NGL.media виявили понад дві тисячі чоловіків, які виїхали з України через систему «Шлях», та сотню організацій, які помогли їм у цьому

NGL.media виявили понад дві тисячі чоловіків, які виїхали з України через систему «Шлях», та сотню організацій, які помогли їм у цьому

15 Вересня 2023
1043
15 Вересня 2023
12:58

NGL.media виявили понад дві тисячі чоловіків, які виїхали з України через систему «Шлях», та сотню організацій, які помогли їм у цьому

1043
Найбільше помагали чоловікам виїжджати за кордон організації з такими патріотичними назвами, як «Просвіта», «Комісія із боротьби з корупцією», «Благодійний фонд Степана Бандери», «Легіон Січових Стрільців». «Відродження нашої України» тощо.
NGL.media виявили понад дві тисячі чоловіків, які виїхали з України через систему «Шлях», та сотню організацій, які помогли їм у цьому
NGL.media виявили понад дві тисячі чоловіків, які виїхали з України через систему «Шлях», та сотню організацій, які помогли їм у цьому

Журналісти NGL.media виявили, що за дозволами Львівської ОВА через систему «Шлях» протягом пів року з України виїхали та не повернулися щонайменше 2 248 чоловіків призовного віку. Журналісти оприлюднили список сотні громадських організацій і благодійних фондів, які причетні до цього.

Журналісти кілька місяців досліджували використання системи «Шлях» і змогли ідентифікувати всіх чоловіків, які покинули країну під час воєнного стану. Вони не стали оприлюднювати їхні імена, натомість назвали громадські та благодійні організації, які сприяли виїзду цих чоловіків за кордон. Загалом NGL.media виявило 372 такі організації і каже, що готове офіційно передати правоохоронним органам усю виявлену інформацію. 

За різними оцінками, така «послуга» коштує на чорному ринку від $3 000 до $5 000 з людини, тож ідеться про десятки мільйонів доларів прибутку.

Журналісти зіставили кілька наборів даних: списки організацій, які подавали запити в ЛОДА на виїзд чоловіків; дозволені дати перебування за кордоном (як правило — 30 днів, рідше — 60 чи 90 днів); дані про перетин кордону. 

«Якщо період дії дозволу співпадав з датою виїзду, ми робили висновок про виїзд за зверненням конкретної організації. Якщо дозволений термін перебування за межами України був перевищений, ми робили висновок про безповоротний виїзд», — пояснюють журналісти.

Дані охоплюють період з червня 2022 року, коли Львівська обласна адміністрація почала видавати офіційні накази про внесення волонтерів у систему «Шляху», до лютого 2023 року включно.

Лідерами дослідження стали дві організації, які працюють за однією адресою у Миколаєві на Львівщині — місцевий осередок товариства «Просвіта» і ГО «Театр Хліб». Лише від цих двох організацій змогли виїхати майже 200 чоловіків.

Серед інших лідерів є чимало з красномовними патріотичними назвами, як-от «Комісія із боротьби з корупцією в м. Самбір», «Відродження нашої України», «Благодійний фонд Степана Бандери», «Збройні волонтери України», «Код-Паляниця», «Козацький гарт», «Чистий Київ», «Байрактар», «Наші добрі справи», «Українська гільдія активістів», «Небайдужі громадяни», «Український джавелін», «Громадська екологічна ініціатива», «Українські котики».

Журналісти намагалися зв’язатися з цими організаціями. Деякі відмовлялись відповідати, деякі пояснювали, що їх просто «попросили поставити печатку, то й поставив, бо думав, то «волонтерку» треба привезти». Дехто стверджував, що жодних звернень не надсилав, що «то не наші підписи і не наші печатки» або що вперше бачить прізвища зі списку своєї організації. Керівник однієї з організацій дозволив використати свою організацію в обмін на те, щоб його самого вивезли за кордон.

Деякі організації досить відомі — наприклад, «Фонд допомоги «Рух у майбутнє», пов’язаний із львівським бізнесменом Григорієм Козловським, від якого виїхали і не повернулися 23 чоловіків.

Також є низка раніше невідомих організацій, як наприклад фонди «Легіон Січових Стрільців» та «Промінь нашої надії». Телефони цих організацій або вимкнені, або недійсні, а жодної інформації про їхню діяльність нема.

Журналісти пишуть, що після регулярних скандалів через зловживання системою «Шлях» уряд вирішив запровадити зміни до законодавства, враховуючи думки обласних адміністрацій, а Львівська ОВА була активним учасником цього процесу і запровадила додаткові вимоги до заявників ще раніше.

Проєкт документа від Мінінфраструктури передбачає, що вносити своїх водіїв до системи зможуть організації з досвідом, які вже працюють хоча б кілька місяців. Так само будуть конкретні строки розгляду їхніх заявок, аби зменшити корупційні ризики, а також критерії відмови.

За інформацією тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, станом на кінець квітня через «Шлях» виїхали і не повернулися майже 19 тисяч чоловіків призовного віку. Офіційного «чорного списку» недобросовісних фондів та громадських організацій нема. Єдине відомо, що міністерство заблокувало доступ для 10 перевізників.

Наразі для чоловіків, які використали систему «Шлях» для втечі з країни, нема ні адміністративної, ні кримінальної відповідальності. Раніше міністр внутрішніх справ Ігор Клименко заявляв, що чоловіків, які під час воєнного стану виїхали з України, мають покарати після повернення. Але це викликало дискусію в суспільстві. 

Натомість заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач вважає, що встановленням відповідальності ми не зменшимо кількість громадян, які повернуться все ж таки до України, а наше завдання — повернути громадян додому. «Ми зі свого боку намагаємось зробити неможливими шахрайські дії з виїзду за кордон і попередити це», — каже він.

Колаж, інфографіка: NGL
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду