Журналістка Марина Ковбан виграла суд у фігуранта свого розслідування, який публічно її принижував

Журналістка Марина Ковбан виграла суд у фігуранта свого розслідування, який публічно її принижував

26 Січня 2024
1732

Журналістка Марина Ковбан виграла суд у фігуранта свого розслідування, який публічно її принижував

1732
Бізнесмен Роман Багмут, щодо якого журналістка вела розслідування, писав образливі слова на її адресу в коментарях у фейсбуці. Суд зобов’язав його спростувати образливі слова, проте не підтримав пункт про моральну компенсацію.
Журналістка Марина Ковбан виграла суд у фігуранта свого розслідування, який публічно її принижував
Журналістка Марина Ковбан виграла суд у фігуранта свого розслідування, який публічно її принижував

Редакторка видання «Сектор життя» Марина Ковбан виграла суд у справі щодо захисту честі, гідності та ділової репутації. Причиною позову були образливі коментарі у фейсбуці, які стосувалися її професійної діяльності, повідомляє сайт «Жінки в медіа».

Як ідеться в рішенні Броварського міськрайонного суду Київської області, суд зобов’язав відповідача спростувати образливі слова щодо журналістки, проте не підтримав пункт про моральну компенсацію. 

У 2021 році Марина Ковбан подала позов до суду через образливі коментарі бізнесмена Романа Багмута, які він писав у фейсбуці.

«Найм’якше з того, що було, — це журнашл*ха. Таких коментарів було дуже багато. За декілька днів цей пост і коментарі видалили. Мабуть, це зробили адміністратори групи. Але мої друзі встигли зробити скриншоти», — розповіла журналістка.

Причиною для образливих висловлювань стало розслідування видання, яке стосувалося проблемного будівництва у Броварах. Багмут є власником ділянки, де проводилося це будівництво.

Марина Ковбан зустрілася особисто зі своїм опонентом під час судового розгляду щодо права власності на квартири героїв її розслідування. Багмут, за словами журналістки, вдався до тих же образ, що й у коментарях, наживо, у присутності свідків. 

29 серпня 2022 року суд постановив зобов’язати відповідача не пізніше п’яти днів від набрання рішенням законної сили спростувати поширену ним інформацію. У фейсбуці він мав заявити, що розмістив недостовірну та неправдиву інформацію, яка визнана судом такою, що порушує право на повагу честі, гідності та недоторканності ділової репутації журналістки.

Пункт щодо моральної компенсації у 150 тисяч гривень суд не підтримав. Проте відповідач має сплатити судовий збір у розмірі 4086 гривень.  

За словами Марини Ковбан, рішення суду Роман Багмут не виконав і досі. Виконавчій службі він повідомив, що не зробив спростування, бо видалив особисту сторінку в фейсбуці. Наразі виконавча служба наклала арешт на рахунки відповідача, розповіла журналістка. 

За словами Марини Ковбан, журналістам, а особливо журналісткам, які частіше стикаються з образами, важливо не мовчати і заявляти про свої права.

«Однозначно потрібно заявляти про те, що жодна особа не має права принижувати іншу. Коли ми вирішили позиватися, зрозуміли, що таких справ у нас немає. Та й загалом справ щодо журналістів дуже мало. Є справи щодо втручання у журналістську діяльність, щодо нападів, але щодо словесних образ — немає. Часто судді  відмовляють журналістам у розгляді, бо немає такої практики. Але так не має бути, тож ми вирішили створити прецедент», — каже Марина Ковбан. 

Фото: Марина Ковбан / «Повага»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду