«Про Асєєва і концтабір». Фільм харків’янки доводить злочини Росії глядачам Arte і на показах у Німеччині

«Про Асєєва і концтабір». Фільм харків’янки доводить злочини Росії глядачам Arte і на показах у Німеччині

27 Травня 2022
1651
27 Травня 2022
17:54

«Про Асєєва і концтабір». Фільм харків’янки доводить злочини Росії глядачам Arte і на показах у Німеччині

1651
Під час навчання у Ганновері Ірина Рябенька зняла документальну стрічку про журналіста й письменника Станіслава Асєєва. Фільм представлено на онлайн-платформах телеканалу Arte. Кінорежисерка розповідає про діючий концтабір у Донецьку на спеціальних показах у Німеччині.
«Про Асєєва і концтабір». Фільм харків’янки доводить злочини Росії глядачам Arte і на показах у Німеччині
«Про Асєєва і концтабір». Фільм харків’янки доводить злочини Росії глядачам Arte і на показах у Німеччині

Дебютний документальний фільм українки Ірини Рябенької, яка навчається у Німеччині, придбав для показів на онлайн-платформах телеканал Arte. За місяць лише на YouTube «Світлий шлях» про журналіста й письменника Станіслава Асєєва переглянуло понад 33 тисячі глядачів. Ірина Рябенька проводить покази стрічки на спеціальних подіях у Німеччині, на яких розповідає про її рідний Харків, а також Бучу та Ірпінь. Про це вона розповіла у коментарі «Детектору медіа».

«Світлий шлях» було створено у кінці 2021-го року. Це історія про однойменну книгу, свідчення про концтабір «Ізоляція» та життя після полону журналіста Станіслава Асєєва. Прем’єра стрічки мала відбутися в Україні: Ірина Рябенька подала його до участі у кінофестивалі Docudays UA, однак через війну він не відбувся.

Переглянути фільм можна на сайті телеканалу Arte та на ютубі.

Кінорежисерка активно популяризує історію Aсєєва у Німеччині та Європі. Подала фільм на десятки кінофестивалів і вже здобула нагороду за найкращу продюсерську роботу на найбільшому студентському кінофестивалі Європи Sehsüchte.

Ще одним визнанням для дебютантки стало те, що її робота зацікавила продюсерів телеканалу Arte. Втім, на цьому вона не зупиняється і разом зі своєю командою продовжує розповідати про Україну на показах у німецьких містах. «Це і кінотеатри з широкою аудиторією глядачів (Ганновер), і закриті покази у представництвах України в Німеччині — Посольство України в Берліні, Генконсульство в Гамбурзі, і івенти, організовані місцевими громадськими ініціативами (Магдебург). Наступного тижня буду демонструвати фільм виключно шкільним вчителям, щоб вони могли на своїх уроках доносити цю інформацію до учнів у школах», — розповіла кінорежисерка.

До початку великої війни в Україні розповідь про катівню шокувала глядачів. Але після Бучі та Ірпеня вони вже не піддають сумнівам факти з історії Станіслава Асєєва, каже Ірина:

«Реакція глядачів зазвичай однакова: на обличчях виразний шок і повна тиша в залі. Перші питання завжди про Станіслава і професора Козловського — чи в безпеці вони, чим займаються зараз, чи змогли хоч трохи пожити нормальним життям до повномасштабного нападу росії на Україну.

Восени під час дискусій після показу фільму багато глядачів казали, що їм важко повірити, що щось подібне дійсно відбувається у центрі Європи. Коли ж я демонструю фільм зараз, після звірств у Бучі, Ірпені, та в інших областях України, які світ побачив на власні очі, таких коментарів вже не виникає».

Німецька аудиторія, підкреслює Ірина Рябенька, сприймає документальне кіно з належною увагою. «Це непоганий спосіб докричатися до пересічної людини, спроможної до аналізу фактів», — каже вона. Це важливо, оскільки про концтабір «Ізоляція» знають переважно люди «нагорі», відзначає кінорежисерка.

Ірина Рябенька переїхала до Німеччини у 2016 році. Зараз вона продовжує навчання в Ганноверському університеті прикладних наук і мистецтв та готує магістерську роботу.

Нагадаємо, на сайті Arte фільм представляють як свідчення жорстоких методів Росії. «Історія Станіслава актуальна як ніколи після нападу Путіна на Україну. Війна на Донбасі, яку довго ігнорувала світова громадськість, нарешті завершилася загарбницькою війною Росії проти сусідньої країни. Доля Станіслава показує, що відбувається, коли Путін вторгається в інші країни і які руйнування криються за цим», – йдеться в описі проєкту.

Нагадаємо, у 2017 році український журналіст Станіслав Асєєв робив репортажі з окупованої Росією території так званої «Донецької народної республіки"»на сході України. Він підписувався псевдонімом, та одного разу йому не вдалося перейти «перевірку документів».

Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, став свідком катувань і моральних звірств.

«Станіслав Асєєв є одним із найвідоміших голосів України, який роз’яснює порушення прав людини російськими солдатами та проросійськими сепаратистами в самопроголошених «народних республіках», – зазначається на сайті Arte.

Після того, як Станіслав Асєєв вийшов на волю, він видав книгу «Світлий Шлях»: Історія одного концтабору». Згодом письменник виступив консультантом фільму «Відблиск» Валентина Васяновича, а також зіграв у ньому роль співробітника ФСБ.

Фото з фейсбук-сторінки Ірини Рябенької

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1651
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду