detector.media
Віра Крайня
«Детектор медіа»
09.02.2024 20:41
Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»
Журналіст Станіслав Асєєв про засудження свого ката: «Суд над ним — найбільший успіх мого життя»
«Репортери без кордонів» назвали обвинувальний вирок керівнику в’язниці «Ізоляція» кроком вперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів.

Журналіст і письменник Станіслав Асєєв, який у 2017 році потрапив до в’язниці «Ізоляція» в окупованому Донецьку, де його понад два роки піддавали тортурам, розповів «Репортерам без кордонів» (RSF) про суд над керівником цієї катівні Денисом Куликовським. Про це міжнародна організація повідомила у своєму пресрелізі

Розташована в окупованому Донецьку і керована російською службою безпеки (ФСБ), «Ізоляція» сумно відома тортурами, які застосовувалися тут з 2014 року до затриманих українських цивільних осіб, нагадують в RSF.

На початку січня 2024 року керівника «Ізоляції» український суд засудив до 15 років позбавлення волі. Його визнали винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Станіслав Асєєв виступив на судовому процесі над Куликовським у якості потерпілого. 

Перед тим, повернувшись до Києва наприкінці 2019 року після обміну полоненими, журналіст сприяв арешту керівника «Ізоляції», визначивши місце його перебування завдяки розслідуванню, проведеному з незалежною розслідувальною мережею Bellingcat.

Він також видав книгу «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору», в якій описав свої страждання в цій в'язниці. 

«Засудження керівника в'язниці “Ізоляція” свідчить про те, що з безкарністю можна боротися навіть під час війни. Українське та міжнародне правосуддя мають продовжувати докладати зусиль для виявлення та притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних проти журналістів на українських територіях, окупованих Росією з 2014 року», — заявила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Через два роки після початку російського вторгнення, вважають у «Репортерах без кордонів», цей обвинувальний вирок знаменує собою крок уперед у боротьбі з безкарністю за злочини, скоєні проти журналістів.

Станіслав Асєєв назвав суд над Куликовським і винесений йому вирок найбільшим успіхом свого життя.

Нагадаємо, в листопаді 2021 року в Києві українські силовики затримали бойовика Дениса «Палича» Куликовського, який катував полонених у тюрмі «Ізоляція» в окупованому Донецьку. Йому інкримінували торгівлю людьми, створення терористичної організації та порушення законів та звичаїв війни.  

Тоді журналіст Станіслав Асєєв заявив, що існує велика ймовірність, що СБУ використовувала Куликовського як агента. 5 грудня 2021 року окупаційна влада Донецька оголосила Куликовського в розшук, посилаючись на слова Асєєва.

В Офісі генпрокурора повідомили тоді про те, що ключовий керівний склад «Ізоляції» та основних виконавців злочинів, учинених там, було викрито. Понад 15 фігурантам заочно було повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни, встановлено близько 170 постраждалих.

Одним із в’язнів «Ізоляції» був український журналіст Станіслав Асєєв. У 2017 році він робив репортажі з окупованої Донеччини. Асєєв підписувався псевдонімом, та одного разу йому не вдалося пройти «перевірку документів». Після арешту журналіст протягом 28 місяців перебував у концтаборі, ставши свідком катувань і моральних звірств.

Вийшовши на волю, Асєєв видав книгу «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору». Книжку переклали вже вісьмома мовами, зокрема російською, англійською, французькою, німецькою, італійською, польською та латиською. У 2022 році її видали у перекладі англійською мовою.

За роман «“Світлий Шлях”: Історія одного концтабору» Станіслав Асєєв отримав Міжнародну премію Вітольда Пілецького.

На фото — Станіслав Асєєв

Фото: Stanislav Aseyev / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY