ям, по батькові) журналіст вимагав ще й іншу, то тоді це було б розголошенням персональних даних. Але Валерій Болган цього не вимагав. Також судді погодилися, що інформація, яка зацікавила журналіста, має значний суспільний інтерес і є необхідною для реалізації особою її функції сприяння публічній дискусії з суспільно важливих питань. Отже, журналіст запитував інформацію в цілях задоволення суспільного інтересу.

Зрештою, П'ятий апеляційний адміністративний суд визнав відмову незаконною, але не став наполягати на наданні інформації, яку вимагав журналіст, залишивши відповідь на запит на розсуд адміністрації. Він пояснив це тим, що не є розпорядником публічної інформації, яку запитує Валерій Болган, а тому не може визначати обсяг інформації, що надаватиметься ОВА.

Ще у вересні 2023 року, пише «Інтент», голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер повідомив про наміри надати громадськості інформацію щодо переліку водіїв, які скористалися системою «Шлях». 

Видання намагалося отримати від ОВА інформацію, про яку йдеться в рішенні, ще відтоді, коли головою адміністрації був Максим Марченко, але посадовці відповіли відмовою, яку обґрунтували тим, що інформація, яку запитували журналісти, належить до категорії «з обмеженим доступом». 

Раніше повідомлялося, що журналісти NGL.media виявили, що за дозволами Львівської ОВА через систему «Шлях» протягом пів року з України виїхали та не повернулися щонайменше 2 248 чоловіків призовного віку. Журналісти оприлюднили список сотні громадських організацій і благодійних фондів, які причетні до цього. Вони кілька місяців досліджували використання системи «Шлях» і змогли ідентифікувати всіх чоловіків, які покинули країну під час воєнного стану. Втім, не стали оприлюднювати їхні імена, назвавши лише громадські та благодійні організації, які сприяли виїзду цих чоловіків за кордон. Загалом NGL.media виявило 372 такі організації і заявило, що готове офіційно передати правоохоронним органам усю виявлену інформацію. 

За різними оцінками, така «послуга» коштує на чорному ринку від $3 000 до $5 000 з людини, тож ідеться про десятки мільйонів доларів прибутку.

Також «Детектор медіа» писав про те, що колишні народні депутати-«регіонали» Сергій Кацуба та Олександр Зац, а також екснардеп Олександр Третьяков, який був у фракціях «Наша Україна», а пізніше — «Блок Петра Порошенка», виїхали з України за системою «Шлях» як волонтери, але не повернулись. Про це йдеться в розслідуванні журналістів NGL.media.

Читайте також:

Фотоколаж: «Інтент»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
783
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду