NGL.media: Колишні нардепи Сергій Кацуба, Олександр Третьяков та Олександр Зац виїхали з України як волонтери і не повернулись

NGL.media: Колишні нардепи Сергій Кацуба, Олександр Третьяков та Олександр Зац виїхали з України як волонтери і не повернулись

27 Грудня 2023
9075
27 Грудня 2023
14:41

NGL.media: Колишні нардепи Сергій Кацуба, Олександр Третьяков та Олександр Зац виїхали з України як волонтери і не повернулись

9075
За даними журналістів, усі троє експарламентарів перетнули кордон за системою «Шлях».
NGL.media: Колишні нардепи Сергій Кацуба, Олександр Третьяков та Олександр Зац виїхали з України як волонтери і не повернулись
NGL.media: Колишні нардепи Сергій Кацуба, Олександр Третьяков та Олександр Зац виїхали з України як волонтери і не повернулись

Колишні народні депутати-«регіонали» Сергій Кацуба та Олександр Зац, а також екснардеп Олександр Третьяков, який був у фракціях «Наша Україна», а пізніше — «Блок Петра Порошенка», виїхали з України за системою «Шлях» як волонтери, але не повернулись. Про це йдеться в розслідуванні журналістів NGL.media.

Як з’ясували розслідувачі, кожен із цієї трійки колишніх народних обранців скористався різними способами отримати необхідні для виїзду документи: хтось купив підроблені, а дехто обдурив реальних волонтерів.

Так, у липні 2022-го пункт пропуску «Угринів» на українсько-польському кордоні перетнув на новому Mercedes-Benz GLE 350D Сергій Кацуба.

«Виїхати 44-річному екснардепу вдалося завдяки тому, що двома тижнями раніше Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури внесло його персональні дані до системи “Шлях” як водія-перевізника гуманітарних вантажів», — повідомили журналісти.

Розслідувачі виявили, що надати дозвіл на виїзд Сергія Кацуби клопотав не благодійний фонд чи громадська організація, а приватна комерційна компанія, директора якої цього року засудили до 5 років умовно за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон.

За даними джерела NGL.media у Державній прикордонній службі, ще один екснардеп, колишній власник холдингу «Главред-медіа» Олександр Третьяков виїхав з України 19 квітня 2022 року.

«У відповідь на запит Укртрансбезпека повідомила, що до системи “Шлях” його внесла Львівська обласна військова адміністрація. Проте в самій ЛОВА протягом цього року нам цей факт двічі заперечували і знайшли необхідні документи лише з третьої спроби», — йдеться в матеріалі NGL.media.

Журналісти з’ясували, що посприяти Третьякову в перетині кордону ЛОВА попросила «Народна самооборона Львівщини» — громадська організація, яка допомагає військовим ще з 2014 року. Голова цієї організації Артем Хмиз розповів журналістам, що Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ.

За словами Хмиза, Третьяков просто обдурив львівських волонтерів, коли не повернувся з-за кордону.

Колишній нардеп відмовився від прохання журналістів надати пояснення, але відписав, що «немає сенсу у розмові».

«Пізніше Третьяков все ж уточнив письмово, що насправді він не жив в Україні ще задовго до початку війни, проте повернувся в березні і знову виїхав у квітні — і що “допомагав, допомагаю і допомагатиму далі Україні незалежно від того, де живу”. Але на уточнююче запитання жодного прикладу своєї допомоги після 19 квітня 2022 року колишній багаторічний народний депутат так і не навів», — написали журналісти.

Колишній нардеп-«регіонал» Олександр Зац виїхав з України через пункт пропуску «Лужанка» на кордоні з Угорщиною у червні 2022-го також під виглядом волонтера, що прямує по гуманітарну допомогу. Однак уже в серпні, як виявили розслідувачі, він брав участь у конгресі Європейського союзу настільного тенісу, який того року проходив у німецькому Мюнхені.

І громадська організація, що клопотала про надання дозволу Зацу на перетин кордону, і сам колишній нардеп пояснень журналістам так і не надали.

Як писав «Детектор медіа» раніше, 22 грудня стало відомо, що журналіст і ведучий 24 каналу Олексій Печій отримав акредитацію на саміт ЄС, який проходив 14–15 грудня, і вирішив не повертатися в Україну. У своєму дописі Печій написав, що не припинятиме «робити те, що вміє, і те, що може трохи наблизити перемогу». Зараз ця публікація недоступна на сторінці журналіста, однак збереглася в скриншотах.  

За інформацією джерел у правоохоронних органах, блогер Мирослав Олешко міг виїхати за кордон з підробленою довідкою за понад 10 тисяч доларів. Про це повідомили журналісти ТСН.

На початку березня 2023 року Міністерство культури та інформаційної політики України подало на затвердження уряду більш жорсткий порядок отримання дозволу на тимчасовий виїзд чоловіків за кордон. Таке рішення ухвалили після того, як стендап-комік Андрій Щегель виїхав з України до Туреччини на гастролі та вирішив уже не повертатися. 

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9075
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
121 дн. тому
Львів ще за радянських часів найбільш корумпована область була. Саме звідти пішла корупція по радянському союзу. Мабуть корумпували щоб зруйнувати радянський союз. А потім ну не викидати ж.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду