Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета

Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета

24 Січня 2024
4903
24 Січня 2024
21:21

Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета

4903
Розгляд справи зупинено через те, що два її фігуранти — Андрій Антоненко та Яна Дугарь — нині виконують бойові завдання на фронті.
Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета
Суд зупинив розгляд справи щодо вбивства Павла Шеремета

Шевченківський райсуд Києва зупинив розгляд справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета, фігурантами якої є Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко і Яна Дугарь, у зв'язку з проходженням Антоненком і Дугарь військової служби.

По це повідомляє Укрінформ, який отримав коментар адвоката Антоненка Дмитра Кругового.

«Яна і Андрій — вони військовослужбовці. Зокрема, Яна була призвана за мобілізацією у 2022 році. Яна і Андрій проходять військову службу, вони задіяні до виконання завдань безпосередньо в районі ведення бойових дій, і у зв'язку з тим, що вони не завжди мають можливість прибувати на судові засідання, саме тому було заявлено клопотання (захистом. — Ред.) про зупинення судового провадження. І сьогодні судом було задоволено це клопотання одного із захисників, Дениса Ломанова, про зупинення (розгляду цієї справи. — Ред.)», — зазначив Круговий у коментарі. 

Юрист також розповів, що у 2022 році тривалий час той склад суду, який раніше розглядав цю справу, не зміг продовжувати здійснювати правосуддя.

«Хтось із присяжних поїхав за кордон. Один з присяжних був мобілізований. І у зв'язку з тим, що склад суду змінили, то у нас справа почала слухатися з самого початку. І вже 2024 рік, і ми так і не дійшли до стадії (розгляду справи. — Ред.), взагалі не почали навіть», — заявив адвокат.

Нагадаємо, у вересні 2023 року у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета відбулася зміна складу суду

У червні 2023-го стало відомо, що суд у справі вбивства журналіста Павла Шеремета, який триває вже майже три роки, розпочнуть спочатку через зміну присяжних

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть столична прокуратура кваліфікувала за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб».

12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру трьом фігурантам справи щодо вбивства Шеремета: лікарці й волонтерці Юлії Кузьменко, музиканту й ветерану АТО Андрію Антоненку, військовій медсестрі Яні Дугарь. Згодом їм висунули обвинувачення. Судові засідання в цій справі не проводять з 21 лютого 2022-го, запобіжних заходів щодо обвинувачених немає.

Колишній агент ФСБ Росії Олександр Лисенков, який залишив територію РФ і попросив політичний притулок у Європі, заявив, що вбивство журналіста Павла Шеремета організували російські спецслужби.

У вересні минулого року прокурор у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Михайло Тішин заявив, що наразі не розглядає можливості відмови від обвинувачення, висунутого Андрію Антоненку, Яні Дугарь та Юлії Кузьменко.

Фото: Павло Шеремет / «Українська правда»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4903
Читайте також
20.07.2023 19:14
Олена Холоденко
для «Детектора медіа»
2 248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду