Журналісти Bihus.Info виграли суд у «Партії Шарія» завдяки несплаті збору

Журналісти Bihus.Info виграли суд у «Партії Шарія» завдяки несплаті збору

16 Листопада 2022
2773
16 Листопада 2022
16:13

Журналісти Bihus.Info виграли суд у «Партії Шарія» завдяки несплаті збору

2773
Йдеться про позов за минулорічним розслідуванням про тіньове фінансування «Партії Шарія».
Журналісти Bihus.Info виграли суд у «Партії Шарія» завдяки несплаті збору
Журналісти Bihus.Info виграли суд у «Партії Шарія» завдяки несплаті збору

Голосіївський районний суд Києва залишив без розгляду позов «Партії Шарія» до редакції Bihus.Info, оскільки партія не сплатила судовий збір. Йдеться про позов за минулорічним розслідуванням про тіньове фінансування «Партії Шарія», повідомила команда Bihus.Info.

У жовтні 2021 року команда Bihus.Info опублікувала розслідування «Шарій: брудний кеш, проплачені експерти і таємні спонсори (листування партії)». 

У розпорядженні редакції опинилась низка внутрішніх телеграм-чатів партії, де її представники обговорювали питання грошових надходжень та витрат. Відповідно до листування, левова частина грошей на партійні потреби проходила неофіційно – у вигляді готівки і переказів на особисті банківські картки, та не відображалася у офіційному фінзвіті партії.

Через рік після виходу сюжету «Партія Шарія» звернулася із позовною заявою до редакції щодо спростування недостовірної інформації та захисту ділової репутації. Справу розглядав Голосіївський районний суд Києва. Оскільки позивачі вирішили «зекономити» та недоплатили судовий збір у розмірі 5 448 грн, адвокати Bihus.Info подали клопотання про залишення позову без розгляду. Суд надав час партії на сплату судового збору, проте вона цього так і не зробила. Тож, 10 листопада 2022 року Голосіївський районний суд виніс ухвалу, якою залишив без розгляду позов партії Шарія.

В Україні проти Шарія запроваджені санкції, він оголошений у розшук. Статус біженця Шарій отримав ще у 2012 році. Він виїхав з України, заявивши, що його переслідує режим Януковича нібито через розслідування щодо участі держустанов у наркобізнесі.

31 травня 2021 року стало відомо, що Литва позбавила Шарія статусу біженця. Відеоблогера оголосили персоною нон грата та анулювали його документи. Відтоді він оскаржує це рішення.

РНБО після початку повномасштабної агресії РФ призупинила роботу низки партій, які мають зв’язки з Росією – серед них і так звана «Партія Шарія». 3 травня Рада заборонила діяльність проросійських партій.

Ілюстрація: Bihus.Info / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2773
Читайте також
25.03.2022 13:01
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
13 640
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду